Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

maanantai 6. maaliskuuta 2017

Chilin herääminen

Viime kesänä ostin puutarha-alesta chilin taimen. Kasvihuoneessa kyllä oli kasvamassa yhdenlaista chiliä, mutta aina joukkoon mahtuu, etenkin kun taimi maksoi vain yhden euron. Syksyllä nostin tuon kyseisen chilin keittöön, jotta siinä olevat palot punastuisivat ja voisin kerätä ne käyttöön. Syksyn ja talven mittaan palot ovat kypsyneet ja kuivuneet paikoilleen ja olen niitä hiljalleen ottanut käyttöön.

Lokakuussa chilin palot ikkunalaudalla.
 
Ilmeisesti chili on viihtynyt keittiön ikkunalla, kun se on sinnittellyt talven yli. Ainoastaan muutama lehti on kellastunut ja pudonnut pois.


Yllä olevan kuvan otin helmikuun puolella, kun olin aikonut kysellä täällä blogissa, mitä minun kannattaisi tuolle chilille tehdä. Postaus jäi tekemättä ja muutaman päivän kuluttua huomasin lehtien juuressa nuppuja. Mitään leikkausta en enää ehtinyt suunnitella, sillä enhän voinut nuppuja leikata pois.


Nyt viikonloppuna ensimmäiset chilin kukat ovat auenneet.


Tänään hoitelin tuota heräävää chiliä kanankakalla sekä pienellä lisämultakerroksella. Olen myös leikkinyt hieman mehiläistä ja töpötellyt kukkia vanupuikolla. Toivottavasti se tepsii ja chili tekee myös palkoja. Keväällä chili saa taas siirtyä kasvihuoneeseen vahvistumaan.

Olen iloinen, kun olen onnistunut hoitamaan tuon chilin talven yli. Aikaisemmin olen heittänyt chilit kasvihuoneen tyhjennyksen yhteydessä menemään. Ruukussa kasvatettu chili oli helppo siirtää sisälle.


8 kommenttia:

 1. Miten liikkis ja ilahduttava voi pieni kukka olla. :D Kaikenlainen kasvien talvettaminen ja siinä onnistuminen on aina juhlahetki. Hienoa! Minulla ei ole kasvanut koskaan chiliä, koska se on meille hiukan liian tulinen mauste. Mutta paprikoita kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukka on kyllä vaatimaton. Ensimmäinen kukka meinasi jäädä huomaamatta. Chiliä voi lisätä ruokaan tosi vähän, esim. lihapullataikinaan tai marinaadiin. Joskus voi laittaa vähän enemmänkin, niin tulee vähän potkua :)
   Itselläni paprikat eivät onnistu, joten olen luovuttanut niiden kasvatuksen muille.

   Poista
 2. Nämä on juuri niitä onnistumisen hetkiä jotka saa ilon kuplimaan sisällä ♥ Paprikaa olen kasvattanut, mutta chiliä en koskaan. Ehkäpä kannattaisi kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Vielä on kuitenkin pitkä matka että chili pääsee kasvihuoneeseen. Kirvat yleensä hyökkäävät jossain vaiheessa. Niiden torjuntaan kannattaa varmaan varautua ennen kesää. Tuon taimen ostin tosiaan Prisman puutarhamyymälän kesäalesta eurolla varmaan heinäkuulla. Chili on hauska hifistelykasvi.

   Poista
 3. Hienosti onnistuit talvettamaan chilin. Minun pitäisikin mennä katsomaan varastoon sinne syksyllä tyrkkäämääni chiliä, jospa siitä saisi vielä ensi kesäksi satoa tuottavan kasvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun chili on ollut koko ajan silmien edessä, niin olen muistanut kastella sitä. Valoakin on keittiön ikkunalla ilmeisesti ollut riittävästi. Toivottavasti sinunkin chilisi on talvehtinut hyvin.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Eikö vaan :) Toivottavasti tulevakin sato on vähintään samanmoinen.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.