Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

lauantai 27. syyskuuta 2014

Syksyn sävyjä

Tuulisen ja sateisen yön jälkeen aamu näyttää ihanalta ja lupaavalta. Aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta. Se valaisee makuuhuoneen ja tuo sinne harvoin nähtyä keltaista valoa.
Aikaisemmin aurinko paistoi korkeammalta ja niin valokin oli kirkkaampi. Kuva ei kylläkään näytä sitä keltaisuutta, joka siivilöityi huoneeseen verhojen läpi.Ulkonakin alhaalta paistava aurinko antaa oman sävynsä luontoon. Ruoho loistaa vihreänä ja lehtien täplittämänä.  Viimepäivien erilaiset sääilmiöt ovat runnelleet puiden kellastuvia lehtiä ja riipineet ne armotta vihertävinä alas, joten kunnollista ruskaa ei nyt taidakaan tulla. 

Pihalla kasvavat suuret, vanhat koivut ovat alkaneet riisua lehtiään, mutta vielä ei ole haravoimisen aika. Lehtiä riittää ja riittää. Samoin koivun siemeniä ja risuja.


Nämä koivut ovat jo saaneet kirveen juurelleen ja siihen on myös viranomaisten myöntymys, mutta silti mietityttää, raaskitaanko niitä sittenkään kaataa. Kun 17 kottikärryllistä koivunlehtiä on kärrätty kasvimaalle, ajatukset voivat taas kallistua koivujen kaatamisen kannalle. Toisaalta koivujen välissä on kasvamassa n, kolme metrinen vaahtera ja se tarvitsisi kiireesti tilaa itselleen. Koivujen tilalle voisi myös istuttaa hedelmäpuita, tai matalampikasvuisia koristepuita. Kaatoluvan saaneita koivuja on yhteensä neljä. Osa niistä on jo lahoja ja joka myrskyllä mietityttää, milloin rysähtää.

Ruskan merkkejä ei näy vielä laatikkopuutarhan takana olevassa vaahterassa. Lehdet ovat tiukasti kiinni oksissa ja melko vihreitä vielä. Pihan muutkin vaahterat pitävät lehtensä vihreinä viimeiseen saakka. Yksi ainoa vaahtera, joka kesälläkään ei muuttunut kunnon vihreäksi, on jo karistanut kaikki ruiskeiksi käpristyneet lehtensä. Mahtaakohan se ollakin jotain eri kantaa, kuin muut.

.
Sunnuntaina ehdin hieman kierrellä kameran kanssa ja kuvasin vähäisiä ruskalehtiä.

Nyt nämäkin lehdet ovat jo räntäsateessa ja tuulen tuiverruksessa antautuneet ja pudonneet maahan, Jäljellä on vain alastomat puiden oksat.

Tällekin päivälle on ennustettu kovaa tuulta, joka riipii lisää lehtiä. Niin se kesä on pian jääväämättä ohi. Kasvimaalla porkkanat odottelevat mullan alla, mutta muuten sato on korjattu. Viimeistely ja laatikkopuutarhan siivous odottevat tekijäänsä. Onneksi aurinko paistaa ja antaa energiaa, samoin tekevät myös syksyn viimeiset kukkijat, jotka on taas nostettu ulos kukkimaan kukintansa loppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.