Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Jotain valmista ja jotain keskeneräistä

Kasvu on karannut käsistä, kesä ottaa vauhtia ja vauhti vain kiihtyy. Koivut vihertävät ja tuomikin availee nuppujaan. Sateen jälkeen ilma tuoksuu vienosti medeltä ja mahlalta, tuoksuun sekoittuu myös tuomen väkevä tuoksu. Lämpöisen sateen jälkeen on ihana kulkea pihalla nuuskuttelemassa kesää.

Kasvihuone on nyt täynnä luikeroita. Ensimmäistä kertaa elämässäni olen kasvattanut kaikki sinne laitettavat taimet itse. Viime keväänä ostin varalle kolme tomaatintainta, jos omista ei tulisikaan mitään, mutta nyt jätin nekin ostamatta. Täyteenhän tuo pikkukasvari tuli, loppukesästä voi olla melko ahdasta. Tomaattien tuet on puhkinukutusta lakanasta ja niitä pitää vielä siistiä, kunhan saadaan kasvihuoneeseen paremmat kiinnitysnarut. Muuten tuommoinen pikkkukasvihuone on ihan kelvollinen, mutta siitä puuttuu tukilankojen kiinnitysmahdollisuus, nyt siellä on omatekoiset viritykset viime kesältä ja ovat hieman huteraa tekoa.


Lattialla olevat punoskorit siirrän kuistin ikkunoille, kunhan niissä olevat kasvit hieman vahvistuvat.

Satoakin on jo luvassa. Tigrellassa on jo pieni tomaatin alku, vaikka en ole muistanut kukkia ravistellakaan.

Laatikkopuutarhan laatikot ovat nyt jo melkein valmiiksi kylvettyjä. Ensimmäisessä laatikossa kasvavat huhtikuussa sinne laitetut valkosipulit, niiden varret ovat kärsineet edellisen lauantain myrskyn riuhtoessa harsoa, joka oli laatikon päällä. Nyt otin harson kokonaan pois.  10.5. kylvetyt retiisi ja porkkana ovat jo taimella. 


Maissin kasvupaikkaa pohdiskelin kovasti. Viime vuonna onnistuin kasvattamaan vain kolme maissin tainta, jotka istutin laatikkoon. Ne kasvoivat hyvin ja tähkiäkin oli tulossa, mutta jyvät eivät olleet kunnolla pölyttyneet, sillä isoja jyviä oli vain siellä täällä. Hyvältä ne kuitenkin maistuivat nuotiolla grillattuina. Olin jo valmis hylkäämään ajatuksen maissin kasvatuksesta, mutta alalaarista löytyi siemenpussi 20 sentillä, niin piti vielä yrittää. Harkitsin maissien kasvatusta rakennuspaljuissa, mutta hylkäsin sen ajatuksen, koska paljuja olisi pitänyt hankkia lisää. Yksi vaihtoehto olisi ollut  laittaa taimet kasvimaalle, mutta laitoin ne kuitenkin kasvulaatikkoon melko tiheästi. Jos nyt maissin kasvatus epäonnistuu, sitten en enää sitä yritä. 


Laatikoihin on nyt laitettu retiisiä, porkkanaa, salaattia, mangoldia, pinaattia, kyssäkaalia, persiljaa ja tilliä. Lisäksi kasvatin erilaisia kurpitsantaimia, kesäkurpitsaa, ja halloweenkurpitsaa Uutena tuttavuutena laitoin kasvamaan myskikurpitsaa. Sen taimi on melko surkea, jokin ötökkäkin taitaa vaivata. Katsotaanpa onnistuuko sen kasvatus.


Kylvötyöt ovat siis hyvällä mallilla. Vielä laitan papua ja herneitä. Muutaman kaalinkin ajattelin ostaa kaalikoitten uhallakin. Toivottavasti tänä vuonna laatikkopuutarhan sato on edellisvuotta parempi.

 Kylvötöitten jälkeen onkin sitten ympäristön kunnostuksen vuoro. Näettehän hienot perennapenkit reunustamassa laatikkopuutarhaa. Kastelulammikkosta otetaan sadevettä kasveille ja vaahteran alla kahvitellaan joutilaina helteisinä iltapäivinä. Eikö näytäkin mukavalta? 


Työtä riittää ja lapiohommia. Ehkä asiat etenevät pikkuhiljaa, niin selkäkin kestää paremmin. Olisi mukava kuitenkin saada asioita valmiiksi, eikä aina olisi hommat vaiheessa.  Tarvittaisiin vain aikaa eikä pieni rahalisä olisi pahitteeksi.

Toukokuussa odottelin kovasti lämpimiä säitä, mutta niitä ei vain tullut. Kesäkuu alkaa samoissa merkeissä: Lämpimät säät antavat odottaa itseään. 

Mukavaa alkavaa kesäkuuta!


6 kommenttia:

 1. Paljon komeita taimia. Minäkin siirsin eilen myskikurpitsan ulos. Toivottavasti saadaan satoa.

  VastaaPoista
 2. Satoa toivon minäkin, Nyt kyllä tuulee niin, että satohaaveet karisevat. Taitaa katketa kaikki avomaan istutukset.

  VastaaPoista
 3. Oletpas muutamankin taimen kasvattanut. Kasvimökissäsi näyttää jo ihan kesältä.

  VastaaPoista
 4. Taimia on kyllä paljon, mutta ehkä olen jonkun sentin säästänytkin. Välillä meinaa vaan usko loppua, kun säät ei suosi istutushommia. Mukavaa Riitta, kun kävit kurkkimassa blogiani!

  VastaaPoista
 5. Jestas, tomaatissa jo raakile. Tätä vauhtia minulle ei tule tomaatin tomaattia, kun vielä ole edes kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin hieman hätäinen tomaatin kylvön kanssa, ja ne ehtivät kasvaa melko pitkiksi, mutta hieno raakile kyllä on ja viikossa se on jopa kasvanutkin, muut tomaatit aloittelevat vasta kukintaa. Eikohän ne kerkeä sinullakin tehdä tomaatteja. Kesähän on vasta alussa. Mukavaa, kun liityit lukijaksi between!

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.