Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

tiistai 17. tammikuuta 2017

Keväästä syksyyn laatikkopuutarhalla

Laatikkopuutarha nukkuu talviuntaan ohuen lumipeitteen alla. Vielä ei ole aika ajatella kylvötöitä, vaan nyt on mukava muistella edellistä viljelykautta ja katsella kuvia viime viljelykaudelta.

Laatikkopuutarhan viljelykausi alkoi maaliskuussa, jolloin oli siementen hankinnan ja suunnittelun aika. Olen aika suurpiirteinen suunnitelmissani, mutta yritän noudattaa jonkunlaista viljelykiertoa noissa laatikoissa. Huhtikuussa pääsin jo hieman puuhailemaan ja yritin irrotella viimeisiä talven alle jääneitä edellisvuoden kasvustoja, mutta multa laatikoissa olivat vielä kauttaaltaan jäässä.

13.4.2016
Toukokuussa onneksi routa suli ja pääsin kunnostamaan laatikoita istutus- ja kylvökuntoon. Jokaiseen laatikkoon laiton reilun ämpärillisen hevonpeetä, mutta sitä olisi voinut olla enemmänkin. Kasvisten kasvu olisi voinut olla rehevämpää. Toukokuussa harakat ja naakat vierailivat tonkimassa hevonkikkareista kauranjyviä, levittelivät kylvetyt siemenet ja nokkivat kylvöjen suojaksi levitetyt harsot reikäisiksi. Onneksi satoon linnuilla ei varmaankaan ollut suurta tuhoa. Alkukuusta laatikkopuutarha näytti paljaalta ja karulta.

4.5.2016

Onneksi kevään vihreys ja kukat saapuivat ja laatikkopuutarhan ilme muuttui.


31.5.2016

Toukokuussa sain jatkettua kiveyksen tekemistä laatikkopuutarhan reunalle. Nyt laatikoiden välit ja yläreuna on valmiina. Olin kyllä suunnitellut tekeväni kiveyksen kokonaan valmiiksi, mutta kasvusto ryöpsähti yhtäkkiä reheväksi, niin en mahtunut tekemään enempää. Ensi keväänä on sitten selvät suunnitelmat etenemiselle.

23.5.2016

Kesäkuussa kasvu jatkui harsojen alla, ja heti kesäkuun alussa sain jo hieman satoa.

5.6.2016

6.6.2016
Kesäkuu oli viileä ja tuulinen ja kaalikoit hyökkäsivät munimaan parsa-, kukka- ja lehtikaalien lehdille. Kaalien väliin istutetut pienet samettikukat tehosivat vain osittain. Luomuin toukkien torjuntakeino oli toukkien nyppiminen ja liiskaaminen sormien välissä.

2.7.2016
 
Heinäkuussa laatikkopuutarha alkoi näyttää kukkealta. Ympäristön perennapenkit rehevöityivät ja kukkia riitti pitkälle syksyyn.

24.7.2016

Heinäkuussa laatikkopuutarhan käytävät täyttyivät edellisen kesän unikoiden varistamista siemenistä nousseista unikoista. Ensi kesänä pitää olla hieman ronskimpi ja poistaa kukkataimet pieninä. Elokuussa käytävät olivat miltei läpikulkemattomia. Laatikkopuutarha on kauneimmillaan elokuun alussa ja sato on runsaimmillaan.

14.8.2016

Elokuun alkupuolella krassi aloitti kukintansa köynnöskaaressa. Köynnöstävä kesäkurpitsa ei oikein ehtinyt nousta ollenkaan kaarelle. Ehkä ensi kesänä koetan kasvattaa kaaressa jotain sellaista, joka kukkisi koko kesän.

31.8.2016
                                            
Ensimmäisenä laatikkopuutarhakesänä onnistuin kasvattamaan maissia, mutta nyt kaksi kesää on maissi kasvattanut vain lehteä. Viime kesänä maissi heilimöi elokuun lopussa, jolloin tähkän kasvun mahdollisuutta ei enää ollut. Ensi kesänä en enää kasvata maissia, vaan käytän senkin tilan järkevämmin. 

23.8.2016

Syyskuun alku oli vielä kukkeaa aikaa. Näkymä olhuoneen ikkunasta miellytti silmää. Harmi, että suurimman osa vuotta tuo maisema on ruskeanharmaata tai valkoista.

4.9.2016

Syyskuun puolivälin jälkeen hallayö tuhosi suurimman osan laatikkopuutarhan komeudesta ja lokakuun alussa alkoi syyssiivouksen aika. Lehtikaalia, porkkanaa ja persiljaa sain hakea lumentuloon asti.

1.10.2016

Talvi tuli marraskuun alussa ja alkoi laatikkopuutarhan talvilepo. Olohuoneen ikkunasta on mukava seurata liikehdintää laatikkopuutarhalla. Yksinäinen fasaanikoiras löytää mukavan suojapaikan Kainon Kuohun partaalla olevien mäntyjen juurelta.

