Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Paluu laatikkopuutarhalle

Laatikkopuutarha alkaa heräillä talviuniltaan. Pieni kierros laatikoitten välissä herättää suunnitelmat ja pohdinnan tulevan kesän kylvöistä. Syksyllä jätin melkein kaikki kasvijätteet laatikoihin maatumaan. Eilen keräsin paksummat korret ja varret pois, lehdet jätin edelleen sinne sekoitettavaksi mullan joukkoon. Maissin juuret olivat vielä lujasti kiinni mullassa, enkä saanut niitä irroitettua. Ehkä maissia ei kannatakaan laittaa laatikkoihin kasvamaan, vaan taidan laittaa kasvamassa olevat maissit kasvimaalle. Kaikissa laatikoissa mullan pinta oli painunut melko paljon, eniten kuitenkin niissä laatikoissa, joihin olin laittanut oksahaketta pohjalle.


Uutta multaa on siis hankittava ennen kylvötöitä. Nyt vain pitäisi tietää, mikä olisi hyvä valinta. Viime kesänä minulla oli ongelmia mullan laadun kanssa, sillä kasvu oli osittain hyvin epätasaisesti. Mullan pinnalla näkyy jossakin kohdin hieman sammalta, ilmeisesti ph on ollut hieman alhainen. Kalkkia myös tarvitaan, jotta kasvu olisi suotuisampi.  Aralia oli paneutunut perusteellisesti pohtimaan multaongelmaani, ja hänen pohdintaansa voit lukea kommenteista Laatikkopuutarhan kuulumisia- postauksesta. Hiekkaa en enää lisää laatikoihin, sillä niissä laatikoissa, joihin hiekkaa laitoin, kasvussa oli ongelmia.

Laatikoiden reunuslaudat ja ehkä myös ulkopuolet kokonaan pitää käsitellä tervan/pellavaöljyn seoksella. Suurin urakka on kuitenkin laatikoitten välien kiveys. Osa kivistä onkin jo odottamassa, mutta vielä pitää hakea seulanpääkiveä jostakin.

Tänään otin jo varaslähdön kylvötöihin. Kasvimaalla pilkotti valkosipulin alkuja, jotka ovat peräisin viime keväältä ja syksyltä. Osa kynsistä kasvoi huonosti ja jätin ne nostamatta. Siellä ne vihersivät jo lupaavasti. Samoin löysin myös ison tukun valkosipulia, jotka hylkäsin istutuksen yhteydessä ja tökkäsin ne multaan. Nyt ne olivat jo aloittaneet kasvunsa. Nuo kaikki laitoin laatikkoon aivan ensimmäisiksi kasveiksi. Katsotaanpa, miten ne lähtevät kasvuun uusilla sijoillaan.


Kasvulaatikoitten sisäpuolella on myös pengerkankaasta tehdyt multapussit. Jotta tämä kangas ei rikkoontuisi multaa sekoitettaessa, työkalut on valittava huolella. Paras työkalu, joka löytyy minulta, on poikani tehnyt aikoinaan teknisissä käsitöissä. Mainio lapio! Lyhytvartisella, vankalla  pikkulapiolla on todella mukava sekoitella multaa.


Samalla kun kaivoin valkosipulit kasvimaalta, löysin myös uusia apureita laatikoitten multaa sekoittamaan ja popsimaan vanhat kasvijätteet ja muuttamaan ne lannoitteeksi.


Kasvun ihmeitä löytyy koko ajan ympäri pihaa. Tänä iltana sain ihastella vaahteran alkuja.Huominen tuo taas uutta ihmeteltävää ja puuhaa. Jokohan olisi aika laittaa kurkku ja kurpitsat esikasvatukseen ja joko voisin tehdä kylvöjä laatikkopuutarhaan?

4 kommenttia:

 1. Hienoja laatikoita, ovat varmaan käteviä, (selänkin kannalta).

  VastaaPoista
 2. Kiitos. Käteviä ovat: muokkaus sujuu naisihmiseltäkin, rikkaruohot on helppo kitkeä, eikä niitä viime kesänä ollutkaan, kun oli uusi pussimulta, kasvimaa pysyy siistin näköisenä koko kesän. Reunalaudalla on kiva istua samalla, kun kasveja hoitelee. Olen tyytyväinen.

  VastaaPoista
 3. Meidän piha on aivan äärettömän "matorikas". Niitä on kertakaikkiaan hurjat määrät täällä. Luksusta kanoille, kun löytyy herkkuja pihalta! :D

  VastaaPoista
 4. Kanat varmasti tykkää. Meillä niistä tykkää ainakin rastaat. Harakatkin pöyhivät katetta kasvimaalla matojen toivossa. Kanat on mukavia. Yhtenä kesänä minullakin oli ja sen jälkeen olen aina haaveillut niistä.

  VastaaPoista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.