Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

lauantai 21. lokakuuta 2017

Menneen kesän muistoja laatikkopuutarhalla

Loppukesä kiireineen on takana. Blogitauko on venynyt ihan hirmu pitkäksi. Ehkä kuitenkin on hyvä laittaa hieman kesän muistoja tännekin talteen, niin sitten niihin on helpompi palata.

9.6.2017

Laatikkopuutarhan kesä oli sen historian surkein. Sato jäi minimaaliseksi, vaikka puutarhan ulkonäkö olikin ihan kohdallaan. Kevään kylvöt pääsin tekemään vasta toukokuun lopulla, mutta kylvöajalla ei varmaan niin suuri merkitys ole, vaan kasvuolosuhteet merkitsevät enemmän.

23.6.2017

Kesäkuun loppupuolella laatikoissa voi havaita jo pientä kasvua. Fasaanikin kävi tarkistamassa kylvökset, mutta ei onneksi penkonut niitä. Tulppaanit kukkivat ennätyspitkään ja muita kukkia sai odottaa.

1.7.2017
Tänä kesänä kasvulaatikoihinkin oli tullut kitkettävää. Siemeniä on tullut tuulen mukana ( myös ohdakkeita), mutta suurin osa niistä on tullut varmaan hevosenlannan mukana, ja mietinkin, onkohan sen käyttö sittenkään järkevää. Jotain poveria osa laatikoista kuitenkin kaipaa, Kompoststa ei tule riittävästi voimaa kasvulle.


10.7.2017

Heinäkuussa saimme maistella retiisiä ja babypinaattia ja vähän salaattiakin. Muu kasvusto odotti edelleen lämpimiä säitä. Akileijat vain kukkivat ja kukkivat ja kaunistivat hidaskasvuista laatikkopuutarhaa.

30.7.2017
30.7.2017

Heinäkuun lopulla laatikot olivat jo kasvaneet rehevän näköisiksi, mutta suurin osa rehevyyttä on viime kesän kukkien siemenistä itäneitä kehäkukkia ja unikoita. Sinne alle hautautuivat porkkana sekä salaatti. Ensi keväänä olen viisaampi, siis lupaan ja vannon, että kitken pois, joka ainoan kukan taimen, joka kasvaa väärässä paikassa. Samoin myös nuo käytävällä kasvavat unikot, vaikka sydän verta itkisi.

13.82017
Elokuussa ei lämpöä eikä aurinkoa ollut yhtään enempää, kuin muitenkaan kesällä. Parsakaali ja lehtikaali kasvoivat melkeinpä parhaiten tänä kesänä. Aluksi luulin, että onnistuin varjelemaan ne kokonaan ötököiltä, mutta olipa parsakaalin nupuissa sittenkin vihreitä paksuja toukkia.(yök) Aluksi manailin niitä ja ajattelin, että täst´lähtien ostan parsakaalini kaupasta, mutta niihinhän käytetään kuitenkin jotain myrkkyjä. Ehkä sittenkin jatkan kaalin viljelyä.

17.8.2017
Viime kesänä päätin, että en enää kokeile maissin kasvatusta, mutta kun keväällä löysin niiden siemeniä varastoistani, päätin antaa vielä maissille mahdollisuuden. Tämä kesänä se ei kyllä kannattanut. Vielä elokuun puolessa välissäkään ei heteet olleet kasvaneet. Ne tulivat tuon kuvan ottamisen jälkeen. Nyt jätän siis maissinviljelyn parempiin olosuhteisiin ja tuonkin tilan voin käyttää niille kasveille, jotka varmasti menestyvät.

21.8.2017
Elokuun lopulla laatikkopuutarha oli kauneimmillaan. Kaareen istuttamani kärhöt kasvoivat kituliaasti, eikä ne täyttäneet kaarta toivomallani tavalla. Mitähän tuohon laittaisin ensi kesänä? Olisikohan kelloköynnös hyvä ajatus?

28.9.2017
7.10-2017

Kylmän kesän jälkeen hallaöitä ei tullutkaan. Ensimmäinen kylmä yö oli viime yönä. Viime viikolla vielä keräsin herneitä. Samalla otin pois maissit, joissa oli miniminitähkät. Nyt laatikkopuutarha on siivottu ja tyhjennetty odottamaan kevään kylvöjä. Vain lehtikaali sinnittelee kylmässä. Voihan olla niin, kun eräänä päivänä menen hakemaan lehtikaalia käyttöön, se onkin hävinnyt parempiin suihin.
Niin kävi viime syksynäkin. No vahinko ei ole suuri. Rusakot ovat tyytyväisiä.

21.10.2017
Talvi saa tulla Vaahteran lehdelle. Tänään saimme jo muutaman lumihiutaleen.
Olen tauon aikana saanut muutaman uuden lukijan.Tervetuloa mukaan.

