Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

tiistai 27. kesäkuuta 2017

Mietteitä kultasateen juurella

Puutarha- ja blogi-innostus ovat olleet kadoksissa koko kevään. Missä lienevät? Osin tietenkin syynä ovat kevään kehnot säät, jotka eivät houkutelleet juuri ollenkaan pihatöihin. Kaikki kylvöt myöhästyivät ja vasta kesäkuun alussa sain tehtyä vähäiset hyötykasvien kylvöt . Kesäkukat jäivät likipitäen kylvämättä, vaikka olin suunnitellut hienoja Suomi100-kylvöjä. No odottakoon siemenpussit ensi kevääseen, jospa sitten...

Laatikkopuutarhassa on havaittavissa jo pientä kasvua, mutta lämpöä edelleen odottelen, että kasvu rehevöityisi ja satoa voisi saadakin. Eilen vielä tein täydennyskylvöjä ja laitoin kyssäkaalin ja retiisin siemeniä aukkopaikkoihin.

Puutarhainnostusta kävin herättelemässä tuolla naapurimaan puolella. Siellä kultasadepuut ja -pensaat kukkivat juuri parhaillaan. Ihastelin näitä meillä menestymättömiä pensaita oikein urakalla.


Samoin myös alppiruusut kukkivat siellä. Niitä voi kyllä täälläkin jossakin pihassa nähdä, mutta ei tämmöisiä jättiläisiä, kuten Sandhamnissa Tukholman saaristossa, josta myös kultasateen kuva on.


Samoin ihastelin myös punaisena kukkivia hevoskastanjoita, jotka vielä kukkivat valkoisten jo lakastuttua. Suuret tammet ja vaahterat lumosivat minut ikiaikaisne runkoineen.

Kotiin palattua haikailin omallekin pihalle tuommoista kukkaloistoa. Olisipa komeaa tähystellä alppiruusunkukkia linssin läpi ja makoilla pihanurmella kultasateen alla piilossa. Hevoskastanjakin olisi mukava saada kasvamaan ja kukkimaan tuoksuvin valkoisin kukin. Huoh.

Vaan mitä pihalta löytyikään, kun tarkastelin sitä. Ihanat lilat syreenit, niin runsaasti kukkivat ja helppohoitoiset.


Syreenin värikin on melkein sama, kuin kuvan alppiruusussa ja miten helppohoitoinen se onkaan. Harmi vain, että nuo syreenit ovat vähän piilossa saunan takana, eikä kukat oikein näy pihaan. Ehkä niitä täytyisi saada muutama myös pihan puolelle aurinkoiselle paikalle.


Pihlajien kukinta oli myös komeimmillaan kotiinpaluun aikaan. Niiden makea tuoksu leijui pihalla ja tänä vuonna kukinta oli ennätysrunsasta. Miksi ihmeessä haikailen kaikkia huonosti talvehtivia puita ja pensaita, joiden hoito on hankalaa ja ne vaativat jos minkäkinlaista talvisuojaa. Suomalainen pihlaja on kaunis ympäri vuoden. Alkukesästä siinä on kauniit valkoiset kukat ja loppukesästä punertuvat marjat ovat kuin uudet kukat. Joskus marjat säilyvät talveen asti, mutta usein ne häviävät jo rastaiden ahnaisiin nokkiin. Pihallamme kasvaa todella paljon erikokoisia pihlajia. En taida enää haikailla hevoskastanjan perään vaan nautin ihaista, kotimaisista pihlajista. Kultasateen alle päästäkseni minun pitää matkustella hieman useammin, ehkä siskokin ilahtuisi, jos kävisin useammin kultasateita katselemassa.


Juhannuksen jälkeinen kukkapenkki näyttää hyvin keväiseltä. Tulppaanit ja esikot sekä lemmikit kukkivat edelleen, ehkä jo hieman väsähtäneinä. Pian on akileijojen vuoro. Taidan jatkossa tyytyä näihin helppoihin vanhoihin perennoihin ja kasveihin. ehkä sormustinkukat ja kaunopunahatut saavat jäädä jatkossa kylvämättä. Päivänkakkara ja vuohenkello taitavat olla varmimmat kukat perennapenkkiin.

