Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

tiistai 29. joulukuuta 2015

Vaahteran lehdellä vuonna 2015

Vuosi 2015 on tuonut Vaahteran lehdelle monenlaista uutta ja muutoksia arjen puurtamiseen. Suurin muutos itselleni oli opintovapaan aloittaminen lokakuussa. Opiskelu täyttää hienosti elämää ja on todella mukavaa vaihtelua työelämään. Joskus tosin opiskeluunkin liittyy rankkoja jaksoja, jolloin muuta ei elämään mahdukaan, mutta myös keveämpiä kausia, jolloin on hetki aikaa puuhata tai ainakin aikoa puuhata muutakin. Toinen suuri muutos normaaliin arkeemme on isännän tapaturman jälkeinen koko vuoden kestänyt sairausloma. Vieläkään vaurioitunut kylki ei ole entisellään, mutta onneksi arkiset puuhat sujuvat täällä kotosalla. 

Kulunut vuosi on tuonut ilmastonmuutoksen yhä selvemmin tietoisuuteemme. Se näkyy joka kuukauden hieman normaalia erilaisemmassa säässä. Toki tammikuussa oli lunta maassa ja talven tuntua koko kuukauden. Tammikuun kuvassa näkyy pihalla vieraillut peltopyyparvi. Nuo palleroiset linnut liikkuivat pihallamme talven kylmimmän ajan.  


Helmikuu oli vielä talvista ja iltojen valostuttua nautin hiihtelystä lähipelloilla. 


Helmikuussa tein myös ensimmäiset kylvöt. Olin hieman liian aikaisessa ja ehkä kehnosta kesästäkin johtuen totesin, että suippopaprikoita ei kannata kasvattaa pienessä kasvihuoneessa. Taisin saada yhden paprikan loppukesästä. Tomaattienkin kanssa hätäilin ja ne ehtivät kasvaa aivan liian pitkiksi esikasvatuksen aikana. 


Maaliskuu vei talven ja lumet pois ennätyksellisen aikaisin.  Lumeton piha näytti pitkään kamalalta. Onneksi lähestyvä pääsiäinen hieman piristi mielialaa, kun sain aloittaa istutustyöt.


Huhtikuukin oli vielä tavanomaista lämpimämpi ja krookukset ja muut sipulikukat työnsivät innolla kukkia. Tosin huhtikuukin oli melko pilvinen.


Toukokuulla on mukava aloittaa kevättyöt puutarhassa. Tänä vuonna odotin aurinkoa ja lämpöä, mutta sitä ei tullut. Edellisenä syksynä multaan jätetyt valkosipulit aloittivat kuitenkin kasvunsa ja siirsin ne laatikkopuutarhaan kasvamaan. Toukokuussa oli myös paljon kylmiä tuulia jotka haittasivat kasvuun lähtöä. 


Kesäkuu oli tuskastuttavan viileä kuukausi. Suihkuvirtaus Grönlannista jäähdytti sään ja minäkin tein pihatöitä pipo päässä. Hallaharsoja piti levitellä tuon tuostakin, mutta kylmä tuuli repi ja riepotteli niitä ja lopulta keräsin ne pois. Kylmä sää ei kuitenkaan haitannut luonnonkasveja. Ne kasvoivat ja kukoistivat. Samoin tulppaanien ja narsissien kukinta oli ennätyspitkä.


Heinäkuussa olin lomalla ja silloin laatikkopuutarha kahdelle reunustalle sain tehtyä perennapenkit. Käynnösruusun tukikehikko sekä köynnöskaari laatikoiden välissä on tehty raudoitusverkosta. 
Myös laatikkojen väliin saimme tehtyä kiveyksen. Heinäkuussakaan helle ei hellinyt, mutta onneksi aurinkokin välillä paistoi. Kylmä kesä viivästytti vihannesten kasvua ja sato jäikin melko vaatimattomaksi. Juurekset kuitenkin kasvoivat oikein hyvin.


Elokuussa laatikkopuutarha oli upeimmillaan ja lopulta kesän lämpö saavutti meidätkin. Aurinkoa ja lämpöä riitti. Metsät olivat täynnä mustikoita, jotka piti hakea sieltä pois. Elokuussa pihatyöt olivat aivan sivuosassa, kun metsä kutsui. 


Hallaöitäkään ei alkusyksystä ollut, niin kukat saivat kukkia rauhassa. Krassit, unikot ja kehäkukat olivat valloittaneet kasvulaatikot ja vihannekset jäivät niiden varjoon tukahtumaan. 


