Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Kukkiva pak choi ja villi korianteri

Lämpö ja kosteus on hyvä yhdistelmä kasvimaalla sekä laatikkopuutarhassa. Laatikot pursuavat kasvua. Siis melkein kaikki laatikot. Persiljat (tavallinen ja lehti) ovat kumman kitukasvuisia. Onko syy mullassa, sitä en osaa sanoa. Kastelu ja auringon paiste on kyllä ihan tasapuolista myös siinäkin laatikossa.

Samassa laatikossa persiljan kanssa asustaa pak choi (pinaattikiinankaali). Se on uusi tuttavuus. En ole kasvattanut sitä aikaisemmin ja otin siemenpussin ihan kiinnostuksesta. Sen pitäisi tehdä kiinankaalin kaltainen kerä, mutta kasvusto näyttää tältä.


Kerän tekemisen sijaan pak choi on ruvennut kukkimaan. Taidan leikata sen matalaksi ja katsoa mitä tapahtuu. Ehkä tämä jää vain yksittäiseksi kokeiluksi, tai sitten kasvatusta täytyy opiskella jostakin lisää.
Rukolakin pitää leikata matalaksi. Se myös aloittelee kukintaansa.

Yleissilmäys laatikkopuutarhaan näyttää nyt tältä. Kurpitsa ei enää mahdu laatikkoon, vaan rönsyää yli laitojen, Maissi aloittaa pian heilimöinnin. Retiisin kiskoin jo pois ylikasvaneena ja puisevana. Salaattia saa syödä mielin määrin. Se kasvaa nopeasti. Kahdessa päivässä se on kasvattanut uudet lehdet otettujen tilalle.


Pinaattia voisi jo ruveta syömään ja pakastamaan. Samassa laatikossa oleva köynnöskrassi ja kaalit ovat saaneet kasvinsuojelua yllättävältä taholta. Katon harjan alla pesivä pikkuvarpuspari on oppinut hakemaan laatikkopuutarhasta syötävää. Kaalimadot näyttävät olevan helppoa saalista. Ehkä kaaleilla on vielä toivoa.


Härkäpapujen palot pullistuva ja pitenevät ja sojottavat terhakasti papujen varsista.


Kasvimaalla villinä kasvava korianteri kukoistaa. Se on kasvanut edellisenä kesänä maahan pudonneista korianterin siemenistä. Olen hieman hentomielinen kitkijä. Olen jättänyt koriantereita kasvamaan, vaikka en edes pidä sen mausta. Täältä saa nyt tuoretta korianteria ken haluaa. Ehkä myös ensi kesän sato on jo turvattu, sillä se kukkii nyt kauniisti.


Kasvimaan vieressä seisoo surullinen ilmestys. Luisa Luiseva, puutarha-apulaiseni on menettänyt kasvonsa. Olkoon hän varoittavana esimerkkinä liiallisen auringossa oleskelun vaaroista.


Ensi viikolla aurinko paistaa, nautitaan siitä. Ihana kesä.

3 kommenttia:

 1. Heippa!
  Voi sulla kasvaa vaikka mitä! Tuohan maistiaisia töihin, jos tulee liikakasvua =)

  Mukavaa viikonloppua ja lomaviikkoa!

  -maikku

  VastaaPoista
 2. Hei, mitä pak choille tapahtui tuon jälkeen? Leikkasitko, tuliko mitään sen jälkeen? Kasvatan ensi kertaa pak choita ja valitettavasti osa niistä alkaa kukkimaan nyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Paksoin kasvatus ei ole minulla onnistunut koskaan. Muutamana kesänä tuon jälkeen kokeilin uudestaan ja aina rupesivat kukkimaan. Paksoi tarvitsee pimeät yöt, eikä niitä täällä IV vyöhykkeellä ole kuin elokuussa.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.