Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

tiistai 1. syyskuuta 2015

Härkäpapula

Kasvimaalla on kasvanut tänä kesänä härkäpapua. Sen varret ovat venyneet korkuisikseni. Taisin kylvää siemenet hieman liian tiheään, sillä papuviidakko on ollut lävitsetunkematon. Jossakin vaiheessa kesää yritimme tukea tuota kasvua, mutta lanka olikin venyvää ja tuki jäi onnettomaksi.
Onneksi elokuussa ei ole ollut rankkoja sateita, jotka olisivat kaataneet nuo varret, vaan kasvusto on melko suoraa.


Härkäpavut ovat pitäneet viileästä kesästä. Palkoja on kasvanut ennätysmäisesti.


Eilen keräsin suurimman osan näistä paloista pois. Pienemmät jätin vielä pullistumaan, sillä niiden kerääminen alimittaisina on ihan turhaa työtä. 


Tässäpä tämän kesän härkäpapusaalis. Kun palot oli silvitty, papuja oli n. kolme kiloa. Kun keitin ja kuorin pavut, niitä oli enää reilu litra jäljellä. Nyt ne ovat pakastimessa käyttövalmiina odottamassa.
Vuosi sitten kirjoitin tarkemman selostuksen papujen käsittelystä. Sen postauksen voit lukea täältä (klik)

Papujen joukossa oli myös tälläinen seuralainen.


Kuva on kyllä tosi epätarkka, mutta näitä kotiloita löytyy silloin tällöin loppukesällä. Liekö tämä meripihkakotilo. Muita kotiloita meidän pihalla ei onneksi ole koskaan näkynyt. 

Pihalla riittää puuhaa edelleen. Tänään laittelin kesällä perustetun perennapenkin talvikuntoon ja samalla istutin keväästa asti kuivumassa olleet pääsiäiskukat; tete-ja muut narsissit sekä helmililjat kukkapenkkiin. Katsotaan miten lähtevät kasvuun, Vahinko ei liene kovin suuri, jos mitään ei nousekaan. Suurin osa sipuleista oli kuitenkin edelleen kovia, joten mahdollisuus kukintaan on olemassa. Huhti- ja toukokuussa nähdään onko työlläni tulosta. 

8 kommenttia:

 1. Onnittelut hienosta sadosta. Talvella voi sitten herkutella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Pitäisi vain nyt ruveta kehittelemään uusia reseptejä.

   Poista
 2. Meillä on suurinpiirtein samankokoinen härkäpapusato, 15 litraa olen kerännyt ja samanverran on keräämättä. Alkuvuosina emme kauheasti syöneet papauja, niissä oli muka liian kova työ saada ruokapöytään asti, mutta nykyään syömme kaikki, hyviäkin ovat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä kylvin semmoisen isomman pussin siemeniä. Ihan sopivasti kahden ihmisen käyttöön, kun tuota maatakinon rajallisesti. Onhan tuo silpiminen ja keitettyjen kuoriminen kova homma. Enempää ei kerralla jaksa tehdä.

   Poista
 3. Hieno papusato. Meilläkin on pavut jo pakastimessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä ja sateinen kesä varmaan auttoi härkäpapua kasvamaan. Taitepapu ei kasvanut ollenkaan. Yksi ainoa alku löytyi kasvulaatikosta ja sekin hukkui kukkamereen.

   Poista
 4. Hieno papusato! Ajattelin keräillä meidän härkäpapusatomme talteen viikonloppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna keräsin härkäpavut elokuun alkupuolella. ja sato oli suurin piirtein samankokoinen. Melko työlästä papujen saaminen syöntikuntoon on. Ehkä tuommonen määrä riittää meille hyvin.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.