Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

perjantai 8. elokuuta 2014

Papusouvi

Härkäpapu on minulle uusi tuttavuus. Tutustuin siihen viime kesänä, jolloin kasvatin sitä ensimmäisen kerran. Innostuin kokeilustani ja varsinkin kun kaikki pakastetu pavut tuli syötyä jo syksyllä, halusin kasvattaa nyt hieman enemmän niitä. Härkäpapua kasvaa sekä kasvimaalla, että laatikkopuutarhassa. Havaintoni mukaan sato oli kasvimaalla parempi, kuin kasvulaatikossa, vaikka laatikossa oli multavampi maa ja kastelu runsaanpaa. Kasvimaata en ole kastellut taimien istuttamisen jälkeen juuri ollenkaan. Kasvulaatikossa osa pavuista alkoi myös kellastua. Kastelimmekohan sitä liikaa? Pavut kukkivat kyllä komeasti, mutta jostain syystä vain alimpiin kukkiin kehittyi palkoja. Vaikuttiko alkukesän kylmyys pölyttymiseen? Kasvien kasvatus on joka vuosi erilaista. Olosuhteet ja sää vaikuttavat niin paljon kasvien menestymiseen.

Tänään oli papupäivä. Keräsin lähes kaikki härkäpavun palot pois. Nämä pavut ovat rikkaruohoista päätellen kasvimaalta.


Papuja tuli runsaasti, vaikka osa kukista oli jäänyt kehittymttä 


Palot olivat suuria. Kuvassa kädelläni oleva palko on kyllä suurimmasta päästä. En tullut heti avanneeksi tuota palkoa, joten sisällön määrä täytyy arvata. Siinä on ehkä viisi tai kuusi siementä.


Palon sisällä siemenet ovat pehmeän sisäosan ympäröimänä. Sisäosa voisi muistuttaa vaikka kosteaa huopakangasta. Kuvasta näkyy myös siementen suuruus. Pikku kätöseni näyttää vielä pienemmältä isojen siementen vierellä. Härkäpavun palon sisällön määrä vaihtelee, joissakin on vain yksi iso siemen ja muut alut ovat surkastuneet ja suurimmissa oli kuusi isoa siementä.


Pavun siemeniä tuli iso astiallinen, ehkä 5 litraa.


Härkäpapujen käsittely on nyt siis puolessa välissä. Seuraavaksi siemenet ryöpätään ja sitten ne kuoritaan. Härkäpävun siemenen päällä on sitkeä kuori, joka ryöppäämisen jälkeen on helppo poistaa käyttämällä hieman kynsiä apuna kuoren puhkaisemisessa. Siemenen sisältö voidaan sitten vain puristaa pois kuoren sisältä. 

Tässäpä on tämän vuotinen härkäpapusatoni. Noin kolme ämpärillistä palkoja hupeni pariin litraan käyttövalmiita pavun siemeniä.


Pavut laitoin pieniin minigrip-pusseihin. Kussakin pussissa on noin 1,5 dl papuja ja nyt ne ovat pakastimessa odottamassa käyttöä.


Mihin härkäpapua sitten käytän? Suurin osa menee erilaisiin kasvispöperöihin. Sosekeittoakin haaveilen tekeväni. Eiköhän kaikki tule kuitenkin käytettyä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.