Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

torstai 20. huhtikuuta 2017

Halki, poikki ja pinoon

Pitkään hautunut suunnitelma suurten, vanhojen pihakoivujen kaadosta toteutui viime viikolla. Koivujen kaatoa on suunniteltu jo pitkään, mutta sitä on jouduttu lykkäämään. Koivujen kaataminen on ollut järjen ja tunteen taistelua; Koivut ovat vanhoja ja osin hieman lahoja ja kovalla myrskyllä on ollut riski, että ne kaatuvat jonkun rakennuksen päälle. Koivuista on tullut jokaisella tuulella mahdottomasti risuja ja syksyisin haravointia on riittänyt. Toisaalta koivut ovat ihanat silloin, kun hiirenkorvat viertävät vienosti niiden oksistoissa. Kesäisin ne ovat tarjonneet viilentävää varjoaan ja syksyn keltaiset lehdet ovat valaisseet hetken maisemaa. Talvisin koivuja on kaunistanut pakkaspäivien huurre.


Talo näyttää olevan ihan vinossa tuossa kuvassa. Kyllä se oikeasti on suorassa :)


Kiirastorstaina, töistä kotiin tullessani maisema oli jo hieman muuttunut.


Urakoitsija oli käynyt kaatamassa koivut kaivurin avulla ja nostellut rungot pihamaalle sovituille paikoille. Risuja oli pitkin ja poikin. Saunapolkukin oli aivan tukossa.
Pääsiäisloman ohjelmat olikin sitten siinä; Risua, pölkkyä, sahanpurua ja hikeä. Pikkuhiljaa piha siistiytyi ja pölkyt pääsivät pinoon, odottamaan halkomista ja risut kasaan silppuria odottamaan.Osa pölkyistä on jo pienittykin ja risuja silppuroitu, mutta työtä riittää edelleen. Osa risuista kannettiin pääsiäiskokkoon, joka poltettiin kasvimaan reunassa.


Koivujen välissä kasvava vaahtera pääsee nyt hyvin esille ja saa valoa. Enkä tänä kesänä se totuttelee uusiin olosuhteisiin ja vasta ensi kesänä se pääsee kunnolla kasvun vauhtiin.


Piha siistiytyy koko ajan. Onneksi alkuviikosta säät ovat suosineet pihatöitä. Kannot vielä pitää jyrsiä ja suunnitelmat alueen kunnostamisesta jylläävät mielessä. Saunan ja huvimajan väliin pitää rakentaa aita näkösuojaksi ja kissankopin etupuolelle istutetaan jotain pieniä puita tai pensaita. Mahdollisuuksia on vaikka millaisia. Pieni männyntaimi ja kantojen juurella kasvavat pihlajat vielä pitää poistaa. 


Koivujen puuttumista ei oikein edes huomaa. Olen innoissani uudesta maisemasta ja uusista mahdollisuuksista sekä ideoista. Vaikka neljä koivua lähtikin pihalta, niin tontille jäi vielä 27 isoa koivua. Vielä voimme tehdä saunaan muutaman vastan oman pihan koivuista.

Piha avartui ja sisällekin tulee enemmän valoa. Auringonlaskukin näkyy paremmin.


Kuvissa näkyvä lumi on jo melkein sulanut kokonaan. Kuovit ja västäräkit ovat saapuneet. Jospa lämmin kevätsääkin saapuisi pian.

20 kommenttia:

 1. Iso muutos on tapahtunut pihallanne. Kyllä isoista puista luopuminen on tuskallista, vaikka kuinka yrittäisi kuunnella järjen ääntä. Hieno auringonlasku! - Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutos on suuri, mutta paljon positiivisempi, kuin osasin odottaa. Koivuihin oli kuitenkin jo ehtinyt tulla jonkinmoinen tunneside, kuten pihan muihinkin kasveihin. Ihan pöhlöä kylläkin, mutta minkäs sitä luonteelleen voi :) Hyvää viikonloppua myös sinulle, Anneli!

   Poista
 2. No kylläpäs näyttää erilaiselta. Auringonlasku on hieno. Älkää tärväkkö itteänne niitten pölkkyjen kanssa. Mulle tuli viime keväänä tenniskyynärpää tai joku muu vaiva, kun pöllejä kantelin. Tuun tässä kevväämmällä käymään teän puutarhalla. Aattelin istuttaa pihlajia muutaman....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ero entiseen on kyllä huikea. Meillä oli vähän apuvoimia pölkkyjen kanssa ja sitä on edelleen luvissa. Isäntä ei oikein vieläkään ole pölkkyjen halkomakunnossa. Kirveen heiluttaminen ottaa kylkeen, joten minä voin silloin tällöin halkoa muutaman. Risuhommat jää enemmän mun kontolle. Nokkakärryt on hyvät pölkkyjen siirtelyssä. Tuuppa käymään kahvilla, kun käyt puutarhalla. Kohtahan siellä on täysi tohina.

