Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

perjantai 24. helmikuuta 2017

Yrttivinkki

Viime keväänä kasvatin kasvulaatikossa anisiisoa. Ostin siemenet ihan vain kiinnostuksesta ja kokeilunhalusta. En ollut ennen kuullutkaan moisesta yrtistä. Esikasvatin yrttiä pari kuukautta ja sen jälkeen istutin paikoilleen. Mitään suurta anisiisoviljelmää en kasvattanut, vaan pari taimea alkajaisiksi.

Anisiiso kasvoi hitaasti, mutta elokuun alussa lehtiä oli jo runsaasti. Lehdet eivät tuoksuneet miltään ja olin hieman pettynyt koko kasvatusyritelmään. Jotenkin koko kasvi muistutti mielestäni nokkosta.


Jossain vaiheessa hoksasin maistaa yrttiä ja ihastuin sen lakritsaiseen aniksen aromiin.


Kuivatin yrtin lehdet ja ne ovat oivallista teeainesta. Ensi kesänä kasvatan anisiisoa enemmän ja opettelen käyttämään sitä vielä monipuolisemmin. Oletko sinä kokeillut anisiisoa ja miten olet sitä hyödyntänyt? Pistäkääpä vinkit jakoon.

14 kommenttia:

 1. Olen kyllä yrtistä kuullut, mutten koskaan ole edes maistanut saati kasvattanut. Ilmeisesti kokeilemisen arvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kokeilun arvoinen yrtti, etenkin jos käyttää yrttejä paljon. Kukkakin on kaunis, joten käy kyllä ihan kesäkukastakin, jos lehdet jäävätkin käyttämättä.

   Poista
 2. Kasvatin viime kesänä iisoppia, liekkö jotain sukua anisiisolle?? Kauniit kukat anisiisossa!
  Satuin saamaan iisopin siemeniä ja ihan kokeilumielessä sitä sitten kylvin, liekkö edes varsinainen yrtti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin iisopista wikipediasta. Kukka on kyllä saman värinen. Molemmat ovat monivuotisia ja niitä voi käyttää teeaineksina. Tekstin perusteella kuvittelen, että anisiiso voisi olla monikäyttöisempi. Oma anisiisoni oli kasvulaatikossa ja se on tainnut siellä paleltua. Pitää siis kylvää uudet taimet.

   Poista
 3. Minulle ihan uusi yrtti. Tekee ainakin hienon liilan kukan.

  VastaaPoista
 4. Nätti on ihan kasvinakin ja jos saa makua kaupan päälle, niin mikä ettei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutuuksien kokeilu on välillä arpapeliä. Joistkin kokeilusta tulee pysyviä suosikkeja ja jotkut jäävät kertakokeiluksi. Anisiiso taisi jäädä suosikiksi.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiva kukkiva kasvi salaattien ja pinaattien sekä muiden yrttien joukossa.

   Poista
 6. Minulla on ostettuna yrtti-iison siemeniä. Pussin kyljessä kuvaillaan, että kasvissa on miellyttävä aniksen ja lakritsin maku, ulkonäöltään muistuttaa nokkosta. :) Taitaa olla juurikin kuvailemasi kasvi kyseessä! Monivuotiseksi sitä mainitaan tuossa, mutta myös sanotaan olevan kehno talvehtimaan ilman erityissuojausta. Oli kiva kuulla, että tämä on tullut sinulle heti suosikiksi, on mitä odottaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama kasvi on kyseessä. En varmaan syksyllä muistanut ollenkaan anisiison olevan monivuotinen. Laatikossa ei kannata mitään talvettaa, mutta olisin voinut ehkä siirtää sen kukkapenkkiin.
   Uudet taimet pitää laittaa tulemaan piakkoin.

   Poista
 7. Kauniin näköinen kukinta anisiisolla. Pitäisikin kokeilla ensi kesänä kasvattaa tuota:)

  VastaaPoista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.