Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

torstai 14. toukokuuta 2015

Papuviljelmä

Sadepäivä, En saa itseäni ylös nojatuolista, vaikka osa minusta haluaisi olla ahkera ja puuhakas, mutta suurin osa haluaa venyä yöpaidassa ja juoda ties monennetta kupillista aamukahvia. Vettä on satanut vuorokaudessa liki 30 mm. Kainon Kuohun pinta on lähes samassa korkeudessa, kuin lumien sulamisen aikaan. Sadetta on luvattu koko päivälle, huomiselle, seuraaville päiville ja vielä ensi viikollekin. Työt puutarhassa saavat siis odottaa.

Alkuviikosta sain muokattua kasvimaata sen verran, että laitoin sinne härkäpavun siemenet, joka olivat olleet likoamassa vedessä liki vuorokauden.En ole painanut mieleeni, minkä nimisiä tai minkä siementoimittajan papuja olen aikaisemmin kylvänyt. Ostan siemenet aivan tavallisista kaupoista ja puutarhaosastoilta, koska haluan nähdä mitä olen ostamassa. (Nettiostoksia en ole oppinut tekemään.) Nyt oli siis tällaisten papujen vuoro.

Liotetut pavut laitoin kylvövakoon n. vaaksan päähän toisistaan. Pussin ohjeessa oli 10-15 cm. Riviväliksi oli annettu ohje n. 50 cm, mutta täytyy tunnustaa, että laitoin omat rivit n. 30 cm päähän toisistaan.  Toivottavasti pavut kasvavat, ainakin kosteutta riittää alkajaisiksi. Kunpa olisi lämpöäkin.


Kylvövakoon olisi hyvä laittaa puun tuhkaa, mutta olin laiska ja ajattelin ripotella sitä mullan päälle, sitten kun olen tehnyt muutkin kylvöt.

Viime kesänä kasvatin härkäpapua viljelylaatikossa. Sinne esikasvatin taimet. Tuossa vastaistutetu taimet aloittelevat kasvuaan. 


Esikasvatetut pavut kukkivat heinäkuussa näin komeasti. Toivottavasti nyt maahan kylvetyt ehtivät kasvaa yhtä hyvin.


Elokuun puolessa välissä keräsin pavut talteen. Papujen keruusta ja niiden käsittelystä voit lukea täältä (klik)  Härkäpavuista saa monenlaista lisuketta ruokaan. Tässä on tarjolla härkäpaputäytteisiä kesäkurpitsoja.Sade jatkuu edelleen. Kukat ovat ummussaan, eivätkä jaksa aueta pilvisenä päivänä. Rentukka ainoastaan pitää kosteasta ja aukoo pilvistä huolimatta nuppujaan.


Nyt ei auta surkutella huonoa säätä eikä tekemättömiä pihatöitä. Voisin ehkä lukaista mukavia puutarhablogeja tai katsella netistä puutarhaohjelmia. Mukavaa helatorstaita sinulle, toivottavasti edes jossakin aurinko pilkahtaisi.

4 kommenttia:

 1. Hyvin ehtii härkäpavut valmistua vaikka suoraan maahan laittaa!
  Täytetyt kesäkurpitsat, nam mitä herkkua, vesi oikein kihoaa kielelle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu. Aikaisemmin tosiaan esikasvatin härkäpavut, mutta nyt fb-ryhmässä sain uutta tietoa ja rohkaistuin kokeilemaan suorakylvöä, kun ikkunatkin olivat jo aikaa sitten täyttyneet.

   Poista
 2. Sadesäälle ei voi mitään, paras siis kuluttaa nämä päivät parhaaksi katsomallaan mukavalla ajanvietteellä. Puutarhablogien selailu, kirjojen lukeminen ja lämmin teekupponen viltin alla ei ole lainkaan pöllömpi vaihtoehto ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadesäällä on myös hyvä vaihtaa maisemaa. Aurinkoinen sää löytyi Suomen toiselta laidalta. Lämmintä ei täälläkään ole, mutta ehkä heitän talviturkin.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.