Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Munien värjäystä ja kevään paras piirakka

Pääsiäisperinteisiin kuuluu meillä munien puhaltaminen ja tyhjien kuorien koristelu tavalla tai toisella. Lasten ollessa pieniä, munat usein maalattiin vesiväreillä tai tusseilla. Nyt joudun tekemään koristelun yksin ja siksi on kiva kokeilla jotain uutta. Netin ihmeellisestä tarjonnasta bongasin eri elintarvikkeilla värjätyt kananmunat ja päätin itse kokeilla sitä temppua tyhjiin munankuoriin niillä aineksilla, mitä kaapista löytyi sillä hetkellä.


Punaiset munat syntyivät punajuurien etikkaliemessä. Liloihin muniin keitin desin mustikoita ja ruskeankellertävät munat värjäytyivät sipulinkuorivedessä, jota olin hetken keittänyt. Turkoosit munat sain aikaan vihreällä elintarvikevärillä, jota löytyi kaapista. Punajuurilientä lukuunottamatta, lisäsin värjäysliemiin lorauksen etikkaa ja teelusikallisen suolaa. Annoin munankuorien olla liemissään tunnin verran. Haasteena oli saada munankuoret pysymään liemessä, joten jouduin laittamaan niiden päälle painoja. Kuorien sisällä oleva ilma kuvioi väriä niin, että se tarttui epätasaisesti. Yritin vielä kiillottaa kuoria ruokaöljyllä, mutta en uskaltanut hangata niitä kovin voimakkaasti.



Olen puhaltanut munia tyhjäksi pitkin kevättä, joten niitä oli jo kertynyt melko paljon, mutta tänäänkin tuli kaksi uutta tyhjää kuorta, kun leivoin kevään suosikkipiirakkaani. Tämän ohjeen sain muutama vuosi stten ja sen jälkeen meillä ei juuri muuta ohjetta ole käytetty. Piirakan alkuperäinen ohje on peräisin täältä (klik). 


Persikkapiirakka

200g voita
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 muna
0,75 dl maitoa
1tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta.

Päälle

5 persikanpuolikasta ( pienempi purkillinen)
2 dl turkkilaista jugurttia
1 muna
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Sulata voi ja lisää sokeri ja sekoita
2. Lisää jauhot
3. Ota erilleen n. kahvikupillinen taikinaa laitettavaksi piirakan päälle.( Juuri tässä vaiheessa)
4  Lisää muna ja maito ja sekoita
5. Lisää vaniljasokeri ja leivinjauhe ja sekoita
6. Kaada taikina voideltuun vuokaan.
7. Viipaloi persikat ja lado ne taikinan päälle.
8. Sekoita turkkilainen jugurtti ( kermaviili käy yhtä hyvin) ja muna sekä sokerit ja kaada   
    persikoiden päälle
9. Murustele erilleen otettu taikina piirakan päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa  n. 30 min.


Piirakka on parasta juuri jäähtyneenä, mutta maistuu erinomaiselta myös seuraavana päivänä.

Kotoisasti kutsumme tätä piirakkaa "perspaisepiirakaksi" Koska pinnalla oleva taikinamuru toisinaan voi muistuttaa paiseita :)

Hyvää pääsiäisviikkoa kaikille!

14 kommenttia:

  1. Ihanat värit pääsiäismunissa! Mielenkiintoisia värjäyskokeiluja olet tehnyt. Meillä ei enää pääsiäistä tule suuremmin laitettua kun lapset on jo niin isoja. Rairuohon aioin kyllä vielä tänään kylvää, saas nähdä ehtiikö? Persikkapiirakka näyttää niin herkulliselta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään oli hyvä päivä tehdä kokeiluja, kun ei pihalle oikein voinut mennä. Siinäpä minun pääsiäisvalmisteluni taitavat olla. Itse en laita rairuohoa, kun ikkunoille ei mahdu :). Yrtit ja muut kasvit saavat olla minun pääsiäisruohoni. Persikkapiirakkaa kannattaa kokeilla. Simppelit aineet ja helppo tehdä.

      Poista
  2. Kivanvärisiä pääsiäismunia! Tänään juuri katselin munien värjäysohjeita, aion kokeilla pitkästä aikaa. Samoja värjäysaineita mainittiin kuin olet käyttänyt, lisäksi mainittiin kurkuma ja punasipuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkumalla saisi kivan keltaisia. Sitä minulla ei ollut kaapissa. Ehkä sitä voisi ostaa, jos vielä tulis jotain leivottua ja munia tulisi tyhjennettyä. Punakaalilla voisi myös värjätä munia. Ihan hauskaa puuhaa ja ihan helppoa.

      Poista
  3. Onpa hienot värit pääsiäismunissa ja piirakka sai veden kielelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa kokeilua;)joskin vähän sotkuista. Piirakkareseptiä kannattaa kokeilla. Tosi herkkua.

      Poista
  4. Kiitos ohjeesta! Ostin juuri säilykemangoja, taidan tehdä pääsiäiseksi niistä tuon piirakan. Kauniin värisiä munia. Kun olin lapsi, värjäsi mummo joka pääsiäinen munia sipulin kuorilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mangoistakin tulee varmasti erinomainen piirakka. Sipulinkuoret ovat olleet itsellänikin aikaisemminkin käytössä, mutta en ole värjännyt pelkkiä munankuoria. Sipulinkuoret ovat siis olleet munien keitinvedessä. Tämän opin äidiltäni. Varmaan vanhan kansan konsteja.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Värit ovat kyllä hienot. Tänään ostin kurkumaakin, katsotaanpa ehdinkö tehdä vielä värikokeiluja.

      Poista
  6. Kiitos reseptistä! Täällä on nyt piirakka uunissa. Korvasin persikat raparpericurdilla, saa nähdä oliko se virhe. Munien värjäys on minunkin tehtävälistalla. Ihania voimakkaita värejä olet saanut aikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparmericurd sopii varmasti tosi hyvin piirakkaan. Muistelen tehdneeni tuolla ohjeella myös raparperipiirakkaakin viime keväänä.

      Poista
  7. Hauskat värit. Sipulinkuorilla olen itsekin värjännyt joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirteät värit olikin tavoitteena. Ehkä ensi keväänä sitten toisenlaiset tunnelmat koristeissa. Sipulinkuoria minulla oli tosi vähän, joten niistä en saanut kovin vahvaa väriä.

      Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.