20 kommenttia:

  1. Jos yhtään lohduttaa niin surkea kesä oli minun kasvimaalla. Osa perunoista jäi maahan kun ne mätänivät, porkkanat eivät ole olleet koskaan näin surkeita. Paras sato tuli herneistä ja härkäpavuista ja sipulisato oli kohtuullinen.
    Onneksi edessä on uusi kesä ja toivottavasti edellistä parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kasvimaan pito on vain harrastus, eikä toimeentulo ole kiinni siitä. Maanviljelijöiden tilanne kauhistuttaa.
      Hassua, kun katselin noita laittamiani kuvia, kesä ei tuntunut muistoissa yhtään hassummalta. Niin äkkiä ikävät asiat unohtuvat.
      Uuden kevään odotuksin :)

      Poista
  2. Ihana kuvasarja! Kauniita kuvia ja hauska seurata kasvimaan kausi. Pitääkin ensi vuonna ottaa enemmän kuvia kasvimaasta. Tänä kesänä kasvimaan kuvat jäi vähemmälle. Tänään siivosin loppuja pois. Lehtikaali kukoisti tänä vuonna ja porkkanaa ja kesäkurpitsaa tuli paljon, kaikki muu sato jäi aika niukaksi. Ensi vuonna uudestaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kesätuulia <3 Kuvista on niin kiva seurata kasvun edistymistä. Samalla muistaa paremmin kuluneen kesän tapahtumia. Mulla porkkana ja kesäkurpitsa epäonnistuivat täysin. Vähän saatiin maistella, mutta ei tarvinnut miettiä mitä ilhmettä sadolla tekisi. Uutta kevättä on kiva odottaa, mutta ensin levätään talvi ja puuhataan ihan muuta.

      Poista
  3. Mukava kuulla sinusta pitkästä aikaa. Kaunis kuvasarja, kiva kun sai seurata laatikkopuutarhan muuttumista alkukesästä loppukesään. Meilläkin oli toissayö ensimmäinen pakkasyö eli tästä se talven tulo alkaa. - Mukavaa sunnuntaipäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli. Bloggaamminen on tosiaan jäänyt ihan kokonaan, Inspiraatio on puuttunut, kun on ollut kaikenlaista muuta. Työ vie liian suuren osan elämästä.
      Mukavaa sunnuntaita myös sinulle <3

      Poista
  4. Vasta pari päivää sitten sain lopullisesti kasvimaan siivottua, en pitänyt kiirettä kun ei pakkaset uhanneet. Lehtikaalit jätin vielä, kasvoivat tänäkin kesänä hyvin. Kauniita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Gitta <3 Harvinaisen pitkään oli hallattomat yöt.Yleensä viimeistään syyskuun lopulla halla vierailee. No eipä tarvinnut harsojen kanssa heilua ollenkaan. Kivaa syksynjatkoa sinulle!

      Poista
  5. kaunis kuvasarja! Minullakin sato jäi vähäiseksi kylmän kesän vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi <3 Toivotaan, että ensi kesänä sää suosii meitä puutarhureita.

      Poista
  6. Eipä ole kehumista omassakaan sadossa tänä vuonna. Tomaatit kasvoi kyllä suht komeasti kasvihuoneessa, mutta kaikki keräsin vihreinä. Nyt ovat jälkikypsyneet kyllä hyvää vauhtia sisällä. Kurkku teki pikkurillin paksuisen ja pituisen pötkön, mutta peruna kyllä käytettiin kaikki.
    No ensi vuonna uudella innolla! Mukavaa syksyä sinne kaupungin toiselle laidalle ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun tomaattisato oli huonoin ikinä. Aurinkoa olis tarvittu paljon enemmän. Kukkiin ei vain kehittynyt hedelmiä, vaikka niitä kuin täryyttelin. Ensi keväänä sitten taas kylvöpuuhiin. Kivaa syksyä sullekin <3

      Poista
  7. Minä tein lehtikaalista vaikka mitä ja kuivasin kuivurissa tosi paljon. Käytän kuivattua kaalia pihveissä ja sämpylöissä. Meillä peurat söi ennen loput, mutta nyt on aita puutarhan ympärillä pitänyt ne loitolla. Hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkin pitäis varmaan kuivata tuota lehtikaalia. Kiitti vinkistä.
      Meillä ei peuroja eikä kauriita ole näkynyt, mutta rusakoita sitäkin enemmän. Hyvää viikkoa sullekin<3

      Poista
  8. Kauniita kuvia huonosta sadosta huolimatta. Toivotaan, että ensi kesä olisi kasveille suosiollisempi. Minun hyötykasvikokeiluni menivät ihan pieleen. Vain kaskinauriista saatiin ihan hyvä sato, joskin jäivät kooltaan kovin pieniksi. Perinteiset porkkanat sentään onnistuivat. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Keijunkukkanen <3 Sato ei tosiaan ollut mitenkään runsas. Onneksi kukat kuitenkin kukkivat sitäkin pontevammin.
      Mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

      Poista
  9. Minulla on sinulle haaste blogissani jos kiinnostaa.

    VastaaPoista
  10. Voi miten ihania kuvia ja tuli niin ikävä kaunista kesää:) Vaikka tuo viime kesä ei ainakaan täällä meidän suunnilla kovin kaunis ollut..Kertaakaan ei tainnut kesän aikana tulla oloa "Ei tätä hellettä jaksa":) Harmi tosiaan että sadot jäivät niin pieniksi..no mutta jospa ensi kesänä sitten kaksinverroin enempi! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
  11. Tämä kesä ei tainnut suosia oikein mitään eikä ketään. Mutta kauniille ja rehevälle näyttää laatikkopuutarhassasi, joskin toivomasi sato jäi vähäiseksi. Kiva idea kylvää myös kukkia sekaan, tekee siitä kauniin ja värikkään kokonaisuuden.

    VastaaPoista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.