Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

lauantai 18. heinäkuuta 2015

Istutuspuuhia

Laatikkopuutarhan ympäristö on harmittanut minua kovasti. Se on ollut työn alla koko kevään ja kesän. Sitä piti kunnostaa toukokuussa ja silloin jotain sain tehtyä, lähinnä rikkaruohon juurten poistoa. Sitä piti kunnostaa kesäkuussa. No silloinkin tein sitä, mutta en ennättänyt muuta, kuin jälleen poistaa loputtomia valvatin juuria.  Toukokuisesta kuvasta näkyy alue multakasan ja laatikoitten välissä, joka on ollut oikea murheenkryyni.


Tällä viikolla olen ollut puuhakkaana ja saanut tuon alueen likipitäen järjestykseen. Työtä riittää edelleen, mutta tehdään asia kerrallaan. Omat haasteensa alueen muokkaukseen tuo vanha omenapuu. Sen juurten alle on kietoutunut valvattien ja myös pelto-ohdakkeiden juuria. Tiukassa savimaassa juuret vain napsahtavat poikki, ja loppu jää mullan alle.  Maata ei siis voinut vaihtaa, vaan minun on vain valmistauduttava nyhtämään valvattia pois, kun se alkaa pistää päätään esille mullasta.

Koska laatikkopuutarha näkyy olohuoneen ikkunasta, alueen pitää olla myös mukavan näköinen. Niinpä murheenkryyni muuttui perennapenkiksi. 


Keskellä penkkiä on käytävä, jolle laitetaan vielä liuskekiviä. Käytävää pitkin on mukava kulkea hakemaan kasviksia laatikkopuutarhasta ja kasvihuoneesta. Perennapenkin ensimmäiseksi asukiksi pääsi käynnösruusu John Davis. Isäntä tekaisi raudoitusverkosta sille hienon kehikon. Toivottavasti onnistun ruusun kasvattamisessa, sillä köynnösruusua en ole ennen kokeillut. Ohjeen mukaan ruusu olisi pitänyt leikata istutuksen yhteydessä, mutta siinä oli niin paljon nuppuja, että en kyllä raaskinut sitä tehdä. Leikkaus pitää tehdä sitten varmaan ensi keväänä.Perennapenkin kustannukset jäivät mielestäni melko alhaisiksi. Koska multaa ei pystynyt kokonaan vaihtamaan, vanhaa hyvän oloista multaa jäi melko paljon paikoilleen. Tuttavalta saimme yli jäänyttä multaa auton peräkärryllisen. Pussimultaa käytin viimeistelyyn, sitä meni 9 säkkiä. Tällä kertaa tyydyin ihan halppismultaan, jota sai 5 säkkiä 10 eurolla.


Varsinaiset perennat hankin alennusmyynnistä. Sieltä mukaan lähtivät 50% alennuksella komeaa- ja hurmemaksaruohoa, jalokurjenpolvi sekä jättipoimulehti. Punaiset bellikset ja lemmikin ostin avoimien puutarhojen vierailukohteesta.  Yhteensä nämä perennat maksoivat n. 20 euroa. Nämä eivät olleet suinkaan ainoat istutettavat kasvit, vaan olin itse kasvattanut punapäivänhattuja, Lisäksi olin perkkaustöiden yhteydessä ottanut talteen monta akileijan taimea. Tosin en tiedä minkä värisiä niistä tulee, mutta se nähdään sitten, kun ne kukkivat. Belliksiä olin ottanut jo keväällä ruukkuun. 
Kanadanvuokkoja ja päivänkakkaroita kasvoi myös perkatussa paikassa, ja niitä olin myös jemmannut. Keväällä siskolta saadut esikotkin löysivät paikkansa, samoin pieni särkyneen sydämen alku, jonka otin pois etupihan perennapenkistä. Etupihan penkistä löytyi myös pieni pionin alku. Onnistuikohan sen siirto? Lehtosinilatvaakin sain mummolan kukkapenkistä. Sinne niitä on aikoinaan siirretty edellisestä pihastamme, joten yhdenlainen ympyrä sulkeutui.


Pihalta löytyneistä liuskekivistä sai mukavat hoitopolut leveään penkkiin.  Komeana kukkiva keisarinkruunu on ollut omenapuun alla aina. Siis se on edellisten asukkaitten istuttama. 


Tyhjiin paikkoihin tulee lisää akijeijoja, joko siirrettyinä tai siemenistä kylvettyinä. Lisäksi kylvän idänunikkoja. Muutaman  sinisen ja korkean ritarinkannuksen myös haluan laittaa penkkiini. Sipulikukkia istutetaan sitten syksymmällä. Perennapenkin reunuksen kanttasin näin aluksi, mutta siihen voisi muutakin vaihtoehtoa miettiä.


Kylläpäs maisema muuttui mukavaksi. Nyt vain odotellaan kasvua ja kaunista kukintaa. 

6 kommenttia:

 1. Sait silmäniloa pienellä budjetilla. Alennusmyynneistä on tullut hankittua muutamia pensaita meillekkin:)

  VastaaPoista
 2. Mulla on pienen budjetin piha :). Ruusun hinta jäi puuttumaan tuosta. Se ei ollut vielä alennuksessa ja maksoi puutarhalla 15 euroa. Raudoitusverkkoakin oli vielä ennestään jäljellä. Tähän mennessä kukkapenkkiin on kulunut n. 50 euroa multineen ja istutusksineen. Kyllä kannattaa odottaa alennusmyyntejä.

  VastaaPoista
 3. Alennusmyynneissä olen kulkenut minäkin. Mukaan on lähtenyt kesäkukkia lähes ilmaiseksi, ei kylläkään mitään priimakuntoisia, mutta jospa siitä piristyisivät uudessa mullassa. Perennapenkkiisi tulee kaunista kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan minäkin vielä kiertelen puutarha-aleja ja jos sattuu sopivaa ostettavaa, niin voihan se tarttua mukaan, kun nyt on tyhjiä kolojakin jäljellä. Mutta kyllä jätin vielä ritarinkannukset hankkimatta, kun olivat niin surkeita ja tuulen pieksämiä ja alea vain 30 %. Odotellaan, mutta jos liian kauan odottaa, jää ilman.

   Poista
 4. Olipa aikamoinen HEUREKA, kun keksit kukkapenkin silmän iloksi ikkunan alle. Miltähän se ensi kesänä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa kohtaa oli aiemmin edellisten asukkaitten istuttama pensasryhmä. Se täytyi poistaa laatikkopuutarhan tieltä. Nyt kyllä on mukavampi katsella olohuoneesta laatikkopuutarhalle päin. Toivottavasti kasvit pysyvät hengissä talven yli.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.