Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

tiistai 11. elokuuta 2015

Sekaisin kukista

Keväällä laatikkopuutarhan kylvöjä suunnitellessani ja toteuttaessani en ilmeisesti ole ollut ihan järjissäni, sillä olen kylvänyt sinne ihan tolkuttomasti kukkia. Voiko kukkia kuitenkaan olla liikaa? Eikös laatikkopuutarha ole hyötykasveja varten? Nyt tuolla ei kyllä oikein mahdu kasvamaan mitään hyötykasvia, kun kukat peittävät kaiken alleen. Olkoon nyt sitten niin. Täytyy tunnustaa, että kyllä minä nautin tästä näkymästä. Nyt siitä pitää iloita, sillä hetken päästä tuota ihanuutta ei enää ole. Huomiseksi on luvattu runsaita sateita, jotka voivat taittaa ja pilata kukkia. Tässäpä teille hieman tämän viikon räpsyjä takapihalta. Koittakaa kestää ;)Keväällä kylvin ruiskukan ja silkkiunikon samaan kylvövakoon, ajattelin niiden olevan täydellinen väriyhdistelmä. Sitähän se onkin, mutta olisihan ne voineet vaikka vierekkäisissä vaoissa kasvaa.
Ahdasta näyttää olevan. Olen liian hentomielinen harventaja.
Pioniunikoitten värivalikoima on melko mielenkiintoinen. En kyllä muista kylväneeni liloja unikoita, mutta siemensekoituspussista tulee mitä sattuu. 
Krassit hehkuvat oransseina ja keltaisina.  Miten ne voivatkaan kasvaa noin pitkiksi. Viime vuotisissa kuvissa krassit eivät ole nousseet edes tuon pajukartion puoleen väliin. Nyt latvasta roikkuu yli puolimetrinen köynnös.


 Kehäkukat vasta aloittelevat kukintaansa, joten värien ilotulitusta riittää vielä pitkäksi aikaa.
Pak choi näemmä kukkii taas. Onnistunkohan sen kasvatuksessa ikinä. Hetken luulin, että se alkaisi tehdä pieniä keriä, mutta ei sittenkään. Se pitää varmaan kylvää vasta heinäkuun puolessa välissä. Sitten yöt alkavat olla sen verran pimeitä, että pak choin kasvatus voisi onnistua.


Sokeriherneet alkavat pullistua. Pian päästään napsimaan.

Tänä vuonna laatikkopuutarha on erityisen kaunis, juuri kukkarunsauden vuoksi. Toivottavasti ensi vuonna kukkarunsaus on kasvulaatikoita ympäröivissä perennapenkeissä. Pitääkin laatia kevääksi muistilista, niin en toistaisi tämän kesän ihania erehdyksiä.


14 kommenttia:

 1. Ihania kukkakuvia ja tuo koko laatikkopuutarha. Sinun jäljilläsi yritän vuoden kahden kuluttua kulkea, vai sanotaanko että seuraan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annekaarina. Laatikkopuutarhassa olen onnistunut hienosti kukkien kasvatuksessa :) Vaikka se on ehkä enemmän ajateltu hyötykasveille. Toivottavasti joskus niissäkin onnistuisin. Sinun kannattaa ottaa oppia näistä meikäläisen kompuroinneista ja tehdä joitakin asioita ehkä toisella tavalla. Itsekin vielä etsin viisasten kiveä.

   Poista
 2. Kukkarunsaus laatikkopuutarhassa on aivan ihana. Kuka on sanonut, että laatikoiin on pakko kylvää hyötykasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Kyllä olen tosi tyytyväinen tuohon kukkarunsauteen. Hieman vain harmittaa, että kurpitsat hautautuivat krassien alle. Uusintakylvönä laitettu rukola taas katosi ruiskukkapaljouteen. Kyllä laatikot voisivat olla ihan kukkienkin vallassa, mutta tehokas ja järkevä puoleni sanoo, että laitappa Leena syötäviä kasveja, niin lompakko kiittää loppukesästä.

   Poista
 3. Mahtavaa kukkaruuhkaa :) Unikot ovat niin kauniita ja yhdistelmä ruiskukan kanssa on tosi hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello. Kyllä kukkaruuhkaa riittää. Unikoita on vielä paljon kasvamassa, niin niiden kukista saa toivottavasti nauttia pitkään, koitin kylvää niitä vähitellen ja suunnitelma näyttää toteutuvan. Ensi kesänä pitää laittaa vielä enemmän tuota kirkkaanpunaista silkkiunikkoa. se on minusta ihanin yksivuotinen unikko.

   Poista
 4. Ihania kukkia!!! Tiedätkös Leena, kun minulle tuppaa käymään ihan samalla tavalla ;D kukat valtaa alaa ja hyötypuutarhan kasvit huutavat apua, kun hukkuvat kauneuden alle =D
  Siinä yksi syy miksi minulla nyt on menossa kukkapenkkiprojekti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuitiina! Ensi kesäksi minullakin on enemmän tilaa kukille, kun sain kesällä tehtyä uudet perennapenkit, mutta pelkään pahoin, että muutaman vuoden kuluttua niihin ei mahdu yhtään kesäkukkaa :)

   Poista
 5. Ihanaa kukkarunsautta!! Tuo punainen silkkiunikko on tosi kiva yhdistelmä ruiskukan kanssa. Ja mahtavia krasseja. Minun krasseista vain yksi iti ja senkin kova tuuli katkaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gitta! Minäkin tykkään ruiskukan ja unikon puhtaista väreistä. Sitä pitää kylvää seuraavanakin kesänä. Harmi krassiparkaasi. Toivottavasti muut kukkaset korvasivat sen puutteen.

   Poista
 6. Krassisi on huikea. Minulla kituu kattilassa kolme ostotainta kaivon kannella. Nättejä ovat, mutta ei reheväkasvuisia kuten sinulla. Muutenkin luonnossa tämä kesä on ollut mitä parhain kukkakesä. Vieläkin on niin monenlaiset kasvit kukassa. Muistan kesän 1999 kun oli mun viiskymppiset ja sanoin, että vain luonnonkukkia hyväksyn tuliaisiksi, niin monet valitticvat, että ei luonnosta löydy mesiangervoa kummempaa kukkaan.
  Minulla on hieno penkki kosmoskukkaa. Sain siemenet Lohtajan naistenpäiviltä pari sykyä sittenihailtuani kokooontumissalin kauniita kukka-asetelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara! Krassit ovat huikeita, koska niillä on kunnolla multaa ja kosteutta on tänä kesänä saatu riittävästi ihan luomusti. Ei minullakaan koskaan ole krassit onnistuneet pienessä purkissa. Aina ovat jääneet surkeiksi luikuroiksi. Kosmoskukkaa en ole koskaan kasvattanut, mutta kaunis sekin kyllä on.

   Poista
 7. Hei, hyvä idea laittaa kesäkukkia kasvilaatikkoon! Varsinkin siementäviä! Runsas siemensato takaa seuraavan vuoden kukkaloiston!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idea on kyllä hyvä, mutta sinne ovat hautautuneet niin punajuuret, kuin pinaatitkin kukkien joukkoon. Siemeniä kyllä riittää. Voisin varmaan perustaa siemenkaupan :)
   Mukavaa, kun vierailit blogissani.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.