Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Ikkunalla vihertää

Esikasvatuksessa olevat tomaatit nauttivat ikkunan takana paistavasta auringosta. Ne eivät tiedä vielä mitään kylmästä maailmasta. Kylmä ilma ei pääse ikkunan läpi, vaan tomaatit saavat olla siinä luulossa, että lämpöä riittää myös ulkona. Viime vuonna istutin tomaati kasvihuoneeseen heti toukokuun alussa, mutta tänä vuonna kasvihuone saa odottaa rauhassa asukkaitaan. Kokonsa puolesta joutaisivat kyllä jo tuosta pois.


Chilitkin ovat kasvaneet hyvin, mutta niissä ei vielä näy kukkanuppuja, niin kuin tomaateissa.


Keittiön ikkunalla yrtit venyvät pituutta. Basilika ja anisiiso, timjami sekä pienilehtinen basilika ovat jo kasvaneet niin, että niistä on jo voinut napsia lehtiä ruuanlaittoon.


Helmikuussa kukintansa aloittanut chili on tehnyt palkoja ja muutamat niistä ovat jo punastuneet. Kukkia voisi kyllä olla enemmänkin, mutta ehkä niitä tulee sitten, kun siirrän sen kasvihuoneeseen.


Chilin vieressä kasvaa maissia, jota en enää koskaan aikonut kasvattaa. No siemeniä oli vielä jäljellä joten vannomatta paras. Katsotaan mitä noista nyt tulee :).

Viikonloppuna pääsin kylvöpuuhiin myös avomaalla. Kylmästä säästä huolimatta, laitoin valkosipulit multaan. Valkosipulin kasvatuksessa on minulla ollut useampana vuonna epäonnea. Sipuleihin ei ole muodostunut kynsiä, vaan olen nostanut ne ylös syyskuun lopulla yksikyntisinä, pyöreinä valkosipuleina. Kyllähän nekin on tullut käytettyä. Osa on jäänyt vahingossa talveksi maahan ja ne ovat paleltuneet siellä, mutta jatkaneet kasvua kevään tullen.

Nyt halusin onnistua ja ostettuani siemensipulit, laitoin ne vintinportaaseen kylmäkäsittelyyn. Siellä  lämpötila on ollut plussan puolella, mutta toivottavasti riittävän kylmää. Siemensipuleita ostin kahdesta eri paikasta. Valkoisessa pussissa olevat ovat espanjalaisia ja punaisessa pussissa on hollantilaisia sipuleita. Katsotaanpa onko sipulin kotimaalla merkitystä. 


Valkosipulit istutin kasvimaalle. Käänsin talikolla pienen pläntin maata ja keräsin sieltä ämpärillisen rikkakasvien ( valvatin/ ohdakkeen ) juuria. Saankohan siitä ikinä rikkaruohotonta maata.

Vaikka viikonloppuna on ollut kylmä tuuli. Aurinkoa on ollut riittämiin ja pihapuuhat ovat sujuneet mainiosti. Aivan mahtavaa! Viikolla puuhat taas jatkuvat. Iloa viikkoosi!

10 kommenttia:

 1. Tomaatit on ikkunalla minullakin, ei vielä mitään asiaa kasvihuoneeseen. En ole edes pessyt kasvihuonetta vielä kylmien öiden takia.
  Valkosipuli pitää istuttaa melko syvään, jopa 8cm syvyyteen. Ja lannoittaa todella runsaasti, siis todella. Minä olen kerännyt siemenestä kasvuun lähteneitä versoja pois sieltä täältä ja laittanut ne yhteen kasvulaatikkoon kaikki. Parin vuoden päästä ovat syömävalmiita.

  VastaaPoista
 2. Ohjeistuksen mukaan tomaatit istutetaan kasvihuoneeseen 10.6 jälkeen, joten ei vielä mitään kiirettä.Viime kevät oli kyllä itselläni kasvihuonekauden aloituksen ennätys.

  Valkosipuleita olen kasvattanut paljon, yhtenä syksynä vein jopa paikalliseen kauppaan myyntiin niitä. Täällä uudessa kasvimaassa en vain ole onnistunut ja olen ihmetellyt siihen syytä.

  VastaaPoista
 3. Olisikon espanjalainen sipuli sellaista mietoa, niinkuin täällä salateissa. Sitä voi syödä paljon suu hymyssä. Viime vuonna lopetin valkosipulin viljelyn. Jätin maan kitkemättä. Siellä oli joitain sitkeitä sipuleita, mutta edelleen saavat taistella siellä itsekseen. Kun jostain on luovuttava, niin luopuminen alkoi tuosta lajista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti espanjalainen sipuli kasvaa maistiaisiin asti, niin asia selviää. Yleensä kyllä Suomen maaperässä kasvaneet valkosipulit ovat olleet melko ärhäköitä. Itse päätin luopua porkkanan ja muiden juuresten kasvatuksesta kasvimaassa, kun ne eivät säily kellarissa ollenkaan. Laatikossa sentään vielä yritän.

   Poista
 4. Laitoin lokakuussa talvivalkosipulin kynsiä maahan juurtumaan. Kohta pitäisi alkaa näkymään vihreää, jos ovat selvinneet talven yli. Saapa nähdä milloin uskaltaa kasvihuoneen asukit viedä kasvariin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvivalkosipulin kasvatusta olisi kiva kokeilla, mutta joka syksy se kuitenkin jää tekemättä. Syksyllä olin unohtanut muutaman valkosipulin multaan, ja ne olivat jo alkaneet kasvun uudestaan, joten kohta sinunkin sipulit varmaan jo pilkistää.
   Kun sää hieman lämpenisi, että kasvarin asukkeja voisi jo hieman edes karaista.

   Poista
 5. Valkosipuli on jälleen yksi niistä joka menee tuonne kokeiltavien kasvien listalle. Mielenkiinnolla jään seuraamaan miten noiden kanssa käy ja kumpi on parempaa. Sulla kyllä ihanasti vihertää ikkunalaudalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosipuli on siitä helppo, että sen voi työntää aikaisin multaan ja myöhään syksyllä ylös. Ihan muutamasta kynnestä voi aloittaa.
   Ikkunoiden vihreys tekee silmille hyvää, kun luonto muuten on vielä ruskea ja kuollut.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kohta ikkunat täyttyvät ja tomaatit ovat sellaisia ronkeloita, että niitä on vaikea siirtää ulos.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.