Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Laatikkopuutarhalla kukkii

Heinäkuussa laatikkopuutarha aloittaa kukoistuksensa. Laatikot ovat täyttyneet kasveista ja alkavat jo osittain pursuilla ylikin. En osaa koskaan kylvövaiheessa ajatella, kuinka paljon kasvit todella tarvitsevat tilaa. Ainakin laatikot näyttävät kyllä paremmilta ylitsevuotavina, mutta saako sieltä sitten satoa.

Laatikkopuutarhalla on nyt kolmas kesä menossa ja vielä olen ihan kokonaan laatikkoviljelyn luomoissa. Laatikkomme ovat sen verran korkeat, että työskentely niiden ääressä on helppoa ja leveällä reunalaudalla voi istua samalla. Tuossa yllä olevassa kuvassa laatikko näyttäisi olevan hieman kallellaan, mutta toivottavasti se on vain optista harhaa, sillä kaikki laatikot on laitettu vaakasuoraan.

Laatikkopuutarhan alla on katekangas, joten käytävätkin pysyvät rikkaruohottomina. Tosin viime kesänä kylväytyneet unikot rehoittavat käytävällä, mutta en ole raaskinut niitä kitkeä.  Kivetty käytävä on mielestäni helppohoitoinen. Käytävien keskiosat ovat kierätettyä pihakiveä, jota olemme ostaneet edullisesti pihakiveyksiä tekevästä yrityksestä. Laatikkojen reunat on taas kivetty seulapääkivellä, jota olemme hakeneet soramontulta sorakeisarin luvalla.


Liuskekivet ovat puolestaan löytyneet pihalta valmiina. Tuoksuva yrttipolku johdattaa laatikkopuutarhaan. Tinjami liuskekivien välissä tuoksuu jalkojen alla. Tosin en koskaan kulje taimien päältä, vaan aina astun niiden yli. Luulin kylväneeni ajuruohoa keväällä ja istutin sitä tuohon kivien väliin, mutta kyllä siinä oli niin vahva tinjamin tuoksu, joten luulen sen olevan sitä. Toivottavasti se leviää kivien väliin. Ehkä vielä kylvän tuohon myös ajuruohoakin, sillä siemeniä on minulla valmiina.


Tuoksuvan yrttipolun täydentää ruukussa kasvava laventeli. Olen onnistunut sen talvettamaan kellarissa jo kaksi talvea.


Laatikoiden alla on siis katekangas ja laatikkoihin teimme vielä ruskeasta maisemointikankaasta pussit mullalle, että se ei karkaisi pois. Kaikissa laatikoissa on pussimultaa, hieman hiekkaa ja turvetta. Keväällä olemme hakeneet hevonkakkia ja lisänneet sitä mullan joukkoon. Tänä keväänä haetussa lannassa tuli mukana paljon vesiheinän siemeniä, sekä ohran jyviä ja nyt olen joutunut niitä kitkemään. Muuten laatikot ovat olleet ihanan rikkaruohottomat. Keväisin kasvimaan muokkauksen yhteydessä kannan laatikoihin kouratolkulla kastematoja multaa myllertämään.


Maissiakin piti jälleen kerran laittaa, vaikka viime kesänä se ei onnistunut ollenkaan. Köynnöstukea pitkin pitäisi kiivetä papua, mutta taitavat etanat ja muut tuholaiset ehtiä sen syömään. Tuholaisia on tänä kesänä riittänyt. Lehtikaalikin on pelkkää pitsiä. Iltaisin kuljen litistämässä toukat kaalinlehdiltä, mutta ne eivät lopu koskaan.


Laatikkopuutarhaa reunustaa kukkamaat. Niiden kukinta tekee kyllä mieleni aina niin iloiseksi.

Laatikkopuutarha on talomme takana ja se näkyy olohuoneen ikkunasta. Haluan, että näkymä on kaunis kaikkina vuodenaikoina. Ainakin kesällä se mielestäni on oikein mukavaa katsottavaa.


Tänään täällä paistaa aurinko. Toivottavasti se paistaa sinullekin.

10 kommenttia:

 1. Näyttää tosi kauniille!

  Laatikkoviljely on minustakin tosi kätevää, mutta tuholaisia on tänä vuonna riittänyt. Minulla on ongelmana pienet etanat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riesoja riittää. Etanoita on täälläkin enemmän kuin moneen vuoteen. Lehtokotiloita en onneksi ole tavannut pihallamme.

   Poista
 2. Minulla kun taas laatikot (siis kasvit niissä;)) kärsii koko ajan kuivuudesta:( Kasvimaata kastelen tuskin ollenkaan ja siellä kaikki sen kun kasvaa kohisten ja laatikoissa kärvistellään. Pitäisi vain kastella enemmän ja olla isommat multatilat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin laatikkoni kuivuvat todella nopeasti. Ainakin kesäkurpitsaa pitäisi kastella sateellakin. Itsellänikin on se kokemus, että kasvimaalla kasvu on kuitenkin parempaa. Sieltä olen jo saanut porkkanaa, mutta aikaisemmin kylvetyissä laatikoissa on vielä tosi pienet porkkanat.

   Poista
 3. Laatikkoviljely on kyllä mukavaa ja monella tavoin helpompaa. Selkäkin tykkää. Sinun kasvimaasi on niin kaunis, että tuota katselee mielellään.
  Tänään EI ole satanut. Loistavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minäkin olen nauttinut tämän päivän auringosta ja lämmöstä.

   Poista
 4. Ihana puutarha ja kukkeat näkymät joka suunnasta. Toivotaan lisää aurinkoisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita! Onneksi nyt onkin kaivattu aurinko kunnolla lämmittämässä. Ihana lämpö on tulossa.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.