6.12.2016

Katsaus laatikkopuutarhan vuodenkiertoon laittaa aivot raksuttamaan ja muistan nyt paremmin  kaikki aikomukseni ja viime kesän erehdykset. Toivottavasti muistan ne myös sitten, kun on viljelysten aika.

12 kommenttia:

  1. Laatikkopuutarhasi on kaunis kaikkina vuodenaikoina. Tämä oli tosi innostava postaus ja tuli oivaan aikaan, sillä vähitellen pitäisi ryhtyä tekemään viljelysuunnitelmia. Ja on se viisasta kuvata kasvimaata useammin, kuin mitä olen tähän saakka tehnyt. Toimii hyvin puutarhapäiväkirjana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between. Huomasin itsekin, että olen kuvannut kuitenkin liian vähän viime kesänä. Samoin voisi pitää blogissa vielä tiiviimmin puutarhapäiväkirjaa. Uudet suunnitelmat kyllä alkoivat muhia pääkopassa tätä postauata kirjoittaessani.

      Poista
  2. Voi kun ihana postaus! Omalla kohdallani viime vuonna tuskailin hitaiden hajuherneiden kanssa kun eivät millään meinanneet kaariporttia peittää - kunnes vasta elo-syyskuussa ja kukkivat komeasti pakkasen tuloon asti.

    Itselläni myös nyt kevään suunnitelmissa isomman laatikkopuutarhan perustaminen ja siemenetkin jo hankittu! Maissia myös ajattelin kokeilla ja syksystä on hevonpeekomposti ollut "kypsymässä". Kamala malttamattomuus jo nyt vaikka vasta tammikuuta eletään. Kuinkahan tämän oikein kestää? ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Linda. Puutarhurointi on aina ikuista yritystä ja erehdystä. Säät ovat mitä ovat ja siihen pitää tyytyä, vaikka kylmät tuulet ja halla harmittaa vietävästi silloin, kun ne vierailevat omalla pihalla.

      Oletpa jo ollut tehokas, kun olet jo hankkinut siemenetkin. Suunnitelmia on kiva tehdä ja kevät alkaa pyöriä mielessä.

      Poista
  3. Olipa mukava lueskella ja katsella kauniita kuvia! On se vaan jännä miten luonto värittää saman maiseman niin monella eri lailla yhden kasvukauden aikana. Kevään kaipuu ei kyllä yhtään hellitä, päinvastoin! Kauppaan oli muuten tullut jo siementelineet( ja pussitkin), mutten vielä uskaltanut jarrutella niiden kohdalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu. Kevättä minäkin odotan kovasti, mutta kyllä tykkään oikeasta talvestakin. Nyt taas sataa vettä ja tuulee myrskyisästi. Ei kiva. Huomenna on tieten ihan musta maa.
      Pitääpä käydä vilkaisemassa tuota siemenvalikoimaa. Pitää kuitenkin pysyä maltillisena sen äärellä :)

      Poista
  4. Maissi on kasvanut minullakin tosi huonosti enkä kasvata sitä enää. Kova työ ja vähän satoa ei innosta. Meidän fasaania ei ole näkynyt pitkään aikaan, naapurissa on nähty ilves, oliskohan saanut saaliiksi. Fasaani oli kesällä hauska kaveri puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä toivoisin meidän fasaanille edes yhden rouvan. Yksin se raukka täällä tepastelee. Olen koittanut ruokkia sitä ja välillä se vierailee lintulaudan alla.

      Poista
  5. Näyttää tosi hyvälle. Tällaisena selkävaivaisena korkeat laatikot olisivat mainio ratkaisu kasvatuksille. Niiden pitäisi olla tosi korkeita ja siksi mietin mitä ihmettä sinne pohjalle laittaisi, multaa ei raaski kukaan ostaa niin paljon! Tosin voisi olla välipohjalla varustettuja kasvulaatikoita. Tai pohjalle voisi kerätä haravointijätteet, risut ym ja sitten kangas ja sitten vasta multaa. Ainahan voi suunnitella, mutta olisi se mukava kasvattaa porkkanoita sen verran, että saisi rouskuttaa niitä lastenlasten kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Me laitoimme laatikoihin aluksi pohjalle risuja, mutta niistä kasvoi sieniä :) Multaahan noihin meni, mutta laitoimme laatikoihin lisäksi hiekkaa ja turvetta. Joka kevät pitää lisätä multaa ja kompostia sekä hevonpeetä. Hauska harrastus ja hintaaan kasviksille tuolla tulee. Kaupasta saisi varmaan paljon halvemmat porkkanat. Mutta se kasvattamisen llo, sitä ei myydä kaupassa :)

      Poista
  6. Ihania kuvia! Laatikkopuutarhasi on kaunis ympäri vuoden. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu! Odotan jo kovasti kesää ja puuhailua laatikkopuutarhassa. Hyvää viikonloppua myös sinulle!

      Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.