Ihan niksipirkka tasoa taitaa olla tämä kannake. Jostakin nappasin tämän idean, etten voi ottaa siitä kunniaa itselleni.
Tänään keräsin kaikki kypsät pihvitomaatit pois. Kyllähän niitä olikin melkoisesti.
Tuossa astiassa on 4 kiloa tomaatteja. Yksittäinen painavin tomaatti oli 261 g.
Kasvihuoneessa kasvaa myös basilikaa juuri tätä tomaattikastiketta varten. Tuostapa oli hyvä ottaa lehtiä ja jäihän niitä vielä. Hieman oreganoa otin myös.
Kastikkeen keittäminen kestää kauan, sillä ylimääräinen neste pitää saada haihdutettua pois.
Neljästä kilosta tomaatteja ja kuudesta sipulista tuli kaksi ja puoli litraa valmista kastiketta. Laitoin kaikki 2,5 desin pakastepurkkeihin ja niistä sitten otan kastiketta pitsaan ja pastaan ja kaikkeen muuhun.10 purkkia riittää pitkälle talveen. .
Tomaattikastike
1kg tomaattia
2 sipulia
2 rkl öljyä
1tl suolaa
1 rkl sokeria
mustapippuria
basilikaa
oreganoa
Valkosipulia voi myös laittaa, mutta sen haju tulee pakastepurkin läpi ja koko pakastin haisee valkosipulille, niin jätin sen pois ja lisään käyttövaiheessa.
Kuutioi tomaatit, pilko sipulit. Laita öljy kattilaan ja lisää heti sipulit. Sekoita niitä öljyn kuumentuessa. Kun sipulit ovat kuullottueet, lisää kattilaan tomaattikuutiot. Lämpötila saa olla aika korkea aluksi, että kastike kiehuu kunnolla ja neste alkaa haihtua. Sekoita aina välillä. Kastike saa kiehua ainakin 1-2 tuntia tomaattien määrästä ja nesteestä riippuen. Kastikkeeseen lisätään mausteet. Kun neste on haihtunut, kastike saa jäähtyä. Jäähtynyneen kastikkeen voi vielä surauttaa sauvasekoittimella sileämmäksi.
Purkita ja pakasta. Kesä maistuu talvellakin. Ihanaa itsekasvatettua herkkua.
Vau mikä määrä tomaatteja! Meillä sato on aika surkea tänä vuonna, ehkä just ja just saan kerran keitettyä tomaattikastiketta.
VastaaPoistaNämä pihvitomaatit olivat satoisia. Muihin tulee tamaatteja vaihtelevasti. Siihen yhteen ainoaan, jonka ostin kaupasta( sellainen tumma) näyttää tulevan 2 tomaattia.
PoistaIhanan herkullinen sato.
VastaaPoistaNiinpä. Täällä vain innosta hykertelen.
PoistaVautsi millaisen sadon olet saanut. Minulla ei ole kasvihuonetta; avomaalla ei tomaatit juuri ennätä kypsymään.
VastaaPoistaOlen kyllä tosi tyytyväinen tuohon tomaattisatoon. Aina joku kasvaa hyvin. Avomaalla ei ainakaan tämmöisenä kesänä tomaatit kyllä kasva. Kasvihuone on kyllä verraton.
PoistaVau, mikä tomaattisato!
VastaaPoistaJa ihan Itsekasvatetut taimetkin. Olen kyllä ylpeä.
PoistaSinä ja minä valittelimme huonoa kesäkurpitsasatoa. Kaupassa kotimainen kesäkurpitsa maksaa euron kilo. Ajattelin, että kotikasvatuksessa sentään jää jäljelle TYÖN ILO palkaksi.
VastaaPoistaHalpahallista sai kakkosluokan tomaatteja 90 senttiä kilo. Minun tomaattini tulivat varmasti kalliimmaksi, jos lasketaan kasvihuoneen hankinta ja rakennuskustannukset. Mutta työn ilo. Sitä sen täytyy olla. Harrastukset maksaa.
PoistaOnpa upeat tomaatit! Taidanpa ensi kesänä keskittyä kunnolla niiden kasvattamiseen. Kasvihuonetta pitää pyöräyttää vähän uuteen uskoon...siinäpä yksi projekti ensi keväälle:)
VastaaPoistaVaikuttaa todella herkulliselta tuo tomaattikastikkeen ohje. Täytyy kirjoitella oikein muistiin.
Itse kasvatetut tomaatit ovat kyllä makoisia kaupan tomaatteihin verrattuna. Projekteja pitää aina olla. Jos yksi homma valmistuu, niin piankos uusia juttuja keksitään. Tomaattikastike ei ole oma reseptini. Alun perin kotivinkissä oli tuon tapainen pitsakastikkeen ohje. Sittemmin olen tilanteen mukaan sitä muokannut.
PoistaOman kasvihuoneen tomaatit ovat parasta. Meilläkin jäi moni kukka tänä kesänä hedelmöittymättä. Kurkut sen sijaan viihtyivät varmaan paremmin kuin koskaan!
VastaaPoistaMinun kurkkuni eivät onnistuneet. Kylvin 4 siementä ja itivät hyvin. Kaksi kuoli heti kesän alussa, mutta kahdesta on tullut yhteensä 5 kurkkua. Kurkunalut kellastuvat pois. Pitäisi varmaan perehtyä paremmin aiheeseen.
VastaaPoista