Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

maanantai 2. kesäkuuta 2014

Laatikkopuutarhan kuulumisia.

Toukokuun loppu on hurahtanut juhlien valmisteluissa ja juhlinnassa. Kesäkuun alku puolestaan juhlista toipumisessa. Aika kiitää ja kesä etenee. Perinegatiivisten kesävitsinä voisi sanoa, että on syksyn merkki kun tuomi kukkii. No, kukat karisevat jo lumisateen lailla. Mitä se sitten tarkoittanee? Varmaan ensimmäinen merkki talvesta!

Laatikkopuutarhan tekemisessä olemme edistyneet melkoisesti. Esittelen tässä nyt työvaiheet, jos niistä olisi apua jollekin, joka etsii vinkkejä laatikkopuutarhan perustamiseen. Itse olisin nimittäin halunnut selkeitä ohjeita, mutta en oikein sellaisia löytänyt. Blogieissa esitellään vain kauniita lopputuloksia ja varsinaiset alustavat työvaiheet jäävät sivuseikaksi. Voi olla, että oma toteutukseni laatikkopuutarhasta ei olekaan toimiva ja lopputulos ei ole sellainen, jollaiseksi sen kuvittelin, niin jokainen harkitkoon itse, mitä vinkkejä kokeilustani haluaa toteuttaa.

Laatikoitten sisälle laitoimme vielä maisemointikankaan, jotta multa pysyisi laatikoissa.


Kangas nidottiin laatikon reunaan niittipyssyllä.Ylimääräiset reunat leikattiin pois. Kankaan kanssa piti olla tarkkana, että se saatiin laitettua alhaalta aivan kulmiin asti, ettei se jää pussottamaan ja repeä mullan painosta.


Seuraavaksi jokaiseen laatikolliseen laitettiin kerros oksahaketta. Sitä olisi varmaan saanut olla enemmänkin, mutta haketta ei ollut enempää käytettävissä. 


Kahteen syvimpään laatikkoon lisäsin vielä kompostia. ja sitten oli mullan aika. Laatikkoihin käytimme Biolanin puutarhamultaa. johon sekoitamme vielä turvetta ja hiekkaa. Yritin kovasti etsiä ohjeita mullasta ja sen laadusta, mutta en oikein löytänyt. Vasta kasvun alettua tiedämme onko valintamme ollut oikea.

Jokaiseen laatikkoon etsin vielä kourallisen matoja sekoittamaan maa-ainesta. 


Siinäpä on melkoinen säkkimäärä. mutta nyt multa on jo laatikoissa. Tervakin loppui, mutta onneksi ulkopuolelta on helppo viimeistellä laatikot.

Eilen pääsin sitten jo istutuspuuhiin. Kesä-ja halloweenkurpitsat saivat kotinsa laatikon lämpimästä mullasta.


Tietenkin istutin ne liian tiheään, mutta harvennetaan sitten, kun alkaa ahistaa.


Seuraavana hommana on laittaa hiekkaa käytäville ja sitten ruvetaan hakemaan kiviä. Onneksi lomalla ei tarvitse miettiä, mitä tekisin. Puuhaa riittää vielä loman loputtua. 

4 kommenttia:

 1. Oliko turve raakaa vai kalkittua? Kalkitsematon turve on voinut laskea mullan pH:n niin alas, että se selittäisi heikkoa kasvua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio. Itse en ajatellutkaan tuota kalkkiasiaa. Ostettiin pussitettua kasvuturvetta, ajattelen, että se olisi kyllä ollut valmis kasvualusta. Varmaan on tänä keväänä syytä vähän ropsauttaa kalkkia laatikoihin. Riittäaköhän munankuorimurska?

   Poista
  2. Jos olette tuota biolanin kasvuturvetta käyttäneet, se on kalkittua, pH 6,5. Että sitten sitä ei voi syyttää ja arveluni on väärä. pH voisi kyllä olla korkeampi, sopiva olisi 7. Kananmunankuorista en tiedä, paljonko ne pH:ta nostavat. Puuntuhkaa voi myös käyttää, siitä suositus on 50 litraa eli 25 kg aaria kohden (Uusi puutarhakirja, osa 1).

   Laitoitte siis biolanin mustaa multaa, kalkittua turvetta ja hiekkaa, joihinkin vielä kompostia näiden lisäksi. Kuulostaa, että multa on ollut liian ravinnepitoista. Biolanin sivujen mukaan musta multa on kompostiseos, joka sisältää: vaalea kasvuturve, broilerinlanta, puukuitupuriste, puunkuorirouhe.

   Uusi puutarhakirja, osa 1 (minulla on 6. painos) suosittaa lavoihin (sopii tod. näk. myös laatikoihin) seuraavaa seosta: 5/10 puutarha- tai peltomultaa, 1/10 hyvää kompostia, 1/10 lantamultaa (palanutta lantaa), 1/10 lehtimultaa (kompostoituja lehtiä), 1/10 hyvää suomutaa (ei siis turvetta, vaan mutaa), 1/10 puhdasta hiekkaa. Eli siis puolet vanhaa multaa, puolet kompostimultaa.

   Tämä minun on vain kirjatietoa, pääsen tositoimiin vasta ensi kesänä, mutta jos tästä nyt jotain apua olisi. :)

   Poista
 2. Kiitoksia Aralia paneutumisesta asiaan. Tänä keväänä on tarkoitus lisätä laatikoihin hiekkaa ja turvetta. Tuskin laitamme multaa. Halusin pussimultaa, ettei siinä olisi rikkaruohon juuria eikä siemeniä.

  VastaaPoista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.