Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

lauantai 28. maaliskuuta 2015

Karvajalkojen koulutuspäivä

Tänään oli karvajalkojen koulutuspäivä. Karvajalat ovat tietenkin tomaatteja, jotka kylvin helmikuun puolessa välissä. Talon itäpuolen ikkunoilla varttuneet taimet olisi ollut jo hyvä koulia aikaisemminkin, mutta minun pitää kuljettaa taimet koulutukseen pihan kautta, niin olen joutunut odottamaan sopivaa säätä. Hontelot karvajalat kaipasivat jo kiireesti tilavampaa ruukkua ja lisää ravinteita kasvuun.  Tänään lämpötila oli plussan puolella ja taimien siirto onnistui vesisateessa.


Taimien koulutuspaikka on pyykkituvassa, jossa saan levittää multaa rauhassa, jos homma jää syystä tai toisesta kesken, siivous ei heti ole välttämätöntä, vaan mullat voi hetkeksi jättää levälleen ja työtä voi jatkaa taas sopivalla hetkellä. Pyykkitupa on kuitenkin melko pimeä. Pienestä ikkunasta tulee vain vähän valoa ja lamppukaan ei valaise kovin hyvin.


Pyykkituvan ikkunalla pelargoniat ovat jo päässeet kasvun alkuun. Kaunopunahattu sen sijaan on itänyt hieman nihkeästi. Muutama sirkkalehti on vasta näkyvissä. 

Tomaatteja varten olin kerännyt jo jonkin aikaa maitopurkkeja, mutta eihän ne riittäneet alkuunkaan. Onneksi sisäinen hamsterini on jemmannut kaikki erilaisten kasvien mukana tulleet ruukut, niin suurin piirtein kaikille löytyi jokin isompi ruukku. Viime vuonna olin ostanut myös nelikulmaisia taimiruukkuja, joille tuli taas käyttöä, vaikka ehkä ne ovat ajanoloon liian pieniä. Verstashuoneen ikkunalla alkaa olla ahdasta. Nyt kuva näyttää pimeältä, mutta toivottavasti valo riittää ja tomaatit kasvavat vantteriksi. Loput koulitut tomaatit kannoin takaisin sisälle yläkerran ikkunalle.


Tomaatteja laitoin viittä eri lajia. Tigrellaa, Tumbling Tom ja Sungold kirsikkatomaatteja sekä nimetöntä kirsikkatomaattia, jonka siemenpussista onnistuin viime vuonna repäisemään nimen pois. Lisäksi laitoin Super Marmande pihvitomaattia. Jokaista piti olla kuusi, mutta kylväessä laitoin muutaman siemenen ruukkuunsa, niitä tuli tietenkin enemmän. Ja enhän minä mitään raaski heittää pois, vaan kaikille etsitään kasvupaikka. Kasvihuoneeseen kaikki ei mahdu millään, mutta luulen, että ylimääräisille taimille on ottajia tai voihan sitä yrittää kasvattaa loppuja avomaalla.

Kun multahommissa pääsin vauhtiin, niin sain samalla myös ensimmäiset pihakukkaset laitettua. Kuistin ikkunalla tete-narsissit uhmaavat keväisiä räntäsateita ja pakkasöitä.Varastosta löytyi jouluksi haettua sammalta ja liekoa. Niitä lisäsin tuomaan lisää vihreyttä. Kevät on taas askelen lähempänä.

2 kommenttia:

  1. Ihanat narsissit ja liekot <3 Komeita taimia!

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Löysin sittenkin käyttöä liekoille, olivat jo hieman varastossa kuivahtaneet. Toivottavasti taimet vankistuvat edelleen. Kierrätän niitä ikkunan lähelle ja kauemmas siitä. Pitää olla tasapuolinen.

    VastaaPoista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.