Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Kevään enteitä

Lumi sulaa pihalta kovaa vauhtia. Osa liukkaasta jäästäkin on jo sulanut pois. Liukastumista estämään ripoteltu nastamurske piti eilen siivota pois pihanurmelta, joten pääsisn jo haravan varteen ensimmäistä kertaa tälle keväälle.. Harava ei oikein toiminut, mutta katuharjalla sain suurimman osan pois. Jos murske jää nurmikkoon, se tuntuu ikävältä kesällä paljaan jalan alla. Murskeen keräsin talteen, jos sitä vielä sattuisi tarvitsemaan. Kenkien alla olevia nastoja en vielä heitä nurkkaan, vaan niille on vielä käyttöä. Yhtään kupsausta en halua jäätiköllä tehdä.


Ensimmäiset kylvökset ovat jo sirkkalehdellä. Kaupasta ostetusta makeasta suippopaprikasta laitoin siemenet itämään ja johan sieltä kasvua näkyykin.


Taimien kylttejä mietin ja luulinkin tehneeni ainutlaatuisen keksinnön, mutta sitten luin fb:n puutarharyhmässä muidenkin käyttävän samaa keinoa. Oivariinirasian kannesta leikkasin suikaleet ja siihen kirjoitin vedenkestävällä tussilla, mitä siemeniä tulikaan kylvettyä. Kylvöastianahan on tietenkin vanhat kunnon jauheliharasiat.


Kevään enteet saivat minutkin suunnittelemaan laatikkopuutarhan jatkopuuhia. Leikin hieman tuon viime keväänä otetun kuvan kanssa ja taisin vähän riehaantuakin.


 En tiedä saako piirroksistani mitään selvää. mutta kolme laatikkoa tehdään vielä lisää. Kastelulammikko tulee puron ja laatikkopuutarhan väliin. Talon kulmalla olevasta rännistä sadevesi virtaa kastelulammikkoon kivipuroa pitkin (kastelulammikko jäi kuvassa hieman kapeaksi, sen on kuitenkin tarkoitus olla pyöreä). Jos vettä sataa paljon, kastelulammikosta on myös ylivuotopuro Kainoon kuohuun. Kivipuron yli tietenkin kulkee silta kottikärryjä varten, sillan toiselle puolelle piirsin isännän tekemän aurinkoportin, joka odottelee paikkaansa. Aurinkoportti voisi olla myös koko alueen toisessa reunassa. Se löytää kyllä paikkansa. Huvimajan ja kastelulammen väliin tulee kukkaistutuksia, kuten myös laatikkopuutarhan ylä-ja takasivulle. Kasvihuoneen oikealla puolella olevan vaahteran ja Kainon kuohun väliin tulee varjoisa kahvittelupaikka, joten siihen laitetaan myös kiveys, kuten laatikoittenkin väliin. 


Haaveita riittää ja tällä hetkellä olisi jo kova into päästä jatkamaan hommia. Kaikkia ei ole tarkoitus saada kerralla valmiiksi. Luonnonkivien hankkiminen on melkoinen urakka. Siihen en haluaisi käyttää senttiäkään rahaa. Onneksi jo viime keväänä sovittiin jo luvallinen paikka, mistä niitä saa hakea. 

Auringonkin piirsin paistamaan taivaalle. Sitä toivon tällekin päivälle, mutta nyt sataa lunta, kuten helmikuussa kuuluukin. 

6 kommenttia:

 1. Hyvät suunnitelmat! Meidänkin pitää kehitellä jokin sadevesien keräysjärjestelmä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Satu. Talon muilla kulmilla sadevesi tulee valumaan edellenkin astioihin, mutta kasteluvettä tarvitaan myös pihan kaikilla alueilla. Purosta en uskalla ottaa kasteluvettä, sillä se virtaa suurten markettien parkkipaikkojen ja parin huoltoaseman lähellä. Kastelualtaaseen voisi tietenkin laittaa myös suihkulähteen.

  VastaaPoista
 3. Huomaan, että sinulla on tyhjän pesän täyttövaihe. Lasten kasvatusaika on ohi, nyt on tllaa muulle kasvatukselle ja huolenpidolle. Minulle ilmestyivät kukkapenkit lasten lähdettyä maailmalle.

  VastaaPoista
 4. Ehkä näinkin, mutta aikaisemman pihan istutuksista en pitänyt blogia. Aartokankaallakin ehdittiin istutella vaikka mitä ja oli kasvihuoneet ja -maat. Täällä Vaahteran lehdellä pitää laittaa pihaa oman näköiseksi ja laatikkopuutarha on jo useamman vuoden takainen haave. Ehkä tämä bloggailu on ennemminkin tyhjän pesän täyttövaihetta.

  VastaaPoista
 5. Kiva suunnitelma! Kun olisin fiksu, niin tekisin myös, mutta pää edellä lapio kourassa mennään ja suunnitelmat unohtuu ;-P

  VastaaPoista
 6. Kiitos. suunnitelma on muhinut päässä jo viime kesästä. Toivottavasti päästään myös toteuttamaan sitä. Tuo kasteluallas vaatii kyllä konevoimia.

  VastaaPoista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.