Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Kolea primavera

Toukokuu on lopuillaan, kesän tuntu on edelleen jossain kaukaisuudessa. Kylmä tuuli puhaltaa ja koleuden viimeistelee tuulen tuoma sade. Kevät on nyt mitä on. Valittaminen eikä negatiivisuus auta asiaa. Otetaan vastaan se sää, mitä tulee ja vietetään sisäpäivää, vaikka tekemättömiä töitä pihalla riittäisi.


Tänä vuonna vihreys saapuu myöhään. Onhan niitä myöhäisiä keväitä ollut ennenkin. 26 vuotta sitten odottelin esikoisen syntymää juuri näihin aikoihin. Koivuissa ei ollut edes hiirenkorvia kun lähdimme synnyttämään ja vasta sairaalasta palattua reilusti kesäkuun puolella, puut olivat vihertyneet.


Kukkapenkissä kasvu on vielä melko vaatimatonta. Särkynytsydän vasta nousee mullan pinnalle. Äskettäin fb tarjosi muiston muutaman vuoden takaa ja siinä kuvassa särkynytsydän kukki komeasti, ehkä silloin ennätysaikaisin. 


Onneksi jotain kukkivaa löytyy perennapenkeistä.Ja pian on uusien kukkijoiden vuoro.


Pihapuuhat ja kylvötyöt ovat kovasti myöhässä. Laatikkopuutarhaan en ole laittanut vielä ainoatakaan siementä. Viikolla sekoitin laatikoihin kompostia ja hevonpeetä ja samalla peuhoin mullat ihan sekaisin. Paitsi niistä laatikosta, joissa oli vielä routaa. Onneksi sade nyt kastelee kevätahavan kuivattamat laatikot ja toivottavasti routakin sulaa. Ehkä huomenna on ensimmäisten kylvöjen vuoro.


Kevät ei ole sellainen, kun itse toivoisin, mutta jospa pian tuulet vaihtaisivat suuntaa ja lämpö virtaisi meillekin.

Aurinkoa ja lämpöä odotellen!

10 kommenttia:

 1. Ohhoh. Meillä nousee jo salaatti täyttä häkää ja särkynytsydänkin on puolimetrinen ja nupullaan. Onpa erilaista. Tänään on viileämpi päivä. Samoin oli eilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on pitkä maa ja täällä lähellä Pohjanlahden rantaa mereltä puhaltava jäinen tuuli jäähdyttää varmasti eri tavalla, kuin sisämaan tuulet. Nyt on tämmöinen kevät.

   Poista
 2. Sama juttu meillä, yhtään siementä en ole laatikoihin kylvänyt. Perunat nostin vasta itämään, jos ne saisi ensi viikolla jossain välissä laitettua. Sisälläkin tuntuu kolea, villasukissa olen viikonlopun viilettänyt. Huomenissa luvattiin aiemmin jo +11 astetta tänne. Onhan se puolet enemmän kuin tänään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perunat ja muut siemenet pitää kylvää lämpimään maahan, joten vielä ei ole kiirettä. Jospa kesä sitten olisikin lämmin ja kasvu suotuisaa.

   Poista
 3. Minulla halla nippaisi laatikoissa kasvavia kesäkurpitsoja kun en suojannut niitä harsolla. Nyt pitää laittaa harso sillä tänne luvattiin taas kylmiä öitä. Saisihan sitä jo olla lämpimämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hallaöitä riittää. Mulla on pelargoniat ja kärhöt pihalla. Niitä pitää suojata harsoilla. Jospa pian säät lämpenisivät.

   Poista
 4. Meidän nurkilla on ollut äitienpäivästä lähtien enimmäkseen lämmintä, mistä olen iloinen. Nyt saisi välillä sataa, sillä on erittäin kuivaa. Sadetta luvattiinkin, mutta myös koleaa. On kyllä ihme kevät ja kaikki todella myöhässä. Tomaatit laitoin viikko sitten kasvariin ja tuplaharsot päälle.
  Toivotaan kesän saapuvan meille kaikille ja myös pysyvän kauniina ja lämpimänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on ollut hyvin tuulista. Osin aurinko on paistanut ja ikkunasta katsoen sää on ollut hieno. Eilen ja tänään on satanut kunnolla, mikä on tietenkin kasvun kannalta hyvä asia. Lannoitteetkin ehdin laittaa sateen alle.
   Tuleva viikko näyttää kylmältä, jospa sitten lämpenisi.

   Poista
 5. Kyllä sinulla on siistit kasvulaatikot. Ja niinkuin totesit, että kyllä niitä myöhäisiä keväitä on ennenkin ollut. Minä tossa yhdessä postauksessa vertailin kuvilla viimevuoden toukokuiden eroja. Mutta muutkin menneestä tärkeät asiat voivat virkistää muistia. Mutta jos kiinnostaa käy kurkkaamassa blogiani siellä kukkii 30 000 narsissia tosin kyllä Tammisaaressa metsäpolun varteen istutettuna. Että kyllä me Suomessakin osaamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatikoilla alkaa nyt neljäs kesä. Olen kyllä tosi tyytyväinen niihin. Pitääpä käydä kurkkaamassa narsissipaljoutta blogissasi.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.