Kesän lämpö jatkui syyskuussakin todella upeana. Vihdoin myös odottamiani perhosia saapui pihallemme lentelemään. Neitoperhoset viihtyivätkin laatikkopuutarhassa ensimmäisiin hallaöihin asti.Lokakuun alussa oli todella kylmiä yöitä ja ajattelin talvenkin jo tulevan, mutta sää jatkui edelleen aurinkoisena. Iloa syksyisiin iltoihin toi siilien seuraaminen ja niiden ruokkiminen. Isäntä nikkaroi niille kaksi pesääkin, mutta sitä, talvehtivatko siilit niissä, emme tiedä. Toivottavasti ne selviytyvät talvesta. 


Marraskuussa jätimme jäähyväisiä rakkaalle kissallemme Akulle, joka ei toipunut viimeisestä epilepsiakohtauksestaan. Vanha kissa pääsi autuaammille hiirestysmaille joulukuun alussa. 
Marraskuun pimeässä odottelimme kovasti lumipeittettä valaisemaan maisemaa, mutta vähäisetkin lumet sulivat pian satamisen jälkeen pois.  


Joulukuussa lumi satoi ja suli vuorotellen. Valkea joulu vaikutti jäävän haaveeksi. Onneksi jouluaattona satoi ohuen lumikerroksen, joka kuitenkin joulupäivänä suli pois. Tällä hetkellä maassa on ohuen ohut lumipeite, mutta sää on mitä ihanin, kun päivisin aurinko valaisee maisemaa muutaman tunnin ajan. 


Toivon kovasti, että nyt alkava talvi olisi oikea talvi, kevät,tulisi huhtikuussa, jolloin lumet sulaisivat auringon lämmössä. Toivon myös ihanan lämmintä kesää ja kaunista syksyä. Ilmastonmuutos vaikuttaa kovin huolestuttavalta ja toivonkin, että jokainen meistä kantaisi pienekin kortensa yhteiseen kekoon, niin, että pienet teot yhdessä voisivat hidastaa tuota muutosta. 
14 kommenttia:

 1. Kauniin puhutteleva ja koskettava postaus. Vuodet ovat erilaisia yhtälailla sään kuin henkilökohtaisten tapahtumien kanssa. Toivottavasti ensi vuodesta tulee parempi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kulunut vuosi on kyllä ollut erityinen kaikella lailla. Toivotaan parempaa vuotta, mutta otetaan se vastaan sellaisena, kuin se tulee :)

   Poista
 2. Olipa mukava postaus! Nautinnollista katseltavaa koko vuoden kierto kuvina :) Ihanaa loppuvuotta sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvien valinta oli kyllä vaikeaa. Ehkä talven kylminä iltoina voisi postata ihanimmat kesäkuvat uudelleen. Hyvää loppuvuotta sinullekin, Tuulikki!

   Poista
 3. Hieno postaus. Ilmastonmuutos on totisinta totta vähän joka maailman kolkassa. Iltauutisissa oli aika hämmentävä kooste viime päivien äärimmäisistä sääolosuhteista ihan meidänkin läheisyydessämme.
  Vuoteen mahtuu yllättävän paljon, onneksi enimmäkseen myönteisiä asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi myönteisiä asioita on todella paljon. Viime kesänä, kun tuskailin kylmiä kelejä, tein päätöksen, etten enää purnaa säästä. Mitäpä se auttaa. Innolla katsellaan nyt uuteen vuoteen ja toki toiveissa on kaikkea hyvää.

   Poista
 4. Mukava postaus, monenlaista mahtuu mukaan kokonaiseen vuodenkiertoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenlaista mahtuu kuluneeseen vuoteen. Ensi vuonna sitten uudet kujeet ja mahdolliset muutokset. Niitä odotellessa...

   Poista
 5. Kiva postaus, kyllä vuoteen mahtuu paljon. Onnea opintoihisi ja toivotaan, että miehesi tervehtyy. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onnea ja tervehtymistä tarvitaan :) Uusi vuosi on kuin ovi, joka on vielä suljettu ja pikkuhiljaa sieltä paljastuu polku, jota pitkin kuljetaan ja kohdataan vastaantulevat asiat, mitä sitten tuleekin. Hyvää uutta vuotta myös sinulle, Anneli!

   Poista
 6. Mukava katsaus kuluneesta vuodesta! Ihanaa ja onnentäyteistä uutta vuotta 2016 sinulle Leena!

  VastaaPoista
 7. Kiva katsaus kuvien kera kuluneen vuoden tapahtumista. Säät ovat todella muuttuneet viime vuosina. Tuntuu, ettei oikeaa talvea enää ole ollenkaan. Selkeät vuodenajat ovat rikkaus, jonka soisi säilyvän. Tuokoon uusi vuosi oikean talven ja kunnon kesän!

  VastaaPoista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.