Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

lauantai 9. toukokuuta 2015

Äiti Maan lämmin syli

Muistattehan röttelöliiterin? Hutera rakennus, joka oli aikoinaan rakennettu suojaamaan talon polttopuita. Se on poissa! Ahkera isäntä pojan kanssa on saanut sen katoamaan. Röttelön sisältö ja sen pilkotut rakenteet ovat siirretty uuteen liiteriin odottamaan käyttöä saunassa ja talon takassa.

Kotimme lämpiää siis osin puilla, mutta se ei ole kuitenkaan ainoa lämmitysmuoto. Aikoinaan talossa on ollut sisällä keskuslämmityshella, joka on 80-luvun remonttien yhteydessä hävitetty, mutta koska patteriverkosto oli jokaisessa huoneessa, niin oli varmaan luontevaa jatkaa samalla lämmitysmuodolla. Keskuslämmityskattila laitettiin tuolloin verstaassa olevaan pannuhuoneeseen ja öljysäiliö saman rakennuksen varastotilaan. Huoletonta ja helppoa lämmitystä ja aikoinaan ehkä edullistakin.

Nyt kuitenkin tuo lämmitysmuoto on tullut tiensä päähän. Tosiasiassa pari talvea olemme jo lämmittäneet taloa lämmityskattilassa olevan sähkövastuksen avulla, sillä laskimme sen edullisemmaksi vaihtoehdoksi. Öljyä emme enää ole ostaneet. Pikku tupanen on lämmennyt talvella pääasiassa varaavalla takalla ja ilmalämpöpumpulla. Yläkerran huoneita on pidetty hieman viileämpänä ja vain tarvittaessa lämpötilaa on nostettu. Verstas on saanyt samoin lämpönsä keskuslämmityksellä. Siellä lämpötila on ollut vain n. 15 astetta. Kuitenkin talviset sähkölaskut kirpaisevat kovasti.

Tänään haaveemme maalämpöön siirtymisestä alkoivat konkretisoitua toden teolla. Paikallisen maalämpöyrityksen, Jämptijutun hommaamat Porausässän pojat kävivät hieman jyristelemässä pihallamme. Röttelöliiterin paikalle tuli siis lämpökaivo. Poraus aloitettiin kyllä jo edellisenä iltana, mutta pääasiallisesti työ tehtiin tänään. Maalämpö löytyy peruskalliosta, joka oli tässä kohden 15 metrin syvyydessä. Kallioon porattiin 180 metriä pitkä reikä, johon maalämpöputket työnnettiin. Täytyy kyllä myöntää, että meikäläisen pieneen päähän ei aivan mahdu käsitystä siitä, miten se lämpö sitten sieltä siirtyy, mutta onneksi maalämmöstä on niin paljon hyviä kokemuksia, että on vain uskottava, että se toimii.


Pora paikoillaan ja reiästä tuleva ylimääräinen maa sekä kalliomurske menevät paksua mustaa putkea pitkin lavalle. Samoin sinne menee myös reikää koko ajan huuhteleva vesi. Punaista putkea pitkin tulee paineilma.


Kompressorivaunu oli aivan talon ulkoportaiden edessä.                                          Maalämpöputki laitetaan syvälle maaperään.


                                                         Kylläpä putkea riittää


Illansuussa porausurakka oli ohi. Ainoastaan putkenpätkät ovat näkyvissä. Putkea pitkin noussut vesi on hieman liettänyt tienoota.


Loppukuusta sitten laitetaan maalämpöpumppu pannuhuoneeseen ja sitten alkaa kotiimme virrata lämpöä maaemon sylistä. Liiterin edusta pitää nyt päällystää murskeella, niin siinä on hyvä touhuta polttopuuhommia, sillä niille on vielä käyttöä.

6 kommenttia:

 1. Maalämpö onkin ymmärrykseni mukaan erittäin hyvä vaihtoehto lämmitykselle. Meidän talo lämpiää suureksi osaksi puulla, olohuoneen varaava takka lämmittää ja säilöö lämpöä hyvin. Viime syksynä hankittiin vielä ilmalämpöpumppukin, joka levittää lämpöä tasaisesti ympäriinsä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti valintamme on oikea. Puulämmitys on minullekin tuttu juttu. Hyvä vaihtoehto selin, varsinkin jos on puut omasta takaa. Ilmalämpöpumppu tasaa tosiaan puu-uunien lämpöä.

   Poista
 2. Onnea uudesta lämmityksestä. Varmasti nykyaikaisin ja paras valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Eihän se ilmainen ollut, mutta muutamassa vuodessa maksaa itsensä.

   Poista
 3. Ei minunkaan pieneen päähäni mahdu miten maan syvyyksistä saadaan lämpöä, vaikka insinööri on yrittänyt sitä selittää. Niin sitä vaan tulee ja meillä maalämpö on toteutunut jo kolmen vuoden ajan. Sähkölasku pieneni puoleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti myös meidän sähkölasku pienenee. Ja vielä enemmän kuin puoleen. Ensi talvi sitten näyttää miten käy.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.