   Poista
 3. Iso urakka. Valon määrän lisääntyminen isojen koivujen kaatamisen jälkeen on huikea.
  Kiitos persikkapiirakan ohjeesta, tein oman version mangosta ja oli taivaallisen hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urakka on iso ja sitä riittää pitkälle, kun huomioidaan kantojen jyrsintä ja muut alueen ehostustyöt. Kiva, kun piirakka onnistui myös mangosta, en ole itse sitä vielä kokeillutkaan, kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Puun kaataminen on aina vähän kaksijakoinen toimenpide. Joskus se kaataminen on kuitenkin paras vaihtoehto. Kun meiltä lähti muutama vuosi sitten suuri pihakoivu, hämmästyin valon lisääntymistä. Ja kiitin kaikenlaisen roskan merkittävää vähentymistä. Tänään kyllä ikävöin sitäkin koivua, sillä muutaman päivän kuluessa kunta parturoi ympäristömme paljaaksi. Siitä postaus myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puista saamme polttopuita pitkäksi aikaa, mutta suurin syy puiden kaatoon oli pelko siitä, jos ne myrskyllä kaatuvat rakennusten päälle. Harmi maiseman muutosta teillä päin. Oman tontin ulkopuolisiin asioihin on melko vaikea vaikuttaa. Onneksi silmä tottuu muutoksiin.

   Poista
 5. Varmasti tuntuu alkuun oudolta, mutta aika äkkiä silmä tottuu uuteen maisemaan. Muutos tuo aina mukanaan uusia mahdollisuuksia:) Jaksan hämmästellä tuota teidän lumen vähyyttä! Miten voi olla niin erilaista vaikkei meillä välimatkaa ole kuin pari kilometriä??? Eilen levittelin tuhkaa tuonne penkeille, että lumet sulaisivat nopeammin. En tiedä tehoaako.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla jo sormet syyhyää uusiin mahdollisuuksiin. Lunta on meillä enää varjopaikoissa. Tämä piha on niin tuulisella paikalla, että lumi ei tässä pysy. Jospa viikonloppuna lämpenisi niin, että loputkin lumet sulaisivat. Kyllähän tuhkan pitäisi auttaa lumen sulattamisessa, mutta pitäisi olla myös aurinkoista.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Urakka on vasta puolessa. Pöllien halkominen on alullaan ja iso kasa risua odottaa silppurointia.

   Poista
 7. Koivut ovat kauniita, mutta roskaavat melkoisesti ja vievät mehut maasta muilta kasveilta. Melkoinen urakka teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivut saavat jatkossa kasvaa pihan reunamilla. Toivottavasti siellä olevien puiden lehdet lentävät tuulen mukana lähipelloille.
   Urakkaa riittää, mutta onneksi muuten puutarharintamalla on vielä hiljaiseloa.

   Poista
 8. Onpa teillä ollut urakka ja nyt on polttopuuta pitkäksi aikaa. Ja vielä jäi koivuja ja uutta kasvaa. Elämän merkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urakkaa vielä riittää polttopuiden parissa. Pari tuntia illassa halkomista ja kasa on päivä päivältä pienempi. Polttopuut ovat käyttövalmiita vasta vuoden päästä talvella.

   Poista
 9. Puut ovat rakkaita, niistä ei raskisi luopua. Mutta luopumisen myötä saa uusia mahdollisuuksia. Sait kivasti myös risutöihin materiaalia! Ihana auringonlasku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kerran kun työnnän risuja silppuriin, ajattelen ja suunnitteln,mitä kaikkea risuista voisin tehdä. Aika ei kuitenkaan riitä ihan kaikkeen siihen mitä haluaisin puuhata. Toivottavasti ehdin jonkun kötöstyksen niistä vääntää, ennenkuin risut kuivuvat.

   Poista
 10. Hyppäsin vierailulle. Näyttää aivan samanlaiselta kuin meidänkin savotta. Mutta meiltä kaatui tällä erää 15 puuta ja samat jälkipyykit käytiin läpi kokkoa myöten. Meinasi homma lopussa alkaa maistua puulle. Hyvää Vappua sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh. Onpa siinä hommaa ollut ja reippaita olette olleet. Meillä homma on vielä vaiheessa, mutta jospa vappuviikonloppuna saataisiin se finaaliin.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.