Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Haravoimassa

Nyt on pihan haravoinnin aika, tai ainakin olisi. Haravan pitäisi kuopsuttaa ja raapia vanha kulottunut ruoho ja sammal hus pois tiehensä. Sittenhän nurmi pääsisi pian vihertämään ja näyttäisi nätiltä. Näinhän se menee, mutta ei aivan kuitenkaan meillä.

Syksyllä haravoin suurimman osan pudonneista lehdistä pois ja kärrään ne kasvimaalle. Siellä ne talven aikana muuttuvat mullaksi. Varsinkin koivun lehdet häviävät olemattomiin. Vaahteran lehdet haravoin marjapensaiden juurelle. Ne maatuvat hitaammin ja ovat myös oivaa katetta. Kyllähän ne rikkaruohot sitten kesän mittaan työntävät versonsa lehtien läpi. Tammi pudottaa lehtensä viimeisenä. Joskus vasta lumen päälle. Usein niiden haravointi jää kevääseen. Viime syksynä ne ehdin kuitenkin joten kuten haravoimaan ja suurin osa päätyi myös katteeksi pensaille. Tammen lehdet ovat kaikkein kovimmat ja maatuvat hitaimmin. Lumettoman talven tuulet pyörittelevät lehtiä ympäri pihaa. Se on hieman harmillista. Osa syksyllä haravoiduista lehdistä päätyy kompostiin, mutta mielestäni ne häviävät parhaiten kasvimaalla ja pensaiden alla, jossa ne myös lannoittavat niitä.

Keväällä on siis pikaharavoinnin aika. Siistin pihan suurin piirtein. Myrskyissä pudonneet oksat kerään silppuriin. Pienimmät risut saavat olla. Ensimmäisessä ruohonleikkussa ne sitten silppuuntuvat leikkurin säiliöön. Männyistä karisee käpyjä ja neulasia, jotka haluan pois nurmikolta. Tänään sain jo osan kävyistä ja risuista pois, Ne kärräsin kuusiaidan alle katteeksi. Vielä hieman jäi haravoitavaa, mutta siinäpä se sitten saa olla. Sammal saa vihertää ja kulottunut ruoho ja viimeiset lehdet saavat muuttua mullaksi lannoittamaan ruohoa.

Monesti hämmästelen, kun pihaa rapataan ja rapataan ja haravointijäte tungetaan jätesäkkeihin ja kuskataan kaatopaikalle. Ainakin minä saan hyvin lehdet ja muun haravointijätteen uppoamaan pensaiden alle ja ne saavatkin hyvän lannoituksen.


Päivän kukka on tänään sinivuokko. Ensimmäinen nuppu aukesi tänään kukkapenkissä.


Ensi viikko taitaa olla vähemmän keväinen. Räntääkin on luvassa. Harmi, nämä aurinkoiset lämpimät päivät olisivat kyllä olleet mieluisammat.

4 kommenttia:

 1. Pihassamme on kaksi suht pientä tammea ja molemmat pitää kyllä niin tiukasti lehdistään kiinni, että vasta uudet lehdet saavat vanhat tippumaan ;P
  Meillä lehtiä laitetaan myös lehtikompostiin syksyllä, kun sitä tulee niin paljon ja kasvimaa on pieni. Kyllähän se ihan hölmöläisen hommaa on laittaa lehdet muovisäkissä kaatopaikalle!
  Sinivuokko <3

  VastaaPoista
 2. Tammissa on varmaan eri kantoja, niinkuin vaahteroissakin, Edellisen pihan vaahtera ei syksyllä punertunut ollenkaan, kellastui vain. Kyllä minunkin pitäisi lehtikomposti laittaa, meiillä on se asia vielä vaiheessa, niinkuin moni muukin homma... Nykyiseen pieneen muovikompostiin mahtuu vain pieni osa lehdistä, kun laitan sen lämpökompostorista otetun kompostimullan sekaisin maatumaan.Sinivuokko on ihana. Mutta taitaa avata vain kolme kukkaa :(

  VastaaPoista
 3. Hei Leena. Voitit siemeniä blogini arvonnassa, laita yhteystietosi s.postiini katjuskaisen ät gmail piste com. laitan postia tulemaan :)

  VastaaPoista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.