Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

tiistai 17. toukokuuta 2016

Hallaöistä selvitään

Kasvihuoneessa ahistaa. Lattialla tuskin mahtuu liikkumaan.  Onneksi olin rohkea ja istutin tomaatit paikoilleen heti toukukuun alussa. Ohjeistushan on, että hallanarat kasvit siirretään ulos vasta 10.6. jonka jälkeen hallaöitten pitäisi olla ohitse. Viime vuoden kylmän kesäkuun rohkaisemana teinkin tomaattien istutuspäätöksen. Nyt toukokuussa on oikeastaan ollut jopa lämpimämpää, kuin viime vuonna, vaikka hallaöitä on kyllä ainakin täällä riittänyt.


Tomaateissa alkaa olla jo kukkanuppuja, ehkä sisällä kasvaneina ne olisivat jo kukassa, mutta varret olisivat melkoisia luikeroita. Yleensä ottaen tomaatit ovat vahvoja, mutta tumblin tom- minikirsikkatomaatit eivät ole juuri kasvaneet. No viime vuonna oli ihan samanlaista ja kun istutin ne uudelleen, ne lähtivät kasvuun ja ehtivät kyllä tehdä tomaattejakin.

Kasvihuoneeni on halpa, pieni kennomuovihuone. Ihan kelpo kapistus meikäläisen tarpeisiin. Joskus (ainakin näin keväisin) se voisi olla suurempikin. Kennomuovi eristää hieman kylmää, joten hallaöihin varaudun ainoastaan polttamalla kynttilöitä kasvihuoneessa.  Toistaiseksi se on riittänyt torjumaan kylmän vauriot. Nytkin lattialla on viisi kynttilää, jotka pitää ensi yönä jälleen sytyttää tuikkimaan ja lämmittämään.

Suurin osa lattialla olevista ruukuista siirtyy pikapuolin ulos. Isoissa ruukuissa olevat daaliat laitoin vasta multaan, mutta jospa kesän lämpö ( jota on kovasti luvattu) kasvattaisi ne komeiksi.
Pitkästä aikaa laitoin kasvamaan hajuhernettä. Kovin vain on huonosti lähtenyt kasvuun, ehkä se olisi kaivannut tasaisempaa lämpöä. En vaan kertakaikkiaan ole jaksanut kuskailla taimia ulos ja sisälle.  Kierrätän aina vanhat ammpelit ja sieltä mullasta pilkistääkin jo hajuherneen alku.


Loppukesällä sitten ihastelen ja nuuskin tuoksuvia kukkia. Ainakin toivon niin.  14 kommenttia:

 1. Viime kesää muistellen minäkin uskalsin jo viedä tomaatit kasvihuoneeseen, huomenna ajattelin olla rohkea ja kokeilla kurkkuja, taimia on kuitenkin ylimääräisiä jos käy huonosti. Kesäkurpitsan siemeniäkin uskalsin laittaa maahan, osan esikasvatan sisällä ja pohdin jo niidenkin ulos viemistä. Lämpimänpää nyt on ollut kuin viime vuonna alkukesästä.

  VastaaPoista
 2. Minulla olivain yksi kurkunsiemen. Onneksi se iti ja onekin esikasvatuksessa tuolla kasvihuoneessa. Jostakin luin, että kurkulle lämpötila ei saa laskea alle 13 asteen, Minunkurkkuni taitaa olla superyksilö,kun kestää kylmempää.Kesäkurpitsatkin ovat kasvihuoneessa,mutta jospa ensi viikolla laitan jo lasvulaatikkoon.

  VastaaPoista
 3. Voi ihanuutta, sinullakin monia lajeja kasvamassa! Tuoksuherne onkin aika kinkkinen kasvatettava, ainakin minusta. Lämpöä se taitaa eniten kaivata, minullakin ne ovat jo kasvarissa - pitänee peitellä yöksi. Minulla tomaatit jossain siellä takana, hyvä että yletän kastella niitä.. Sinulla tomskut hurjan hyvin onnistuneet! Mukavaa viikon jatkoa sinulle Leena ☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksuherne varmaan pitäisi kasvattaa sisällä,mutta niistä tulee pitkiä luiroja ja niitä on hankala siirtää paikoilleen. Tomaateissa on jo nuppuja,jospa ensi viikolla kukkiakin. Mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 4. Kasvihuoneessasi näyttää oikein mukavalta:) Omani on vielä varastotilassa, mutta ehkäpä viikonloppuna ehtisin sen siivota istutuskuntoon. Oikeastaan sinne on tulossa vain tomaatintaimet, jollen sitten osta valmiita taimia muita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppuna taitaakin olla oikein mukava pihapuuhien sää, joten silloinhan vielä hyvin ehtii laittaa kasvihuonetta. Näin kylminä päivinä siellä ei kyllä mikään kasva, jöröttävät vain.

   Poista
 5. Ihana kevätruuhka kasvarissasi! Mä pidän tuosta kennomuovista materiaalina juurikin eristävyyden vuoksi. Pieni lisälämpö saa monen kasvin selviämään sen ansiosta.

  Onnittelut muuten lottovoittajalle :)

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini <3 Kennokasvari on siitäkin hyvä,että se suodattaa auringon valoa, eikä mitään varjostuskankaita tarvitse ripustella.
   Toisaalta jotkut vanhoista ikkunoista tehdyt kasvarit ovat kyllä hurmaavan näköisiä.

   Poista
 6. Hyviltä ja terhakoilta näyttävät taimesi kasvihuoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti vielä lämpöäkin tulisi. Sitten kasvu oikein kunnolla pääsisi vauhtiin.

   Poista
 7. Isoja ja hyvännäköisiä taimia!

  VastaaPoista
 8. Toivonkin runsasta kukintaa ja satoa. Taimitarhallakaan ei tarvitse käydä. Tai ehkä jonkun kukkasen voin hankkia alkukesän iloksi.

  VastaaPoista
 9. Ihanalta näyttävät taimesi; niin isoja ja terhakoita.

  VastaaPoista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.