Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

torstai 28. heinäkuuta 2016

Kutsumattomia vieraita

Puutarhassa on aina jotain harmia, Talvella ( ja muulloinkin) rusakot ja jänikset, linnut marjojen kimpussa tai nyhtämässä kylvöksiä maasta. Kaalikoit ja -perhoset ristikukkaisten riesana. Nyt tuli sitten etanoiden vuoro. Ikinä en ole ennen nähnyt tälläista etanamäärä. Huoh. En tiedä mitä noiden kanssa teen. Myrkkyjä en käytä ja jos laitan jotain häätöainetta, niin etanat vain siirtyvät toisiin kasveihin.


Sipulien varret maistuvat näköjään noille nilviäisille. Ehkä kerään ne ja tarjoilen perheelle sipulimarinoituja etanoita. Onneksi sipuli on kasvanut hyvin ja kohta voin nostaa ne pois maasta.


Nauriin lehdet ovat jo ennestään reikäiset kaalikoiden jäljiltä, mutta tämä armeija taitaa tehdä lopun naurishalmeesta.

Onneksi kasvulaatikot ovat vielä säästyneet etanapaljoudelta, mutta kyllä sielläkin yksittäisiä etanoita on liikkunut. Kukkapenkissä daaliat taitavat maistua parhaimmalta etanan suussa, mutta kyllä noita sarviniekkoja saa nyppiä muualtakin. Nyt olis siilille kovasti töitä. Missä lienevätkin tällä hetkellä.
Lehtokotiloita en ole pihallamme vielä nähnyt, mutta se lienee vain ajan kysymys, milloin saapunevat.

Säät saisivat kyllä pysyä lämpiminä ja aurinkoisina. Sade vain pahentaa etanatilannetta.20 kommenttia:

 1. Voi hurja mikä määrä etanoita. Toivottavasti pääset niistä jotenkin eroon. Meillä ei onneksi ole koskaan ollut etanoita. - Mukavaa viikonloppua etanoista huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etanoita kyllä meillä on joka vuosi, mutta tämä on jotain ainutkertaista. Mukavaa viikonloppua sinullekin, ehkä oma viikoloppuni kuluu myös noiden etanoiden karkoituksessa.

   Poista
 2. Ohhoh mikä armeija! Auttaisiko jotkin ansat? Meillä on muutamia yksittäisiä etanoita näkynyt, mutta tuollaiseen määrään en ole koskaan törmännyt...Tsemppiä taisteluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää perehtyä ansoihin, ehkä lauta kasvimaalla keräisi etanat suojaan sen alle. En ymmärrä, mitstä nuo etanat ovat peräisin.

   Poista
 3. Voi apua, mikä määrä etanoita! Meillä ei näitä etanoita ole, mutta tänäkin aamuna sateen jälkeen keräsin varmaan 500 lehtokotiloa!!! Ja se on paras tapa hävittää ne, toimisiko poimiminen myös näihin etanoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minua hieman inhottaa noiden etanoiden kerääminen käsin. Joitakin olen käsin poiminut, mutta niistä jää inhottava lima joka ei meinaa lähteä pesemälläkään pois.

   Poista
 4. Voi jestas mikä armeija! Kyllä noitten kanssa on ihmeessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Ihmettelen itsekin, mistä tuo etanapaljous on peräisin.

   Poista
 5. Sinullakin! Eilen kastelin ruukussa olevaa isosamettikukkaa ja huomasin se lehdillä ruokailevat lukuisat etanat. Kuvittelin, ettei samettikukka edes kelpaisi etanoille, mutta hyvin tuntuu maistuvan. Lehtikaalit nyhdin kokonaan pois, sillä olivat myös etanoiden miehittämät. Ei tehnyt mieli syödä, eikä niissä paljon syötävää enää ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, etten ole Suomen etanasaareke:) Hyvin näyttää maistuvan melkein kaikki kylvökset. Jääköhän minulle mitään :(

   Poista
 6. Suosittelen ferramolia, on vaaraton muille eläimille ja kasveille. Maksaa, mutta ainakin kotilot syövät ainetta ja kuolevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti aivan perehtyä tuohon ferramolin, ehkä käyn huomenna ostoksilla. Kiitos vinkistä. Siilit eivät niinkään syö etanoita, vaan niistä se voi saada keuhkomadon. Suojelen siis myös siiliäni,kun hankin ferramolia.

   Poista
 7. No huhhuh :( Oletko olutansoja laittanut? Eli maahan upotettuna joku purkki tai syvä lautanen jonka pohjalla kaljaa. Sinne kyllä menevät ja kuolevat (ehkä) onnellisina. Kasvilavassa kerran kokeilin kun söivät salaattini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olutansa voisi olla kiinnostava kokelu, mutta isäntä voisi olla eri mieltä:) Ostin ferramolia, se on tosin olutta paljon kalliimpaa.

   Poista
 8. sama ongelma meillä. Etanoita ihan mahdottomasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin ostamassa ferramolia ja sitä olen parina iltana laittanut. Nyt sateessa en ole käynyt tarkastamassa tilannetta, mutta ehkä huomenillalla nään, onko ferramoli tehonnut.

   Poista
 9. No voi mahoton! Kaikenlaista harmia sitä ilmaantuu. Toivottavasti ferramoli tehoaa. En ole ainakaan vielä huomannut enemmälti etanoita täällä, pitääkin katsoa tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on kehitelty myös näitä myrkyttömiä vaihtoehtoja tuholaisia varten. Yllätyksenä nämä etanat minullekin tulivat. Toivottavasti et löydä niitä omasta puutarhastasi.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.