Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Postia Vaahteran lehdeltä

Tänään on ollut oikeaa kesän tuntua. Pihalla on tarennut käyskennellä ihan kesävaatteissa. Tuntuu aivan ihanalta, kun luoteesta puhaltava kylmä tuuli on hetkeksi väistynyt. Vielä viime yöksi levittelin harsot kasveille ja laiton kynttilät kasvihuoneeseen. Onneksi hallaa ei kuitenkaan ollut. Nyt keräilin loputkin harsot varastoon, mutta en saanut yksin niitä taiteltua, vaan sulloin ne laatikkoon myttyyn. Voihan olla, että niitä tarvitaan jo elokuun alussa. ( Toivottavasti ei kuitenkaan.) Harsot jätin ainoastaan kaaleille. Jotain ihmeellisiä pikkuperhosia lentelee kaalikasvien ympärillä ja reikiä ilmestyy retiisien, nauriiden ja kaalien lehtiin. Taitaa olla kaalikoit asialla. Kaalit ovat onneksi niin pieniä, että toukat on helppo tiputella pois lehdiltä. Kaalien henkivartijoina toimivat pikkusamettikukat. Toivottavasti ne osoittautuvat luottamuksen arvoisiksi ja karkoittavat tunkeilijat tiehensä.


 Ennen viime viikon sateita ja tuulia levitin kasvimaalle, laatikoihin sekä uuteen kukkapenkkiin kalkkia. Vaikka sadetta tuli yli 20 mm, ei kalkkirakeet sulaneet kunnolla. Kastelu on onneksi liuottanut kalkkia, mutta jospa huomenna alkavat sateet viimeistelisivät kalkitsemisen. Nyt on taas tulossa hurjat sateet. Viikonlopun aikana voi sataa jopa 35mm. Siinä kyllä sitten sadevesisäilö taas täyttyy.


Varaston kulmalla törröttävä vesisäiliö ei ole mikään pihan kaunistus, mutta mahtuuhan siihen paljon sadevettä kastelua varten. Iltaisin kasteluun kuluu melkoisesti aikaa

Tänään leikkasin ruohon pitkästä aikaa. Näin valokuvassa ruohikko näyttää kauniilta ja tasaiselta, mutta eihän se sitä ole. Vanha talo on rakennettu pellon reunaan ja pihaa on laajennettu tasoittamattomalle pellolle. Vanhojen koivujen juuret tuntuvat muhkuroina mullan pinnan alla. Koivut varjostavat pihaa liikaa ja niiden kaataminen on pitkän tehtävälistan yksi monista suunnitelluista asioista.

Illan aurinko paistaa ihanasti saunan takaa. Tänään en ennättänyt lämmittää sitä, ehkä lauantaina sitten saunan piipusta kohoaa kesään kuuluva savun tuoksu.


 Pihalla on nyt hieman kukaton vaihe. Onneksi aikleijat kukkivat vielä omenapuun alla.


Pihan puuhissa kuluu vapaa-aika mukavasti pitkälle iltaan. Ihana päivä vaihtuu valoisaksi kesäyöksi.
Unelmien aika.

12 kommenttia:

 1. Meilläkin on nyt kovin kukatonta. Alppiruusujen pitäisi kukkia, vaan nuput olivat paleltuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi alppiruusujasi,. Niiden kukinta olisi upea näky. Paleltuivatko ne nyt näissä kesähalloissa vai talvella?

   Poista
 2. sama juttu meillä. Toukokuuun lämmin jakso sai kasvit räjähtämään kukintaan, joka meni nopeasti ohitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi löytää sellainen perenna, joka kukkisi näin alkukesästä( tai mielellään koko kesän ja vielä näyttävästi. Minulle on siunaantunut paljon vaatimattomasti kukkivia perennoja. Odottelen pionin ja siperian unikoiden kukkintaa. Isot nuput puhkeavat kukkaan heti seuraavilla lämpimillä.

   Poista
 3. Veden keruun kanssa voi unohtaa estetiikan. Kun tulee vettä säilöön kuivempia aikoja varten. Meillä on satanut tänään koko päivä, hyvä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade alkoi täälläkin puolen päivän aikoihin. Säiliö täyttyy jälleen ääriään myöten. Suunnitelmissa on siirtää säiliö verstaan taakse, mutta ennen sitä on siirrettävä kompostit pois ja laitettava uusi vesikouru. Ehkä sitten joskus saan säiliön oikealle paikalleen.

   Poista
 4. Jestas miten kaunis Akileija! Minä odotan josko nyt alkanut hidas sade saisi penkit ensi viikolla kukkimaan ja kasvimaan rehottamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä siirtelin akileijoja uuteen perennapenkkiini. Niitä löytyi ympäri pihaa ja nyt ne alkavat olla samassa paikassa kaikki. Ihania yllätyksiä putkahtelee nuppujen suojista. Sade tulee kyllä kovasti tarpeeseen täälläkin.

   Poista
 5. Kyllä on kaunis kuva, missä aurinko paistaa saunan takaa. Niin kesäidylliä, että!
  Puut on ihania, mutta liika on liikaa. Meillä on Terijoensalavien juuria maan pinnassa, että saa leikkurillakin mennä varoen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Isojen koivujen kaatamiseen suhtaudun itsekin hyvin ristiriitaisin tuntein. Myrskysäissä saa aina pelätä milloin rysähtää ja puut varjostavat kovasti pihaa, mutta isot ritvakoivut ovat niin ihania. Myös kuuraisina talvella. Mutta päätetty, mikä päätetty. Koivut saavat lähteä, mutta aikataulu on vielä päättämättä. Nautin niiden viileästä varjosta toistaiseksi.

   Poista
 6. Luin lehdestä että harvinaisen suuri pilvi, oliko ne nyt kaalikoita vai -perhosia, oli ajautunut Suomeen ja että tulee aiheuttamaan suuria vahinkoja kaalinviljelijöille :(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa minäkin luin ja siitä arvelinkin ötököiden olevan kaalikoita, niitä lentelee kaikkialla. Niiden toukat ovat vaaleankeltaisia ja ne roikkuvat jonkunlaisen seitin varassa. Yököttäviä elukoita, mutta putsaan ne kädellä pois kaalin lehdeltä. Se onnistuu minun viljelmilläni, mutta eipä yhtään suuremmilla.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.