Tukholman saaristo on ihana luontomatkailukohde. Sandhamnista löytyy upeita hiekkarantoja ja kauniita silokallioita, pieni saaristolaiskylä ihastuttavine pikkutaloineen. Sinne pääsee kätevästi pienillä yhteysaluksilla, joita lähtee mm Stavsnäsin satamasta. Suosittelen,  jos perinteinen Tuhkolman tallaamminen ei kiinnosta.

8 kommenttia:

 1. Upeat kultasateet ja alppiruusut! Kaunista kukintaa myös omalla pihallasi.
  Se on kyllä jännä, miten aina haikailee joidenkin kauniiden mutta arkojen kasvien perään. Pitäisi nauttia enemmän meidän omista, terveistä ja kestävistä kasveista kuten noista syreeneistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuimme Ruotsiin juuri kultasateiden parhaimpaan kukinta-aikaan ja olin kyllä hurmaantunut. En ole varmaan koskaan Suomessa nähnyt kukkivaa kultasadetta. Aikaisemmilla Ruotsinmatkoilla kylläkin.
   Ehkä omat kasvimme ovat vain niin tuttuja ja arkisia. Itse en aina tule huomanneeksi niiden kauneutta.

   Poista
 2. En ole käynyt Sandhamnissa, mutta nähnyt kuvia sieltä. Voisin hyvinkin viettää siellä kesäni jossain ihanassa puuhuvilassa.
  Kultasade kyllä menestyy ainakin pääkaupunkiseudulla. Asuessamme Espoossa naapurissamme oli iso ja vanha kultasade, joka kukki välillä tosi upeasti. Tontti myytiin, talo purettiin ja kultasade kaadettiin. Sehän on myrkyllinen ja uusi omistaja pelkäsi lasten syövän kultasade kukintoja.
  Jotenkin aidan takana on muka aina vihreämpää. Lähelle on vissiin niin vaikea nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sandhamn oli kyllä ihana matkakohde. Tosin olimme siellä vain muutaman tunnin. Matkailijoita oli kyllä melkoisesti, vaikka oli alkukesä. Heinäkuussa kulkureitit ovat kuulemma tupaten täynnä.
   Paluumatkalla Suomen puolella näimme kyllä muutamia vaatimattomasti kukkivia kultasadepensaita, emme lähellekään niin upeita, kuin Ruotsissa.
   Aidan takana on vihreämpää, se on myönnettävä. Ehkä juuri se tekee matkustamisesta niin mukavaa.

   Poista
 3. Puutarhainnostus on mullakin ollut jotenkin kateissa, töissä aika kulunut niin ettei oman pihan hoitoon ole ehtinyt paneutua. Onneksi nyt alkaa loma, pitäisi alkaa rikkakasvisavottaan :( Tänä keväänä on myös ollut ilmassa jonkinlaista pakkopullan tuntua puutarhan suhteen. Taidan vähitellen kallistua luontopihan suuntaan enemmänkin; helppoja itekseen toimeentulevia kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa lomaa sinulle Gitta. Minulla on vielä viikko lomaa jäljellä. Itse vähensin reilusti kasvimaata ja olen siitä tosi tyytyväinen. Luontopiha voisi täällä pohjoisemmassa olla ihan hyvä vaihtoehto. Vanhat perennat ja pensaat tatavat menestyä ihan hyvin, mutta turha haaskata rahaa etelän herkkuihin, kun nykytalvet hävittävät ne.

   Poista
 4. Joskus on hyvä matkustaa muualle niin huomaa miten hyvä on tulla kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Matkailu kyllä avartaa, mutta kotiinpaluu on aina yhtä ihanaa.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.