Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Haastetta kerrakseen

Sain haasteen, nimittäin Gitta, Puutarha on kotini-blogista, lähetti minulle liebster avard-haasteen. Tämä haaste on tarkoitettu pienille, alle tuhannen lukijan blogeille ja tarkoituksena on tehdä niitä tunnetummiksi. Vastailenpa siis Gittan lähettämiin kysymyksiin

1.     Kuinka kauan olet pitänyt blogia?

Aloitin blogin pitämisen vuoden 2014 alussa. Aluksi postailin aika harvoin, mutta viime keväänä tahti kiihtyi. Talvella töitten jälkeen ei oikein löydy kuvattavaa eikä kirjoitettavaa, mutta kevät, kesä ja syksy, jolloin puutarhassakin on kuvattavaa, kirjoitettavaakin löytyy enemmän. Tarkoitukseni ei alun perin ollut keskittyä puutarhaan, vaan kertoa myös talosta ja sen elämästä, kuitenkin suurin osa postauksista koskee juuri puutarhaa. Tietenkin laatikkopuutarhan perustaminen ja sen kehittymisen seuraaminen on yksi tärkeä osa blogia. En vieläkään halua profiloitua puutarhablogistiksi, vaan kirjoittelen siitä, mikä sillä hetkellä on ajankohtaista.

Valokuvat otan pikkukameralla enkä juuri niitä muokkaile. Pidän yksityiskohtien, kuten kukkien kuvaamisesta, mutta joskus on kuvatessa hyvä astua askel taaksepäin, niin kokonaisuudetkin tulee nähtyä paremmin.


2. Onko sinulla kasvihuone?

Kyllähän minulla on kasvihuone, sellainen pieni kennomuovihuone. Aikasempien kasvihuonekokemusten opettamana laitoimme kasvihuoneen alle suodatinkankaan. Lattia ladottiin tiilistä ja reiät täytettiin hiekalla. Rikkaruohojen ei nyt pitäisi päästä valloilleen huoneessa. Tänä keväänä olen kuitenkin ruvennut haaveilemaan hieman isommasta kasvarista, mutta käytetäänhän ensin tämä vanha loppuun. Alla oleva kuva on viime heinäkuulta.


3. Millainen puutarhasi on?

Meidän tapauksessa varmaan pitää puhua pihasta. Puutarha kuulostaa liian hienolta. Talomme on rakennettu pienen puron varteen vuonna 1940. Todennäköisesti pellon reunaan. Pihalla on myös verstasrakennus, sauna, liiteri. ja huvimaja. Pihaa on siis vain laajennettu talon ja rakennusten liepeillä. Maaston muodot paljastavat, että suurempaa maanmuokkausta tai -parannusta ei pihalla ole tehty. Vanhat liuskekivikäytävät kulkevat talolta verstashuoneelle ja saunan luona. Etupihalla on vanha perennapenkki. Suuret koivut varjostavat pihaa, mutta ne saavat nyt muuttua saunapuiksi ja annetaan vaahteroiden ja tammen kasvaa pihan reunamilla. Olemme asuneet tässä talossa 2,5 vuotta. Ensimmäinen kesä meni ihmetellessä, viime kesänä aloimme rakentaa laatikkopuutarhaa takapihalle. Tämä projekti jatkuu tulevanakin kesänä.

4. Paljonko aikaa vietätä puutarhassasi kesäisin?

Keväällä, kun puutarhainnostus on suurimmillaan, iltaisin kuluu siellä monta tuntia, samoin viikonloppuisin. Kun kylvöt on tehty, on kitkemisen, haraamisen ja kukkapenkkien kanttaamisen aika. Ruohonleikkuu vie oman aikansa. Kuitenkaan en halua olla puutarhassa vain raatamassa, vaan se on myös rentoutumisen ja yhdessäolon paikka. Istuskelemme kahvilla huvimajassa tai pihapöydän ääressä. Nuotioimme tai grillaamme huvimajan vieressä olevassa "kesäkeittiössä". Joskus pelaamme petankkia tai muita pihapelejä.


