Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Kasvarin pesu ja harmillinen havainto

Viime viikolla pesin kasvihuoneen. En ole koskaan aikaisemmin sitä tehnyt, koska en ole kokenut sitä tarpeelliseksi. Nyt inspiraation aiheutti kasvihuoneen katossa mukavasti alkava sammalkasvusto. Etenkin pohjoinen, eli talon puoleinen kattolape alkoi uhkaavasti vihertää ja se ei näyttänyt silmään kovin mukavalta.

Maaliskuun puolivälissä maisema oli vielä talvinen.

Huhtikuun alkupäivinä lumet olivat jo sulaneet.
Pesuun olin löytänyt oivallisen välineen. Sini-tuotteella on valokatteiden ja lasipintojen pesuun tarkoitettu harja ja sen löysin etsimättä, muuta hakiessani rautakaupasta. Harjassa on taivutettava nivel, joten sitä pystyy käyttämään monessa asennossa. Hauska yhteensattuma, että kaikki pesutarvikkeet olivat vihreitä. Pesuaineena käytin mäntysuopaa, koska sitä sattui olemaan varastoissa viime kesän mattopyykin jäljeltä.

Vihrein välinein hyökkäykseen vihreää vastaan.

Pesu onnistui helposti. Sain katon kelvolliseksi ja sisäpuolikin puhdistui. Pesun suurin pulma oli huuhtelu, joka piti tehdä heittämällä vettä kauhalla pinnoille.

Pesun aikana tein harmittavan havainnon. Kasvarin kennolevyihin oli tullut paljon reikiä. Etenkin katon etelälappeella niitä oli lukuisasti. Myös useita kennoja oli kokonaan haljennut ylhäältä alas.
Ilmeisesti auringon valo on vaurioittanut kennoja. Myös sateet, pakkaset ja tuuli tekevät oman osansa.

Tämän kesän yritän pärjätä tuolla kasvarilla, mutta jo pesun aikana rupesimme isännän kanssa suunnittelemaan uutta. Olisikohan ensi keväänä uuden kasvihuoneen aika?

19 kommenttia:

 1. Harmillista! Onko kennolevyt kuinka vanhoja? Olemme harkinneet uuden kasvihuoneen kattoon kennolevyjä, laseja emme uskalla sinne laittaa. Nyt mietin että montakohan vuotta kestävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvarin laitoimme ensimmäisenä kesänämme tässä pihassa, eli vuonna 2013. Se on ollut siis neljä kesää käytössä ja viides on alkamassa. Voihan noissa kennolevyissä olla laatuerojakin. Kasvarimme oli lähes halvin mahdollinen, joten laatukaan ei varmaan ole parhain.

   Poista
 2. Kasvarin pesu olisi täälläkin edessä, mutta nyt tuonne on ihan turha lähteä itseä palelluttamaan. Odottelen parempaa säätä. Toisaalta kurja että kennolevyt ovat tulleet tiensä päähän, mutta uusi kasvihuone kuulostaa kivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida olla kiirettä kasvarin pesulla. Viime viikolla oli peräti yksi ihana ilta, jolloin tarkeni ulkoilla. Uusi kasvihuone kyllä alkoi heti pyöriä ajatuksissa ja kävin jo nettisivullakin hintoja katselemassa, mutta toisaalta sen voisi tehdä itsekin.

   Poista
 3. Onpa harmillista. Aika lyhytikäisiltä vaikuttavat kennolevyt. Tosin minulla ei ole koskaan ollut kasvihuonetta, joten en tunne asiaa. Mukavaa puuhailua kasvihuoneessa ja hyvää pääsiäisen odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli <3 Kasvihuone on minulla ihan tomaattien kasvatusta varten hankittu. Toki olisin toivonut, että se olisi ollut pitempi-ikäinen. Toivottavasti saan satoa ensi kesänä rikkinäisistä kennoista huolimatta. Toivon myös sinulle rauhaisaa pääsiäisen aikaa.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Harmi tosiaan, mutta uuden suunnittelu alkoi jo kutkutella mieltä.

   Poista
 5. Tulin tutustumaan blogisi sivuille. Luin muutamia postauksia. Me olemme ajatelleet rakentaa kasvihuoneen vanhoista ikkunoista. Mutta se ei ole tämän vuoden juttu. Minulla on kukkinut molemmat sinisarjat, valkoinen ja sininen. Pelargoniat on vanhoja ja on kukkineet hyvin. Mutta jos kiinnostaa käy blogiani kurkkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit tutustumassa. Toivottavasti blogini kiinnosti. Pitääpä käydä kurkistelemassa sinunkin blogiasi :)
   Vanhoista ikkunoista tehty kasvari on meidänkin suunnitelmissamme, mutta mistä saisimme tarpeeksi ikkunoita?

   Poista
  2. Me vaihdamme mökillä juuri tänävuonna ikkunat. Ja kun siellä on ne sisä ja ulkoikkunat erikseen. Tulee niitä jo kymmenen. Sitten tori.fi on hyvä vaihtoehto. Pitää alkaa kerämään jossain vaiheessa.

   Poista
 6. Kovin lyhytikäiseltä vaikuttaa. Harmillista, sillä maksavat kumminkin aikalailla. Hyvää keväänodotusta kumminkin sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei tässä passaa ruveta tomaattien kilohintaa laskemaan. Täytyy sanoa, että kuvittelin kasvaria pitempi-ikäiseksi. Kevättä odottelen kovasti. Tänään oli kyllä ihan talviset tunnelmat.

   Poista
 7. Pesin kasvarin viime syksynä, ois varmaan hyvä pestä vuosittain, mutta en ole niin ahkera. Sain kasvarin 2012 (kennolevy), enpä huomannut sillä silmällä tutkia levyjä, mutta tuntuu että olisin huomannut jos isompia vioituksia olisi ollut. Harmillista kasvarisi kunto, mutta uuden suunnittelu varmaan piristää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olsinkohan edes huomannut kasvarin reikiä, jos en olisi pessyt sitä. Voihan olla, että reiät ovat tulleet jo ajat sitten. Kennkasvari on kiinalaista laatua, se varmaan osaltaan selittää asiaa.

   Poista
 8. Harmi. Eipä nuo tietty ikuisesti kestä. Meillä hajosi joskus pikkukasvarin katto. Saimme tilattua uudet kennolevyt Kivikankaalta. Ei tullut kalliiksi. Mukavaa Pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Pitääpä tutkailla asiaa. Hyvää pääsiäistä sinullekin.

   Poista
 9. Voi, miten kurja löytö. Meillä ei vielä ole kasvihuonetta, mutta sen hankinta on suunnitelmissa parin vuoden sisällä. Täytyykin ottaa tuokin juttu huomioon valintaa tehdessä. Mukavaa pääsiäistä! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kasvarihankinnalla oli vain yksi kriteeri: hinta. Tässä tuli varmaan todistettua vanha viisaus. Halvalla ei saa hyvää.

   Pitääkin muistaa käväistä blogissasi :)

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.