Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Laatikkopuutarhalla pitkästä aikaa

Pitkään aikaan en oli muistanut kirjoitella mitään laatikkopuutarhasta. Tosin eipä siellä ole ollutkaan mitään kerrottavaa ja kuvattavaakaan pitkään aikaan. Mitäpä niitä multalaatikoita kuvaamaan. Nyt kasvu on laatikoissa jo hyvällä alulla ja laatikkopuutarhan tienoo muutenkin näyttää jo jotenkin siedettävältä, vaikka vielä riittää työtä. Toimivaa kameraa minulla ei vieläkään ole, mutta onneksi kännykällä pystyy jonkunlaisia räpsyjä ottamaan.


Eilen ehdin viimeinkin kitkeä laatikkopuutarhan kukkapenkin. Se olikin helppo homma, sillä rikkaruohoja ei tarvinnut nyppiä, vaan niitä voi nyhtää kourakaupalla. Nyt odottelen, että kauppojen puutarhaosastoilla alkaa ale ja voin täyttää kukkamaan aukkopaikat.


Viimevuotiset unkot ovat kylväytyneet käytävälle ja aloittelevat kukintaansa. Unikko kannattaisikin kylvää jo syksyllä, niin kukkisivatkin sitten aikaisemmin. Pitääpä ripotella siemenkotien sisältö syksyllä kukkapenkkeihin.

Kaalien kasvatus on ollut haasteellista tänä kesänä. Noiden parsakaalien päällä oli harso pitkälle kesäkuun puolelle, mutta se piti ottaa pois, koska samassa laatikossa kasvava maissi oli jo liian korkeaa harson alle. Kaalin lehdet ovat hieman reikäset, mutta pitää käydä käsin jokainen lehti läpi ja liiskata toukat. Samettikukista on varmaan myös ollut hyötyä, mutta kaalikoiden armeija on ollut todella tehokas. Niitä lentelee vieläkin joka puolella.


Pinaatin kasvatus ei oikein ole onnistunut koskaan kasvulaatikossa, en oikein ymmärrä miksi. Keväällä kylvin sekä Uuden Seelannin pinaattia ( jota olen kasvattanut aiemminkin) sekä ohuempilehtistä pinaattia. Jälkimmäinen on kasvanut hurjasti, enkä tahdo pysyä sen tahdissa ja käyttää sitä tarpeeksi nopeasti. Uuden Seelannin pinaatti on tosi pientä ja kitukasvuista. Mikähän sitä vaivaa?


Unikkojen aika on alkanut Vaahteran lehdellä. Miten kauniita ne ovatkaan.


Toivottaisin mielelläni kaikille heleää heinäkuun alkua, mutta ainakin tulevalla viikolla taitaa naistenviikon sateet tulla etuajassa. Kuunnellaan siis sateen ropinaa.

14 kommenttia:

 1. Kyllä on kaunis tuo sinun laatikkopuutarhasi. Ja unikot ovat niin kauniita. Meillä parhaillaan sataa, äsken oli kova ukkonen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Unikot ovat aivan suosikkejani. Kitkiessäni löysin yhden idänunikonkin taimen. Se oli selvinnyt talvesta, vaikka kaikki muut hävisivät. Täällä on ollut suhteellisen kuiva päivä. Ehdin jopa leikata ruohonkin.

   Poista
 2. Katsoin 10 vuorokauden sääennusteen. Joka päivälle sadetta. Eipä tarvitse huolehtia vastaistutettujen taimien kastelusta. Minullakin kasvoi pinaatit tänä vuonna tosi huonosti, jäivät pieniksi ja kukkivat heti. Ehkä omituisella kevätsäällä oli vaikutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu sade johtuu siitä, että minulla alkoi loma:) Tunnustan. Kevätsäät varmaan vaikuttavat ja luulen, että siemenet olivat huonosti itäviä.

   Poista
 3. Hyvältä näyttää laatikkotarhassasi. Minunkaan uudenseelanninpinaattini ei ole ottanut kasvaakseen kunnolla. Kylvin tänään vähän lisääkin sitä, vaikkei ole oikea aika siihen.
  Toivon, että nuo pikkuruiset uudenseelanninpinaatin taimet (niin minun kuin sinunkin omasi) ottavat kovan kasvuspurtin syksyyn mennessä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puutarhamyyrä. Onkohan pinaatinsiemenet olleet huonosti itäviä? Toivotaan, että pikkupinaatintaimet piristyisivät. Talvella olisi kiva ottaa pakastimesta omaa pinaattia.

   Poista
 4. Kaunis hyötypuutarha. Minä olen kaalien suhteen jo luovuttanut. Viime kesä kaalien kera sai olla viimeinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Joskus ihmettelen itsekin, miksi kaalia sun muuta pitää kasvattaa, kun se on niin työlästä. Joku hulluushan tämä tietenkin on :)

   Poista
 5. kaunis!

  Minulla etanat söivät kaalinalut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi. Harmi kaalejasi, mutta onneksi kaupasta saa ostamalla, mutta eihän se ole itsekasvatettua eikä luomua. Omasta maasta on niin kiva hakea syötävää.

   Poista
 6. Minulla on laatikkopuutarha vasta suunnitteluasteella, mutta tänään tasoittelin ja perkasin kasvihuoneen vierustalle paikkaa, johon ensi vuonna laatikot asetellaan. Laatikoiden väliin tulee sepelillä päällystetyt käytävät. Hienolta näyttää sinun puutarhasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina. Laatikkopuutarha on kyllä mahtava juttu. Tykkään kovasti sen helppoudesta ja ulkonäöstä. Nyt kolmantena kesänä laatikoihin on tullut rikkaruohoja, mutta epäilen, että suurin osa siemenistä tuli tallilta tuodun hevonpeen mukana. Ensi keväänä pitää olla tarkempi, mistä lanta otetaan. Intoa ja tsemppiä laatikkopuutarhsb perustamiseen. Tovottavasti omista kokemuksista on jotain hyötyä sinulle.

   Poista
 7. Löytyipä täältä kaunis laatikkopuutarha. Meilläkin on vastaavanlainen ja olen ollut siihen enemmän kuin tyytyväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko. Laatikkopuutarhamme on vielä vaiheessa. Tarkoitus on tehdä vielä pari laatikkoa ja yrttiympyrä. Haaveissa on myös sadevesiallas huvimajan ja laatikkopuutarhan väliin. Koetetaan pikkuhiljaa tehdä unelmaa eteenpäin, vaikka välillä hidas eteneminen turhauttaa.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.