Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Kestohangilla

Pieni piipahdus pois kotimaisemista piristää. Niinpä viikonloppuna teimme lyhyen vierailun lapsuuden maisemissa ja vanhempiani tervehtimässä. Viime viikon suojasäät olivat sielläkin vaihtuneet pakkasiin ja viimaan, mutta onneksi aurinko paistoi miltei koko ajan kirkkaalta taivaalta. Sään vaihtuminen suojasäästä pakkaseksi tietää kevättalven hauskinta aikaa: kestohankia. Tai oikeamminkin hangenkeliä. Hanget olivat jäätyneet niin, että aivan joka paikassa lumen päällä voi kulkea uppoamatta.

Viikonlopun aikana teimme todella pitkiä kävelyretkiä jäällä.


Kiersimme lahtia, niemiä, saaria ja luotoja. Jalkaisin pääsimme paikkoihin, joihin veneellä pääseminen olisi hankalaa.
Retken aikana silmiimme osui useamman norpan joukko. Lähdimme kulkemaan niitä kohti ja huomasimme molemmat aivan selvästi, kuinka reunimmainen norppa liikkui jäällä. Kummasti kuitenkin muut pysyivät paikoillaan ja pääsimmekin norppien lähelle, niin että voimme todeta ne kaikki jäästä esiin pilkottaviksi kiviksi.

Norpan jäljillä kuitenkin taisimme liikkua. En ole koskaan nähnyt norppaa,enkä oikein tiedä sen elämäntavoista, mutta luulen, että löysimme norpan pesän. Molemmissa kuvassa olevissa koloissa oli avannot veteen. Tosin ne olivat jäätyneet umpeen. Toivottavasti norpan pesintä on tänä talvena onnistunut, vaikka lumitilanne ei ehkä olekaan ollut kaikkein suotuisin.Tällaisia umpeen jäätyneitä avantoja löysimme useita. Mahtavatko olla norpan hengitysavantoja. Pilkkiavantoja nämä eivät olleet, sillä niiden luokse ei vienyt askelia. Avanto oli n.0,5m halkaisijaltaan.


Jäällä kävelyssä on tietenkin oma jännityksensä. Sunnuntaisella lenkillä jää paukkui ja rutisi melkoisesti. Yksi humahdus kävi aivan allamme. Railoja syntyi jäähän, mutta onneksi jää oli vielä vahvaa.


Kevään merkit olivat pakkasesta ja viimasta huolimatta näkyvillä.


Ihanat pajunkissat, ihanat kestohanget, niin parasta talvessa.

10 kommenttia:

 1. Ihania kuvia, talvea ja kevättä yhtäaikaa. En ole minäkään koskaan norppaa muualla nähnyt kuin TV:ssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvinaisen villieläimen näkemistä voi varmaan verrata lottovoittoon. Harvoin tai ei koskaan osu kohdalle. Karhua olisi mukava katsella luonnossa, mutta vain auton ikkunasta.

   Poista
 2. Olisihan se huikeaa nähdä norppa ihan livenä. Etenkin, kun niistä on kovaa vauhtia tulossa varsin harvinaisia eläimiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norpan, niinkuin muidenkin villieläinten tarkkailussa taitaa tärkeintä olla kärsivällinen. Voisihan sitä jonkun teltan rakennella ja siellä kyyhöttää odottamassa. Minusta ei kuitenkaan ole sellaiseen odotteluun. Jospa onnistuisin näkemään norpan ihan vahingossa.

   Poista
 3. Kestohanget ovat ihanat. Teillä on ollut hieno kävelyretki. Norppa on minultakin vielä näkemättä. Mukavaa pääsiäisen odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan teimme kolme kävelyretkeä kestohangilla. Hiihtäminenkin olisi ollut mukavaa, mutta sukset jäivät kotiin. Mukavaa pääsiäisviikkoa sinullekin.

   Poista
 4. Tuli niin lapsuus mieleen ja nostalginen kaipuu niille hangille. Silmien edessä hanget Hiismäkeen päin. Arto pääsi hangille Hetta-Pallaksen reitille hiihtovaeltamaan, minulla oli sillä viikolla eläkkeellejäämisen juhlat, joten jäin odottamaan ensi vuotta. Nyt ei kylvetä etukäteen mitään, kun lähdetään vaeltamaan Caminoa!

  VastaaPoista
 5. Löysin googlella blogiisi, kun etsin tietoa lavakasvimaasta. Yhdeltä istumalta luin tarinoita viime vuoden kevääseen saakka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa. Toivottavasti löysit etsimääsi tietoa. Oma laatikkopuutarhani on vielä aloitteluvaiheessa ja vielä osin yritystä ja erehdystä.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.