Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

maanantai 11. toukokuuta 2015

Maata kääntämässä

Laatikkoviljely helpottaa kovasti hyötykasvien kasvatusta. Viime keväänä rakennetuissa laatikoissa on puhdasta pussimultaa, turvetta sekä hiekkaa, eikä sinne ole vielä ehtinyt rikkaruohot pesiytyä. Ainoastaan muutama voikukan alku yritti kasvattaa lehtiruusukettaan, mutta ne ovat jo saaneet häädön. Ei siis kitkemistä eikä monivuotisia rikkaruohon juuria. Mukavan helppoa.

Kasvimaalla ja kukkapenkkien aihioissa sen sijaan rikkaruohot rehottavat. Kasvimaa näyttää vielä melko siistiltä, mutta mullan pinnan alla juuret leviävät ja uloittelevat inhoja lonkeroitaan katseelta piilossa. Ainoastaan pienet alut paljastavat, mitä pian on tapahtumassa. Pelto-ohdake ja valvatti haluavat päästä kasvimaan herroiksi, mutta minun täytyi ryhtyä vastaiskuun. Talikolla maata kääntäen sain juuret esille ja siitä keräsin ne pois.

Pelto-ohdake


Pelto-ohdakkeen juuristoa

Valvatti
Pelto-ohdakkeen ja valvatin juuret ovat melko samanlaisia pitkiä luikuroita. Ne katkeavat välittömästi, kun niitä kiskotaan. Ainoa keino saada ne pois, on kääntää maa varovasti ja kerätä juuret. Näiden kammottavien rikkaruohojen rinnalla voikukka ja juolavehnä vaikuttavat liki sympaattisilta.

Voikukka
Voikukkien juuret ovat toisinaan hyvin pitkiä ja ne katkeavat myös kaivettaessa. Minulla ei ole sellaista hienoa voikukkarautaa, vaan yritän selvitä niistä muuten. Juolavehnä on todellinen inhokki, mutta sitä kasvimaalla onneksi on vähän.

Juolavehnä
Rönsyleinikki viihtyy jostain syystä etupihan perennapenkissä, Siellä pitää ruopia ja kuopia varovasti, että vielä nousemassa olevat perennat eivät vaurioituisi.

Rönsyleinikki



Nokkosiakin kasvaa kotitarpeeksi, Niitä löytyy kaikkialta, mutta onnkeksi juuri kasvimaalla niitä ei tämän enempää löytynyt. viereisten herukkapensaiden alla sen sijaan niitä oli erittäin runsaasti. Samoin Kainon Kuohon törmä kasvaa paikoitellen pelkkää nokkosta. Juuri noita nokkosia ei voi käyttää edes hortoilussa, sillä tulvavesi huuhtelee niitä.

Nokkonen, vihulainen, polttarainen, rakkaalla lapsella on monta nimeä
Kaikkia näitä ja paljon muita löytyy pihaltamme. Kasvimaasta osa on jo selvitetty, mutta suurin osa on vielä kääntämättä, joten tulevien iltojen ohjelmaa ei tarvitse miettiä.

Juolavehnän torjunnassa sain apua yllättävältä taholta. Vanha herra tuli kaveriksi ja söi juolavehnän lehtiä. Eikös se ennusta sadetta, kun kissa syö heinää. Taitaa Akun ennustus toteutua.


6 kommenttia:

  1. Inhottavia vihulaisia kaikki edellämainitut rikkaruohot! Noiden lisäksi vuohenputki on ehkä mun ykkösinhokki. Sitä ei tahdo saada kitkettyä sitten millään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuohenputkea ei tässä meidän pihassa (onneksi) juuri ole, muutaman pikku lehden olen mielestäni löytänyt. Mutta eikös siitä vuohenputkesta saanut jotain herkkua aikaiseksi. Pitää kokeilla, jos löytyy niin monta.

      Poista
  2. Mistä ihmeestä maitikka on ilmestynyt meidänkin kasvimaalle ihan viime vuosina. Aikaisemmin ohdake ja juolaheinä olivat vallkalla, mutta kun maitikka pääsee alkuun niin se vasta rehottaakin. Vuohenputkra meillä on pensaitten juurella, mutta kasvimaalle se ei ole ehtinyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valvatti(maitikka) leviää helposti siemenistä. Aartokankaalla tuli kasvimaalle työkoneitten mukana. Vuohenputkea oli Harja-ahossa hirmuisesti, sitä niitettiin viikatteella omenapuitten alta. Onneksi täällä ei sitä juuri ole.

      Poista
  3. Rikkaruoho taisto ei puutarhasta lopu koskaan :) Kun vain näin keväällä jaksaisi käydä hehi taistoon, pääsis kesällä paljon vähemmällä! Tuota rönsyleinikkiä kasvaa meillä marjapehkojen juurella :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisto alkaa heti, ja jatkuu. Loppukesällä meinaa vaan iskeä puutarhaväsymys ja silloin juuri pitäisi nuo siementävät kerätä pois. Potun noston yhteydessä kerättiin kaikki näkyvät juuret, mutta kyllä niitä riittää.

      Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.