Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Akat kuoppaan ja nauriit pirttiin...eiku

Syksy on siinä mallissa, että kasvimaalta ja laatikkopuutarhasta sato on korjattu. Viimeisenä otimme maasta porkkanat. Toisaalta ne olisi vielä voinut ollakin maassa, mutta lokakuussa voi talvi tulla hetkellä minä hyvänsä ja lumen keskeltä porkkanoitten pelastaminen ei välttämättä ole niin kovin mukavaa. Siitäkin minulla on kokemusta edelliseltä kasvimaalta. Nyt siis porkkanamme ovat jo päässeet kuoppaan, joka sijaitsee talomme lattian alla. Toivottavasti ne siellä säilyvät. Panimme porkkanat suuriin elitarvikepusseihin, joissa myös kosteus säilyy, eivätkä ne pahasti nahistu.  Viime talvena söimme tällä tavalla säilöttyjä omia porkkanoita vielä kevätpuolella. Tosin pussissa myös mädäntyminen alkaa helpommin. Yksi viime talvinen pussi piti selvitellä joulukuussa ja pelastaa se, mitä oli pelastettavissa, mutta muissa pusseissa porkkanat pysyivät suhteellisen hyvänä.Porkkanasatoon voinkin olla tyytyväinen. Suurin osa kasvoi kasvimaalla, mutta laatikkopuutarhassakin porkkana menestyi. Perunasato sitä vastoin jäi erittäin vaatimattomaksi. Kaupasta ostettuihin siemeniin iski rutto heinäkuun puolessa välissä ja niinpä varret kuolivat jo ennen elokuuta. Mukuloiden kasvu tyrehtyi sitten siihen. Kun varret kuolivat, rikkaruohot, valvatit ja ohdakkeet saivat vallan pottumaalla. Kiihkeimpään marja-aikaan kitkemistä ei voinut kuvitellakaan. Onneksi perunapussi ei kovin paljon kaupassa maksakaan, mutta olisihan se kiva, kun kellarista löytyisi aina omia perunoita.

Akka ei kuitenkaan vielä jouda jäämään pirttiin. Puuhaa pihalla riittää. Illat töitten jälkeen ovat niin lyhyitä, että silloin ehtii vain pari tuntia puuhastella pihalla, kun pimeä jo tuleekin. Pian on haravoinnin aika, ja sitä onkin jo hieman aloitettu. Tammi on tosin vielä aivan vihreä. Sen lehdet kellastuvat vasta lokakuun lopulla. Usein lehdet karisevatkin lumen päälle. Vaahteroissa lehdet alkavat pikkuhiljaa punastua. Lehtien valokuvaamisen sijaan innostuin minäkin syksyn ruusuvillityksestä ja olen saanut muutaman ruusun väännettyä vaahteran lehdistä.

Tuoreet, vasta pyöräytetyt ruusut ovat kauniita ja värikkäitä, mutta sisällä ainakin nämä ruusut käpertyivät ja kirkkaat väritkin kaikkosivat.  Kirpparilta löydetyssä korissa hieman käpertyneetkin ruusut näyttävät kuitenkin kauniilta.


Ehtisinköhän vielä kokeilla ovikranssin tekoa noista lehdistä. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.