Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

torstai 27. elokuuta 2015

Illan viimeiset säteet

Illan viimeiset auringonsäteet valaisevat laatikkopuutarhaa. Tänään oli jälleen kerran ihan pakko kuvata sitä. Yöksi ja huomiseksi on luvattu runsaita sateita, jotka voivat ränsistyttää tuon ihanan kukkaloiston, joka vielä edelleen vain jatkaa ja jatkaa kukintaansa.

Ihanat vaaleanpunaiset pioniunikot avaavat vasta nyt nuppujaan. Nämä taitavat olla suosikkejani. Muistelen, että voitin juuri nämä siemenet Päiväpesän elämää- blogin arpajaisista. Olipa minulla onnea. Toivottavasti saan noita siemeniä talteen itselleni ensi kesää varten. Kovin myöhään kuitenkin ne kukkivat. Ehtinevätkö siemenet valmistua? Pioniunikon parina kukkii par´aikaa myös kehäkukka, kuin satoja keltaisia ja oransseja pieniä aurinkoja olisi ilmaantunut kasvulaatikoihin. Kehäkukka kuuluu minun loppukesääni. Sitä on aina kylvettävä.


Kehäkukka ruiskukan rinnalla on myös mielenkiintoinen väriyhdistelmä. Lilojen ja valkoisten pioniunikkojen siemenkodat pullistelevat, Kohta kerään nuo pallerot kuivumaan. Samoin pitää kerätä krassien ja kehäkukkien siemeniä.


Ihanat oranssit krassit edelleen ryöppyävät laatikosta. Lämpö on villiinnyttänyt niitä. Kesä on ollut kyllä krassin kasvatukselle todella suosiollinen. Krassien lehdet alkavat jo enteillä lähestyvää syksyä. Kasvuun ja kukintaan käytetty voima on vienyt värin lehdistä; ne kellastuvat ensimmäisinä merkkeinä kasvukauden loppumisesta.


Vielä illan viimeinen vilkaisu tuohon ihanaan kukkamaisemaan.Olikohan tämän kesän viimeninen lämpöinen päivä tänään. Ensi viikoksi on jo luvissa syksyisiä lukemia. Hyvästi ihana kukkakesä. Tervetuloa viileät syksyiset päivät.

10 kommenttia:

 1. Kyllä tuo pioniunikko on kaunis. Itse pidän unikoista tosi paljon.
  Blogissani on arvonta. Käyhän kurkkaamassa ja osallistu.
  http://pihakuiskaajanpuutarha.blogspot.fi/
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä olen oikein ollut unikkohurmiossa. Kauneimmat taisivat aueta viimeisenä.
   Käympä kurkkaamassa blogiisi. Hyvää viikonloppua sinullekin Anneli!

   Poista
 2. Kaunista ja rehevää kasvimaallasi! Mun pioniunikot kukkivat ja lopettivat jo. Eivät ole ollenkaan mun juttu. Kasvoivat yli metrin korkeiksi ja olivat varsinainen sekamelska! Sulla nuo ovat kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa rehevyys olla viileän ja sateisen kesän ansiota :) Nyt vasta loppuhelteillä olen kastellut laatikoita. Kyllähän nuo minunkin unikot kaatuilevat ja rönöttävät. Pinaatti ja monet muut kasvit hautautuivat kukkavarsien alle. Kukille taitaisi riittää köyhempikin maaperä. Iloitsen kuitenkin ihanasta kukkanäkymästä.

   Poista
 3. Kehäkukka ja ruiskaunokki on hyvä pari, minäkin kasvatan niitä aina yhdessä. Eiköhän pioniunikon siemenkodat voi kerätä ns. raakanakin kuivumaan, minunkin täytyy tehdä niin yhdessä kohtaa puutarhaa jotta saan koko istutusalueen raivattua.
  Mutta olipa kiva yllätys että pioniunikot lähtivät kasvuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sade ei pilaa noita ihania unikoita ennen aikaisesti. Saahan nuo siemenkodat olla tuolla laatikossa kehittymässä, mutta toisaalta ennen kylmää syksyä pitää ne kerätä ja muistaa myös laittaa erilleen nuo ihanat pinkit ja muut. Nyt laatikoissa kukkii muutama unikko, joka on kylväytynyt viime syksynä sinne. Mukavaa sekin.

   Poista
 4. Viime kesänä minulla oli joutomaata puoli aaria ja kylvin siihen unikkoa. Se oli yksinkertainen unikko. Olipa kaunis pelto. Keräsin siemenkotia ja pusersimme siemeniä. Niitä sain monta lasipurkkia. Niitä käytin sämpylöitten seipomisessa sekä taikinassa että koristeena.
  Minun punaiset pioniunikkoni kukkivat jo juhannuksen jälkeen. Julia ja Joonas sattuivat silloin tänne ja joka aamu he menivät katsomaan kuinka monta kukkaa oli tänään auennut.
  Nyt minun favorite on koskuskukka, josta taisin kertoa. Se kukkii kauemmin kuin unikko, joten taidan kerätä paljon siemeniä ja kylvää sitä joutomaalle ensi kesänä. Tänä kesänä joutomaalla on apilaa typpeä tuottamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikkopelto on todella kaunis. Öölannissa ihailimme niitä viime kesänä. Kylvääntyykö unikko peltoon, vai pitääkö se kylvää aina uudelleen?
   Kosmoskukkaa taidan minäkin kasvattaa ensi kesänä.

   Poista
 5. Kyllkä unikko kylvääntyy, perunavaoista nousi unikoita. Ne säilyivät, mitkä jaksoin pelastaa rikkaruohoilta.
  Voisinkin kerätä sinulle koskuskukan siemeniä. Minun kukkieni tarina alkoi turhautumisesta, kun kaupasta ostetut kosmoskukat eivät ehtineet kukkia. Olin Naistenpäivillä Pyhäjoella tai siellä päin ja kukkana oli ihanat kimput hentoa kosmoskukkaa. Ihailin niitä ja kerroin tarinani. Silloin kukkapenkin omistaja lähti ruopkatunnilla hakemaan kotoaan siemeniä ja antoivatpa vielä lähetiessä kukkakimput matkaani. Sain hyviä siemeniä ja niitä kasvaa koko ajan lisää. Itivät hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielihyvin otan siemeniä vastaan, jos ennätät niitä kerätä. Voidaan tehdä jostakin vaihtarit. Just äsken keräsin tien laidalta tädykkeen siemenvanoja. Akilejiaa, unikkoa, ruiskukkaa rantakukkaa, vaikka mitä

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.