Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

lauantai 12. syyskuuta 2015

Kesken jäänyt kesä

Loppukesän ja alkusyksyn lämpö on hellinyt ihanasti. Tänäänkin oli varsin kesäistä. Oikein mukavaa, kun lämpöä riittää, ehkä se taitaa hieman korvata kevään ja alkukesän kylmiä tuulia ja sateisia säitä. Auringon valo alkaa kuitenkin pikkuhiljaa himmetä. Päivä päivältä aurinko nousee myöhemmin ja laskee aikaisemmin, ja joka päivä se jaksaa kivuta taivaankannelle aina vain vaivalloisemmin.

Loppukesän aurinko ei jaksa antaa energiaa laatikkopuutarhan kaareen istutetulle kesäkurpitsalle. Se ei ole aloittanut ollenkaan kiipeilyä pitkin rautaverkkoa. Keväällä kylvin köynnöstävän kesäkurpitsan Black Forerst F1 ja ajattelin sen kapuavan piakkoin pitkin verkkoa. Kylmä kesä kuitenkin vesitti visioni. Hallan vaara oli olemassa vielä heinäkuun alkupuolella, jolloin eräänä yönä kävin peittelemässä kurpitsat harsolla. Suihkuvirtauksen kylmentämät tuulet jäähdyttivät kasvulaatikoitten multaa, niin kasvu oli todella heikkoa, vaikka harso lämmitti kasvia. Vasta heinäkuun loppupuolella köynnöstävä kesäkurpitsa virkistyi ja alkoi kasvattaa lehtiä, kukkimaan ja tekemään kurpitsan alkuja.
Nyt nuo alut olisivat oikein mahtavassa kasvussa, mutta kesä taitaa loppua kesken, eikä kurpitsaköynnös ehdi kasvaa mihinkään.


Tuosta taimesta olen saanut kaksi kesäkurpitsaa, vielä ainakin nuo kolme on tulossa. Kaaren toisella puolella on myös pari alkua.


Kesällä, kun huomasin,että kurpitsat eivät kasva ollenkaan, kylvin vielä varuilta ruusupapua köynnöstämään tuohon raudoitusverkkokaareen. Nekään eivät välttämättä ehdi kaikki kukkia, saatika sitten tehdä palkoja. 
Ensi kesänä on sitten taas uusi yritys. Toivottavasti sitten on suotuisammat kasvuolosuhteet. 

Tämä kesä ei ole suosinut auringonkukkiakaan.  Kasvimaalle toukokuussa kylvetyille auringonkukille pituutta  kuitenkin on kertynyt kiitettävästi, mutta nuput pysyvät tiukasti kiinni. 


Vasta yksi keltainen auringonkukka on avannut nuppunsa. Ehtinevätköhän muut ollenkaan kukkia. Näidenkin auringonkukkien kesä jäi auttamattomasti kesken. 


Vaikka päivisin olisikin lämmintä ja ihanaa, kylmät yöt  ja valon väheneminen viilentävät ja heikentävät kasvua. Kasvimaan pikkuauringot eivät varmaan ehdi kukkia. Harmillista.

Kesä on kääntynyt loppuaan kohden, mutta vielä lämpoä on luvissa muutamaksi päiväksi. Nautitaanhan niistä ihanista hetkistä,


6 kommenttia:

 1. Kesken loppuu jamyöhään alkoi tämä kesä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Millään en malttaisi luopua tästä kesästä, vaikka syksyn merkit on jo ilmassa.

   Poista
 2. Kesken loppui kesä täälläkin. Ruusukaalit jaksavat vielä kasvaa hyvin ja muutama kesäkurpitsa on vielä tuloillaan sekä joitain porkkanoita, salaatteja ja sen sellaista. Onneksi yrtit edes kasvavat hyvin, oli kesä sitten millainen tahansa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tyytyväinen kuitenkin olen kaikkeen kasvuun. Vettä tuli varmaan riittävästi. Olin vain kuvitellut mielessäni, kuinka hauskalta kurpitsakaari näyttää ja nyt se jäi haaveeksi. Juurekset ovat kasvaneet hyvin samoin härkäpavut. Kaikkea on saatu tarpeeksi. Toivon totisesti, että ensi kesä alkaa suotuisammissa merkkeissä.

   Poista
 3. Ihania kuvia. Meillä kävi niin että kesäkurpitsaa ja tuorekurkkua tuli enemmän kuin kerittiin itse syödä. Mutta tomaatit näyttää että hyvä kun kerkiävät kypsyä tälle kesälle. Se on aina miten milloinkin onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mummeli! Minun tomaatit on jo melkein syöty. Muutama on enää kypsymssä. Tosin tomaattisato jäi aika vaatimattomaksi. Kukat eivät pölyttyneet, tai jokin muu häiriö tapahtui. Kurkkujakin olisi saanut tulla enemmän, mutta mukava kun muutamakin saatiin. Taitaa olla vähän myös onnenkauppaa, minkä milloinkin saa kasvamaan.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.