Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

tiistai 30. joulukuuta 2014

Vuosi laatikkopuutarhurina

Vuosi sitten aloitin tämän blogin pitämisen. Tarkoituksena oli ja on edelleen kertoa laatikkopuutarhani perustamisesta, työvaiheista ja työn edistymisestä realistisesti, myös virheet ja erehdykset kertoen. Nyt onkin aika hieman katsahtaa kulunutta vuotta taaksepäin ja kerrata laatikkopuutarhan kuulumiset.

Tammikuussa laatikkopuutarha oli vielä pelkkä haave. Tosin alkutyöt, eli nurmikon poisto oli jo tehty edellisenä syksynä. Lumi ei kuitenkaan peittänyt rumaa mullosta takapihallamme. Loppiaisena 2014 otetusta kuvasta näkyy talven  lumettomuus.


Helmikuussa lunta satoi ja suli. Loppukuussa lämpöaalto sulatti maan mustaksi ja taivas oli paksussa pilvessä.


Maaliskuussa pääsimme jo työn touhuun. Puutarhan reunalta kaadettiin varjostavat puut ja maisema muuttui hieman.Huhtikuussa vuokrasimme kaivurin ja tasattiin maat laatikkopuutarhan rakentamista varten.


Toukokuu olikin oikea tohinakuukausi laatikkopuutarhassa. Koko alueelle levitettiin suodatinkangas, jonka päälle isäntä rakensi jokaisen laatikon paikkaansa sopivaksi. Laatikot tervattiin ja multaakin hankittiin. Kovan mietinnän jälkeen päädyimme Biolanin mustan puutarhamullan, kasvuturpeen ja hiekan sekoitukseen.


Vasta kesäkuussa pääsimme kylvötöihin ja taimien istutukseen, jonka jälkeen oli käytävien hiekoituksen vuoro. Kylmä kesäkuu hidastutti kasvua, mutta myös multavalinta mietitytti. Osa taimista iti kituliaasti, vaikka aurinkoa ja kosteutta oli riittävästi. Kesäkuussa oli myös paljon hallaöitä, jolloin kasvusto peitettiin harsolla. Viimeinen hallayö oli 26.-27. päivän välisenä yönä. 


Heinäkuussa saimme jo ihastella töittemme tuloksia. Kuun alussa retiisit olivat jo syötävillä ja sen jälkeen salaattia ja pinaattia ja yrttejä. Heinäkuussa helteet hellivät ja laatikkopuutarhan perustustyöt eivät edistyneet ollenkaan. Helteillä laatikot kuivuivat nopeasti ja vettä sai kantaa laatikkoihin urakalla.Elokuussa laatikkopuutarha oli upeimmillaan. Kurpitsa rönsyili pitkin käytäviä, unikot kukkivat ja kesäkurpitsoita piti säilöä urakalla. 


Syyskuu oli vielä ihanan kesäistä ja laatikkopuutarhakin vielä hyvinvoiva. Hallaharsoja kuitenkin piti levitellä kuun puolivälistä lähtien. Lopullinen halla tuli 23. päivää vastaisena yönä ja laatikkopuutarhasta tuli murheellisen näköinen. Ainoastaan kaalit olivat selvinneet hallasta. tosin parsa-ja kukkakaali kasvoivat vain lehteä, sato niistä jäi saamatta. Lehtikaali sinnitteli koko kesän ja lopputuloksena oli yksi pellillinen lehtikaalisipsejä.Loka-ja marraskuu oli loppusiivouksen aikaa, mutta kesän ja syksyn kiireiden jälkeen laatikkopuutarhan jatkaminen ja lisärakentaminen on saanut jäädä odottamaan uutta kevättä ja puutarhainnostusta. Onneksi joulukuun lumi on peittänyt laatikot ja iltapäivän sininen hetki on laskeutunut myös laatikkopuutarhan ylle.Joulun jälkeen on aikaa tehdä uusia suunnitelmia laatikkopuutarhan laajentamiseksi. Tarkoitus on laittaa vielä kolme laatikkoa lisää ja reunustaa koko alue kukkaistutuksilla. Haaveissa on myös Kainoon Kuohuun laskeva kastelulammikko ja käytävien kiveäminen. Kiviä onkin jo keräytynyt mukavasti, mutta niitä päästään laittamaan vasta sitten, kun koko alue on valmiina. Laatikoihin pitää laittaa myös lisää hiekkaa ja turvetta. sillä viime kesäinen multaseos oli ilmeisesti liian voimakasta, ja kasvu kärsi siitä. Ensi talvena haluan myös panostaa laatikkopuutarhan talvi-ilmeeseen. Tällaisena se on hieman ankean näköinen. 

Lisää laatikkopuutarhan vaiheista voit halutessasi lukea klikkaamalla tunnistetta "laatikkopuutarha". Siellä on kerrottu tarkasti mm. laatikoitten täyttämisvaiheista ja kasvien kasvusta.


2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjoituksista. Oli mukava lukea ja suunnitella/haaveilla itselle jotakin samanlaista. Jospa sitä joskus saisin aikaiseksi.

    VastaaPoista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.