Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Syyspuuhia

Tänään on jälleen ollut ihana aurinkoinen päivä, syksyiset säät odotuttavat itseään ja saavatkin odotuttaa, en kaipaa yhtään vaakasuoraa sadetta ja tuulta. Valio myrsky mylvi ja meni ohi onneksi vahingoitta, mutta koivujen lehdet tulivat kaikki alas. Vaahtera ja tammi ovat vielä tiukasti vihreitä.
Meidän vaahterat ovat kummallisia, ne eivät taida saada ruskaväriä ollenkaan.

Sääennuste lupaa kylmiä öitä. Ne tulevat tänä vuonna harvinaisen myöhään. Toisaalta se on hyvä, sillä kesällähän niitä riitti harvinaisen pitkälle. Perunannostoa on pitänyt lykätä, koska hallaöitä ei ole ollut ollenkaan. Kun ilma käy pakkasella, myös ilmassa olevat perunaruttoitiöt kuolevat ja potut säilyvät kellarissa paremmin. Tosin rutto on tehnyt tuhojaan perunamaalla ja taas jälleen saamme kaivella katkarapuperunoita mullasta. Harmillista! Joka kesä perunanviljely on mennyt myttyyn ruton takia.

Porkkananviljely ei ole mennyt myttyyn. Tänään otin ne pois maasta. Kylläpä kasvimaalla kasvoi porkkana oikein hyvin. Ehkä porkkanalle sopii kylmä ja sateinen kesä. Ensimmäistä kertaa kasvatin myös keltaisia porkkanoita.


Laatikkopuutarhassakin kasvoi porkkanoita. Ne eivät kasvaneet niin hyvin kuin kasvimaalla, mutta paremmin, kuin viime kesänä. Ehkä lannoitus kaipaa vielä hienosäätöä, vaikka hevonkakan lisäksi lannoitin laatikon porkkanakasvustoa ruohosilpulla ja kastelulannoitteella. Laatikkoon olin kylvänyt eri väristen porkkanoitten siemeniä. Hauskimpia ovat tumman punaiset porkkanat, joita tuli vain muutama.Loput punajuuretkin otin pois maasta. Yllätys oli suuri, kun punajuurten joukossa oli myös keltainen punajuuri. Vai onko se keltajuuri. Auringon paisteessa sen keltainen naattivarsikin näkyy selvästi.Vaaleanpunaiset punajuuret ovat kyllä tuttuja ennestään ja niidenkin naatit ovat vaaleampia.


Nauriitakin olin kasvattanut. Ne onnistuivatkin hyvin tänä kesänä. Maku oli tosi hyvä, ei ollenkaan väkevä, eikä matoja ollut paljoa. Keväällä kylvin valkosipulia ja siirsin edellisen kesän epäonnistuneet valkosipulikasvatelmat laatikkoon. Luulin, että syksyllä olen pulassa niiden kanssa, mutta tämä kesä ei kyllä suosinut valkosipulin kasvatusta. Laatikossa niiden varret hautautuivat kukkapaljouteen ja kasvimaalla porkkanan naatteihin. Muutaman valkosipulin kuitenkin sain.


Pihalta löytyy vielä muutamia kukkia. Daaliat ja pionunikot kukkivat edelleen ja niissä olisi vielä todella paljon nuppuja, jotka eivät nyt millään ennätä avautua. Kesän viimeisistä kukista koottu kimppu on vaaleanpunainen. Huomenna tuon kimpun kerääminen olisi myöhäistä.


Kesän työt alkavat olla tehtynä. Pian voi taas hetken huokaista ja rauhoittua talveen.

8 kommenttia:

 1. Hieno määrä satoa! Keltainen porkkana on hyvää, meidän lempparia. Meilläkään ei porkkana kasva hyvin laatikoissa, syynä voi olla että laatikoissa on kuivempaa, tai näin luulen meillä ongelman syyksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saan nuo porkkanat säilymään. Viime talvena ei säilynyt, mutta sitä edellisenä säilyi ja samassa kellarissa samalla lailla. Laatikossa on varmasti kuivempaa, mutta multakin on semmoista turpeensekaista, ainakin meillä. Pitää varmaan ensi kesänä laittaa mustaa multaa laatikkoon.

   Poista
 2. Mikä sato! Vau! Sulle on tulossa postia...

  VastaaPoista
 3. Komean sadon olet nostanut! Minä kiikuttelin illalla pelakuut ja verenpisarat kasvihuoneeseen kun lupaili niin kylmiä öitä. Jospa ehtisi ne laittaa tässä viikolla talviteloille. Muutenkin pitäisi vielä tyhjennellä ruukut kompostiin talven alta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä puuhaa riittää ennen kun saa lopulta asettua talven viettoon. Tänään minäkin tyhjentelin ruukkuja, mutta vielä jäi. Minä jätin pelakuut pihalle, niin sitten viikolla nostelen ne talvilevolle, samalla saa rapistella huonot oksat ja lehdet pois. Yhtäkkiä tulee nämä kylmät.

   Poista
 4. Kivasti olet saanut satoa! Kaipaan oman maan porkkanoita, mutta niitä ei nyt tänä syksynä ole koskapa kasvimaan kylvöhommat jäi tekemättä märkyyden takia. Toivottavasti ensi kesä on kuivempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kyllä porkkanat kasvoivat. Onneksi kaupasta saa porkkanoita, jos oma sato ei onnistunut. Mutta on noissa itsekasvatetuissa jotain taikaa. Maistuvat paljon paremmilta. Toivottavasti ensi kevät on suosiollisempi kylvötöillesi!

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.