Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Talviunilla

Puutarha nukkuu nyt talviuntaan. Hangen alla suojassa talvehtivat monivuotiset kasvit; mutta syksyllä nostin muutamia kukkia pakkaselta suojaan sisätiloihin. Pelargoniat sinnittelevät pyykkituvan sekä verstaan ikkunolla. Siellä ne saavat joskus tilkkasen vettäkin, kun vain muistan pyykkihommien välissä kokeilla multaa. Roskaa pelakuista tulee melkoisesti, mutta en raaskinut kukkivia kasveja leikellä syksyllä. Täytyy vaan noukkia välillä nuo ruskeat, kuivettuneet lehdet ja kukat pois. Toistaiseksi pelakuuni ovat kaikki säilyneet hengissä.


Pelargoniat saavat vielä uinua pari kuukautta, sitten otan niistä uusia pistokkaita ja leikkelen vanhan kasvuston pois. Tietenkin samalla on myös mullanvaihdon aika. Maaliskuussa valoakin on paljon enemmän, niin uudet versot kasvavat nopeasti.


Pelargonioita on kolmea eri lajia. Yritin etsiä kuva-arkistostani kesäisiä kuvia niistä, mutta olin kuvannut kaikkea muuta enemmän. Muutaman kuvan niistä sentään löysin. Korallinpunaisen pelargonian ristin Irjaksi, talon entisen emännän mukaan. Ne odottivat meitä muuttopäivänä kuistin ikkunoiden ruukuissa.  Kerrottu vaaleanpunainen, vanhan ajan pelargonia on suosikkini. Sen ostin viime kesänä ja siitä haluan laittaa monta pistokasta kasvamaan, niin että saan kuistille monta komeaa kukkaa.


Kellarissa talvehtivat runkoruusu ( siitä kerroinkin kesällä klik) sekä viime kesänä ostetut patioruusut. Ne panin kellariin ihan vain siksi, kun ne mahtuivat. Kellarissa on myös tähkälaventeli ruukussaan. Toivottavasti se selviää siellä pimeässä.

Talviunilla taitaa olla myöskin meikäläinen. Kun olen päivän töissä ja kävellyt työmatkaa yhteensä viisi kilometriä, niin iltaisin on kiva vain olla ja katsoa vaikka telkkaria. Onneksi Australian MasterChef piristää arki-iltoja. Siinä ei ole mitään työhöni liittyvää, vaan hyväntuuliset, kannustavat tuomarit ja iloista kokkausta. Katson televisiota aika vähän, mutta tuohon ohjelmaan alan jo olla koukussa. 

Nyt on oikea talvi. Pakkasta on n. 15 astetta. ja luntakin on parikymmentä senttiä. Kylmä tuuli puhaltaa ja taloa saa lämmittää ihan tosissaan. Onneksi pikku tupasessa on oikein mukavan lämmintä. Nautitaan nyt oikeasta talvesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.