Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

torstai 12. helmikuuta 2015

Inventaariota ja tuumauksia

Siemenpussien ilmaantuminen kauppoihin saa minussa aikaan ostovillityksen. Pitäisi kokeilla kaikenlaista ja ostaa uutuuksia ja vanhoja tuttavuuksia. Pitäisi esikasvattaa ja kylvää avomaalle. Pitäisi olla syötävää ja katseltavaa. Kaikkea ihanaa. Onneksi iän tuoman viisauden myötä olen oppinut välttämään suurimpia typeriä höyräyksiä. Tiedän kyllä suurin piirtein, mitä haluan kylvää kasvimaalle ja kukkapenkkeihin, mutta se kauppojen valikoima huumaa kummasti.

Muutaman takuuvarman siemenpussin olen jo hankkinut, mutta tänään pengoin varastoja ja selvittelin, mitä löytyy ennestään ja mitä vielä pitää hankkia, jotta en taas kerran ostaisi liikaa tai ihan hölmöjä ostoksia.
Kasvihuoneeseen laitan tomaattia, jota vielä on viime keväästä jäljellä ja ostinkin jo alesta oranssin kirsikkatomaatin siemeniä. Tomaatin siemeniä en taida tarvita enempää. Puutarhalta sitten voin vielä ostaa täydennystä kasvihuoneeseen. Tomaatin siemenet pitääkin piakkoin laittaa multaan.


Aikoinaan halusin kokeilla makean suippopaprikan kasvatusta. Hyvin kasvoi, mutta sadonkorjuu toi yllätyksen. Makea paprika osottautui polttavaksi. Olen käyttänyt sitä chilinä sen jälkeen. Siitäkin vielä riittää siemeniä. Tosin olen ottanut myös käyttämistäni paloista siemeniä talteen.


Kesäkurpitsaan siemeniäkin riittää tälle kesälle. Samoin halloween-kurpitsan siemeniä, niitä en montaa tarvitsekaan. Myskikurpitsan siemeniä olen jo etsiskellyt kaupoista, mutta niitä en ole vielä nähnyt. Sitä haluaisin kovasti kokeilla ensi kesänä. Onnistuisikohan sen kasvatus laatikkopuutarhassa? Jossakin kuvassa, näin köynnöstävän kesäkurpitsan, Voisikohan sellaista kylvää kahteen laatikkoon ja tehdä kaariportin laatikoiden väliin ja siihen kurpitsat köynnöstämään?


Laatikkopuutarhaan laitetaan myös papua ja hernettä. Silpohernettä pitääkin ostaa. Sitä laitan myös kasvimaalle. Härkäpapuakin haluan taas kasvattaa, niidenkin siemenet täytyy hankkia. 


Laatikohin kylvän myös salaattia, yrttejä ja juurikasveja. Roomansalaattiin ihastuin pari vuotta sitten. Sen siemeniä ainakin pitää ostaa. Salaattien siemenet säilyvät huonosti, joten ne pitäisi saada käytettyä tänä kesänä pois. Näistäkään siemenistä ei kaikki välttämättä idä. Viime kesänä yritin kasvattaa pak choita. Se ei onnistunut ollenkaan. Kannattaisikohan sitä vielä yrittää? Pitää varmaan vielä opiskella jostakin sen kasvatusta. Pitäisiköhän se kylvää vasta loppukesästä? Rukolaakin ostin jo uuden pussin. Kasvihuoneessa se joutuu nopeasti ja siellä se kasvaa ilman tuholaisia.


Retiisin siemeniä riittää uusintakylvöönkin. Sitä aina suunnittelen, mutta joka kesä se jää tekemättä.


Perusyrtit riittävät meikäläiselle. Lehtipersiljan siemeniä pitää kuitenkin vielä ostaa, siitä on tullut viime vuosina suosikkini.  Timjaminkin siemenetkin on hankittuna ja ehkä sitten ostan puutarhalta valmiita taimia vielä lisäksi.


Auringonkukkiakin yleensä olen esikasvattanut muutaman viikon. En tiedä onko se järkevää, mutta haluan kuitenkin niiden ehtivän kukkimaan täällä pohjoisemmassa. Matalaa auringonkukkaa pitää ostaa hieman lisää.
Mihinkähän saisin nuo korkeat auringonkukat laitettua? Olisikohan kasvimaalla tilaa niille?


Unikot ovat ihania, Niiden siemeniä onkin jo hankittuna. Voisin kyllä vielä ostaa joitakin muita kesäkukkien siemeniä. Ehkä ruiskukkaa ja tuoksuhernettä  ja mitähän ihania sieltä siemenpussitelineistä löytyisikään. Kehäkukkaa ja krassia pitää aina olla. 


Inventaarion lopuksi tulee vielä siemenvaraston häpeäpilkku. Läjä hankittuja siemeniä, mutta suurimmassa osassa päiväys on jo kauan sitten mennyt. Huoh! Miksikähän olen nämäkin ostanut. Sen ainakin olen jo oppinut, että kukkien esikasvatus ei kannata. Saan aikaan vain pitkiä, huonosti kukkivia ruikuloita. Eikä meikäläisen ikkunatkaan riitä  Vesimelonia kerran kasvatin ja sain aikaan muutaman nappulan, jotka mätänivät ennen kuin kasvoivat tennispalloa isommaksi. 


Voisihan noita yrittää kasvattaa, mutta mahtavatkohan kasvaa ollenkaan. Tuota pikkusamettikukkaa voisin laittaa laatikkopuutarhaan ötökkäkarkoitteeksi. 

Ehkä nyt inventaarion jälkeen osaan maltillisemmin tutkailla kauppojen siementarjontaa, enkä toivottavasti haksahda typeriin virheostoksiin, jotka jäävät vuosiksi pyörimään siemenvaraston perukoille.

Ensimmäiset kylvöt olen jo tehnyt. Kaupasta ostetusta suippopaprikasta ropistelin siemeniä multaan. Mitään ei vielä näy mullan pinnalla. Katsotaanpa onnistuuko yritykseni.2 kommenttia:

 1. Sinullahan on siellä jo mahtava määrä siemeniä valmiina!
  Vinkkinä voin kertoa, että myskikurpitsaa (kahta erilaista) saa hyötykasviyhdistykseltä http://hyotykasviyhdistys.fi/shop/
  Sieltä minä tilaan valtaosan siemenistä! Kun liittyy jäseneksi, saa muutaman kerran vuodessa pähkylä-lehden ja siemenluettelo tulee joka vuosi tammikuussa automaattisesti, suosittelen. Pähkylässä on paljon hyviä vinkkejä puutarhaan.

  Paprikoissa ja chileissä kastelulla on merkitystä maun voimakkuuteen, kun kastelee niukasti, tulee voimakkaan makusta ja runsas kastelu miedontaa makua!

  Kuulostaa ihanalta sellainen kaari, jossa kasvaisi kurpitsaa :-)
  On se vaan niiiin ihanaa, kun pääsee kasvattelemaan näitä pieniä taimia!!!

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä! Täytyypä perehtyä hyötykasviyhdistyksen sivuihin,
  ja katsahtaa olisiko muutakin hankittavaa. On vaan niin mukava tarkistaa kauppojen siemenvalikoima ohikulkiessa ja tehdä hauskoja löytöjä sieltä. Kohtapa kylvöhommat alkavat todenteolla, kun vain saisin maltettua mieleni. Tilaa kun on rajallisesti, sekä sisällä että ulkona.

  VastaaPoista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.