5, Mitä kasveja kasvatat itse?

Kasvatan paljon erilaisia hyötykasveja. Salaattia, yrttejä, juureksia, kurpitsoja, hernettä, papua, sipulia erilaisia lehtivihanneksia. Mukaan mahtuu myös yksivuotisia kesäkukkia. Kasvihuoneessa kasvaa tomaattia, kurkkua, chiliä. Esikasvatettavia kesäkukkia en juuri kasvata, koska ikkunat eivät riitä, sillä ne ovat täynnä tomaattia ja chiliä. Perunaahan myös pitää kasvattaa.


6. Onko sinulla kasvimaa?

Sehän minulla on ja vielä laatikkopuutarha hyötykasveille. Kasvimaalla kasvaa sipuli ja suurin osa porkkanasta. Herneellekin on siellä enemmän tilaa. Kasvimaalla kasvaa myös ohdaketta ja valvattia, joita vastaan joudun kovasti kamppailemaan.7. Entä muita hyötykasveja (puita, pensaita...)?

Pihassa on kaksi edellisten asukkaiden istuttamaa omenapuuta. Viime kesänä tuli tosi paljon omenoita, jotka teimme tuoremehuksi. Mustaherukkapensaita on neljä ja punaherukoita kaksi. Kylläpä ne meille riittää. Kasvimaan takana on vatturivi. Saunan takana kasvaa kaksi karviaispensasta. Kaikki ne ovat edellisten asukkaiden istuttamia ja punaherukat ainakin ovat tosi vanhoja.8. Onko sinulla kotieläimiä, jos on niin mitä?

Vanha herra on pihan ja kodin valtias. Aku on 13-vuotias pirteä kissavanhus, joka on elämän kolhuissa joutunut luopumaan monesta hengestään, mutta muutama on vielä jäljellä. Aku pitää talon hiirettömänä ja puutarhan myyrättömänä, mutta harakoille se ei voi mitään. Ensimmäinen kuva Akusta ei sovellu herkille!
9. Hoidatko puutarhaasi ihan itse vai saatko apua?

Rakas mieheni auttaa minua monessa hommassa. Kylvämiset, kitkemiset ja kaikki kasvimaa ja  -huonehommat on minun heiniäni. Isäntä muokkaa kyllä maan valmiiksi. Ruohoa leikkaa se, kumpi ehtii ja jaksaa. Laatikkopuutarhan teko ei olisi onnistunut ilman mieheni taitavia käsiä ja näkemystä niiden rakentamisesta. Myös kaikenlaisten koneiden käyttö sujuu isännältä.10. Mainitse viisi lempiviherkasvia, jotka omistat?

Sisäkukat ja -kasvit eivät oikein meillä menesty. Tällä hetkellä niille ei oikein ole paikkojakaan. Ainoa joka viihtyy on rahapuu. Ilmalämöpumppu kuivattaa liikaa kasveja, enkä oikein muista niitä kastellakaan.

11. Harrastuksesi bloggaamisen lisäksi?

Harrastan jonkin verran liikuntaa. Talvisin käyn kuntosalilla ja zumbassa sekä hiihtelemässä lähipellolla. Lenkkeilen myös silloin tällöin. Leivon ja kokkailen mielelläni ja kokeilen uusia reseptejä. Joskus teen jotain askarteluja ja käsitöitä. Monena talvena olen myös opiskellut avoimessa yliopistossa.

Tässäpä minun vastaukseni. Haastaakin pitäisi joitakin, mutta voit napata tämän haasteen tästä ja vastailla kysymyksiin omassa blogissasi.


4 kommenttia:

 1. Oli mukava tutustua puutarhaasi, kuulostaa ja näyttää mielenkiintoiselta! Kiva, kun liityit blogini seuraajaksi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Työtä kyllä riittä pihassa. Kun yksi projekti on valmis, on jo uusi mielessä.

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Juu, komea on ja metsästäjä sanan varsinaisessa merkityksessä:)

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.