Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

maanantai 29. joulukuuta 2014

Jäätä ja tulta

Talvi- ja etenkin jouluperinteisiini kuuluvat ämpärissä jäädytetyt jäälyhdyt. Tänä talvena on kuitenkin pakkasia saanut odotella, joten lyhtyjen tekeminen jäi aivan joulun aluspäiviin. Lyhdyn jäädyttäminen on tarkkaa puuhaa, sillä tarvitaan tarpeeksi pakkasta, että lyhty onnistuu. Toisaalta taas liian kova pakkanen saa veden jäätymään umpeen ja ämpärikin saattaa rikkoontua. Lyhdyn kumoaminenkaan ei ole aivan yksinkertaista ja minullakin meni monta lyhtyä rikki kumoamisvaiheessa.Osa lyhdyistä jäi liian ohuiksi ja pari särkyi ilman mitään syytä. Onneksi sain toisen koottua kasaan. Sehän jäätyy kyllä pakkasessa ihan kunton.

Tällä hetkellä pihalla on 8 jäälyhtyä ja niissä palavat öljykynttilät. Enemmänkin lyhtyjä voisi olla, mutta mukavaa, kun sain nämäkin tehtyä. Etupihalle on hieman haasteellista laittaa sähköisiä jouluvaloja, sillä roikat pitäisi vetää kulkureittien läpi ihan joka suunnasta. Jäälyhtyjen tuike onkin etupihan jouluvalaistusta. En osaa sanoa, kumpi mahtaa olla kalliimpi vaihtoehto sähköiset jouluvalot, vai pari päivää palavat öljykynttilät.Todennäköisesti öljykynttilät tulevat kalliimmksi, kuin vuodesta toiseen käytettävä led-valoköynnös sähkökuluineen.Syksyllä tulin laittaneeksi pakastimeen kokonaisia pihlajanmarjaterttuja. Niistä jäädytin kakkuvuoìssa muutaman koristeen pihapuihin ripustettavaksi.
Olen näemmä onnistunut valokuvaamaan myös lumihiutaleita. Se on aivan ihme meikäläisen pikkukameralla!Tapaninpäivän aamuaurinko paistoi myös jääkoristeisiin.


Kiristyvä pakkanen sai marjat kuuraisiksi.

Sääennuste lupaa lauhtumista. Mitenkähän käy pihan jääkoristeiden? Toivottavasti säästyvät, mutta uusiakin on kyllä helppo tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.