Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

perjantai 5. helmikuuta 2016

Lämpöä paukkuviin pakkasiin

Talven pakkaset paukkuvat vaihtelevalla menestyksellä, välillä kireänä, mutta onneksi nyt jo lauhtuneena. Vanhassa tupasessamme riittää kuitenkin lämmintä. Pakkasilla isäntä kantaa polttopuita selkä vääränä sisälle ja varaavaa takkaa pitää lämmittää joka päivä. Näin pienemmillä pakkasilla riittää, kun takassa tuli on joka toinen päivä. Onneksi liiterissä on vielä puita, joita tarvitaan myös pihasaunan lämmitykseen.


Pikku tupasen lämpö ei tule ainoastaan takasta ja puulämmityksestä. Keväällä kerroin, kuinka helpotuksesta huokaisten vaihdoimme vanhan öljykattilamme maalämpöön. Porauksesta ja putken asennuksestä voit lukea täältä (klik). Poraus ja asennus sujui oikein mallikkaasti, olihan kyseessä alan ammattilaiset.  Maalämmön asentaminen on kyllä melko arvokasta ja mekin mietimme pitkään pystyisimmekö sen laittamaan. Maalämpöpumppua ei onneksi tarvinnut sijoittaa pikku pirttiimme, vaan se sai sijansa verstasrakennuksessa olevassa pannuhuoneessa. Siellä se saa tuhista ja puhista ihan rauhassa ja lämpö kulkee kanaalia pitkin sisälle taloon, Maalämpöpumppumme on oikeasti ihan hiljainen ja sen voi huoletta laittaa sisälle taloon.

Pakollinen kuva maalämpöpumpusta. isännän toiveesta laitettu.

Viime talvena jätimme öljyn tilaamatta ja lämmityskattila lämpeni edellisten asukkaiden sinne asennuttamalla sähkövastuksella. Voitte varmaan arvata, että sähkälaskun avaaminen ei aina ollut niin järin mieluisaa.Kuluva talvi ei ole vielä ohi, eikä vielä voi varmasti sanoa, millaisiksi kustannukset todellisuudessa muodostuvat. Isäntä on kuitenkin pitänyt tarkkaa kirjanpitoa maalämmön sähkönkulutuksesta. Joka ilta hän käy tarkastamassa maalämpöpumpun kuluttaman sähkön määrän ja kirjaa lukemat muistiin. Tavallisena talvipäivänä sähkön kulutus on vaihdellut 15-30 kwh/ päivässä. Kesäaikaan sähköä kuluu 1-6 kwh/ päivä. Syksyn ja kevään kulutus asettuu tuohon väliin.  Kulutukseen on vaikuttanut lähinnä se, kuinka paljon käytämme lämmintä vettä. Onneksi siinä meillä on mahdollisuus nuukailla, sillä lämmitämme saunan yleensä kolme kertaa viikossa ja peseydymme kota-padassa lämmitetyllä vedellä.


Toki pakkasilla sähkönkulutus nousee paljon suuremmaksi. Onneksi nuo kaikkein kylmimmät päivät ovat nyt takana, jolloin sähköä kului yli 60 kwh. Saapa nähdä, millainen sähkölasku tammikuulta kolahtaa laatikkoon. Todennäköisesti se on yli puolet pienempi, kuin viime talven kylmimmän kuukauden lasku. Oikein mukavaa. Tätä menoa lämpöpumpun kustannukset on maksettu muutamassa vuodessa.


Tänään aamupäivällä aurinko paistoi todella kirkkasti, joten sain nämä aurikoiset kuvat otettua. Pilviset kuvat löysin tiedostojen uumenista, mutta talvisia ja ihania. Voisivat hyvin olla tänä talvena kuvattuja.


                   Mitenkä iloitsenkaan yhä valostuvista päivistä ja auringosta.

                                     Iloa viikonloppuusi!

12 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia. Uskon että olette tyytyväisiä maalämpöön. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Siirtyminen maalämpöön on ollut onnistunut sijoitus.

   Poista
 2. Kiva nähdä talonne talvisessa maisemassa. Sievä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talomme on sievä pikku mökki. Tupanen keskellä kaupunkia, vaikka kuvista ei kyllä niin uskoisi.

   Poista
 3. Naapurustossa moneen taloon on lähivuosina vaihdettu maalämpö ja kovasti ovat olleet tyytyväisiä. Eräs, jolla se on ollut jo pidempään, veikkasi maalämmön tulevan maksetuksi odotettua nopeammin. Meillä on suora sähkölämmitys. Kulutusta on seurattu tarkasti alusta lähtien. Kulunut tammikuu oli meillä kulutuksen kannalta viiden vuoden sisällä korkein. Pakkasjakso oli yhtenä pötkönä juuri tammikuussa.
  Ihania talvikuvia. Mahtaako olla viimeiset tänä talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nykyisillä sähkönhinnoilla on ihan mukava, että on vaihtoehtoja. Talvikuvat voivat jäädä kyllä tältä talvelta. Ensi viikolla sitten kuvataan vesisadetta :(

   Poista
 4. Meillä lämpesi leivinuuni paukkupakkasilla lisälämpönä joka päivä ja muuten talvikaan yleensä joka toinen päivä. Jos nyt pitäisi valita lämmitystapa, niin maalämpö olisi todennäköisin vaihtoehto. Ihanan talvisia kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä kaipaan leivinuunia, mutta tänne ei sellaista mahdu. Onneksi kuitenkin on tuo takka, joka antaa mukavaa lämpöä.

   Poista
 5. Meillä on maalämpö ollut puolenkymmentä vuotta. Sähkölasku on puolet pienempi kuin aikaisemmin. Kokonaiskulutus 9500 kv,/vuosi aikaisemmin vastaava luku oli 25 500.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isossa talossa maalämpö tulee varmasti hyvin kannattavaksi äkkiä. Onhan meilläkin kokonaisuutena paljon neliöitä, kun verstaskin lämpiää maalämmöllä. Sitten keväällä, kun vuosi tulee täyteen, voidaan mekin laskea vuosikulutus.

   Poista
 6. Siisti tuo pumppu. Meillä on öljysäiliön tarkastus nyt tulossa. Viimeistä kertaa tässä kodissa. Meidän uusi tuossa valmistuukin piakkoin. Siinä on myös sitten maalämpö. Katsotaan, miten sen kanssa lähtee sujumaan.

  VastaaPoista
 7. Meilläkin öljylämmitys on, ja olemme miettineet siirtymistä maalämpöenergiaan. Ilmeisesti se sopisi meidän tontille. On tässä hieman selvittelyjä tehty. Vielä pitäisi kilpailuttaa, ja katsoa sitten tarkemmin sitä lopullista päätöstä. https://avanti-suomi.fi/tuotteet/maalamponesteet/

  VastaaPoista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.