Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

lauantai 11. helmikuuta 2017

Keijukaisten häkki

Viime keväänä kyselin blogin lukijoilta, kuinka hyödyntäisin pihaani ilmaantunutta suurta lintuhäkkiä. Sain paljon innostavia ehdotuksia siitä, mitä istuttaisin häkkiin. Melkein kaikissa vastauksissa ehdotettiin keijunmekkojen istuttamista. Toukokuun lopulla sain toteutettua istutussuunnitelmat, joista voit lukea täältä (klik).   

23.8.2016
Sateinen ja viileä kesä ei oikein suosinut mansikkakeijujen häkin kasvua. Kasvien multatila oli liian pieni ja siinä oli ehkä liian vähän reikiä pohjalla ja kasvit vettyivät sateessa. Sade myös huuhteli lannoitteet pois, mutta kastelulannosta en voinut noille kasveille laittaa, koska multa oli niin tavattoman märkää. Välillä nakkelin laatikkoon kanankakkaa, mutta se ei tainnut enää tehota.

1.8.2016

7.8.2016


23.8.2016
Mansikat kasvoivat amppelissa, mutta niitä olisi puolestaan pitänyt kastella enemmän. Mansikat myös maistuivat harakoille ja ampiaisille. Mutta kyllä niistä meillekin riitti maistiaisia, mutta ei sen enempää.


Syyskuussa vein mansikka-amppelit kasvihuoneeseen, jossa mansikat kypsyivät paremmin. Nyt nuo amppelit mansikoineen viettävät talvea kellarissa. Toivottavasti talvehtiminen onnistuu siellä.

Keijunmekot kukkivat pakkasiin asti. Muut häkin istutukset hävisivät huonon kesän aikana, joten niistä ei ollut juuri mitään iloa.


Keijunmekko häkissä on kyllä kaunis, mutta kuvitelmissani ajattelin sen runsaammaksi, niin että se verhoaa koko häkin.

Ensi kesäksi olen jo suunnitellut häkille kaksi eri käyttötarkoitusta. Ensimmäinen idea on jättää häkki sijoilleen ja laittaa siihen kärhöjä syvempään astiaan. Toinen idea on viedä häkki kasvihuoneen seinustalle ja laittaa siihen lehtikaalit. Näin ne eivät katoaisi syksyn pimeinä öinä pupusten suihin.

Kevääseen on onneksi aikaa ja suunnitelmat voivat vielä muuttuakin, mutta häkistä taisi tulla pysyvä pihan koriste.
11 kommenttia:

 1. Tuopas olikin hauska idea ja ihan hyviltähän nuo keijut näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Itselläni taisi olla paljon runsaampi mielikuva häkin kasvusta. Nyt jälkeenpäin katsottuna ihan runsas tuo kasvu kuitenkin on.

   Poista
 2. Tuonne onkin hyvä suojata sellaista, mitä ei halua lintujen yms. syövän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harakat kyllä onnistuivat nokkimaan mansikoita häkin verkon sisäpuolelta. Ehkä mansikka-amppeleissa pitäisi olla lisäketjua, että ne roikkuisivat matalammalla. Ampiaisia häkki ei estänyt syömästä mansikoita:(

   Poista
 3. Hyvältähän tuo keijunmekko näyttää :) Ehkä jos se olis istutettu ulkopuolelle, olis se runsaamman näköinen, en tiedä... Mutta hieno häkki! Minä jätin syömättä jääneet lehtikaalit tuonne kasvimaalle, että puput saa syödä, no siellä ne edelleen törröttää lumen läpi ja pupuista ei tietoakaan, mutta metsästäjä isäni sanookin, että jänikset ovat hävinneet kokonaan :( Viime kesä olikin muuten hyvin haasteellinen monen kasvin suhteen. Uutta kesää odotellessa, ihanaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuitiina! Ehkä kukkivat käynnökset kannattaisi istuttaakin häkin ulkopuolelle. Kiitos vinkistä.
   Meillä vemmelsääriä riittää. Lehtikaalit olivat hävinneet ristihuulien suuihin jo marraskuussa.

   Poista
 4. Molemmat ideat kuulostavat hyviltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä häkki saa jäädä paikoilleen. Se on melkoisen raskas liikuteltava. Kärhöjä saa keväällä muutamalla eurolla. Ehkä laitan niitä häkkiin kasvamaan.

   Poista
 5. Minustakin nuo keijunmekot näyttävät hienoilta. Mitäpä jos toteutat molemmat ajatukset eli viet häkin paikkaan, jossa voit istuttaa sen ulkopuolelle kärhöä käyttämään häkkiä tukenaan ja sisällä kasvatat sitten niitä kaaleja. Häkki on sen verran kaunis, että se sopii hyvin pihan koristeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Viime kesänä häkissä oli muutama lehtikaali, mutta ne eivät menestyneet ollenkaan. Ensin kaalikoit söivät lehdet reikäisiksi ja luulen, että amppelit ja keijunmekko estivät valon saannin. Loppukesästä lehtikaaleista ei ollut mitään merkkejä.
   Luulen, että häkki saa jäädä paikoilleen ensi kesäksi.

   Poista
 6. On siinä pupuilla ihmettelemistä kun ovat kaalit kalterien takana ;)

  VastaaPoista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.