Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

lauantai 19. syyskuuta 2015

Korianterin keruuta

Kasvimaalla kasvaa korianteri. Kylvin sitä ensimäisenä kesänä täällä, eli toissa vuonna. No, korianteri maistui kamalalle, eikä sitä saatu kerättyä käyttöön. Siellä se sai kasvaa rauhassa ja kylväytyä. En arvannutkaan, että korianteri on niin kova leviämään ja kasvamaan maahan pudonneista siemenistä. Tänä keväänä yritin pitää varani ja kitkeä korianteria pois, niin että vain muutama varsi jäisi kasvamaan ja kukkimaan. Vaan eipä tänäkään vuonna onnistunut: Korianteri valtasi kasvimaan.


Annoin sen kukkia, sillä kuulin, että korianteria on kahta sorttia. Toisesta syödään lehdet ja toisen siemeniä käytetään mausteeksi. Kukathan ovat oikein kauniit. Melkein kuin koiranputkella, mutta näissä on aavistus violettia.

Kesän kuluessa korianteri on kasvattanut siemenet. Ne ovat kuin viherpippureita. Ihan hauskan näköisiä kuitenkin. Korianterista voisi tulla uusi haitallinen vieraslaji, sen verran sitkeä se on ja itää helposti.


Keräsin noita siemenryppäitä ja kuivattelin kasvikuivurissa. Suurin osa jäi kuitenkin kasvimaalle, jossa se on jo ehtinyt siementää ympäriinsä.


Kuivatut siemenoksat selvittelin pihalla. Homma oli aika hankalaa, sillä kuivuneet kasvin varret olivat teräviä kuin neulat. Loppuselvittelyyn keksin onneksi ottaa avuksi siivilän, josta pienimmät ja terävimmät roskat putoilivat.
Nyt korianterin siemenet ovat pakattuna lasipurkkin. Mitähän käyttöä noille keksisi. Ainakaan ei tarvitse lähteä kauppaan, jos reseptissä lukee "korianterinsiemeniä". Vinkkejä otetaan vastaan.
Ensi keväänä taitaa olla raaka peli: Kaikki maasta nousevat korianterinalut kitketään heti pois.

Paras käyttötapa noille pampuloille taitaa olla koristekäyttö. Huvimajan katonrajassa siementertut saavat olla rauhassa.4 kommenttia:

 1. Onpas tuo innokas leviämään. Minulla ei ole kokemusta korianterin kasvatuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kannattaa tyytyä marketin ruukkukorianteriin. Kyllä on kasvimaalla melkoinen maanvaiva. Onneksi kitkemällä lähtee, mutta kun mie olen niin hentomielinen kitkijä.

   Poista
 2. Mukava postaus, sain ihan uutta tietoa korianterista. Minulla itselläni ei ole lainkaan kokemusta korianterin kasvatuksesta. Näkyy olevan innokas leviämään. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Joitakin asioita pitää näemmä opetella kantapään kautta. En suosittele ollenkaan korianterin kasvatusta, ellei ole varma siitä, että sato tulee käytettyä. Mukavaa sunnuntaita myös sinulle!

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.