Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

maanantai 2. toukokuuta 2016

Hyörintää ja pyörintää

Ihana kevät on täällä. Aivan mahtavaa, kun aurinko paistaa ja lämmittää. Taidan herätä vihdoin talviunestani ja päästä puutarhapuuhien vauhtiin. Viikonloppuna piti tietenkin hankkia ensimmäiset orvokit.Nuukailijana toivon, että muita kesäkukkia ei tarvitsisi hankkiakaan, vaan muuten pärjäisin omilla kylvöksilläni. Saapa nähdä, miten kylvöni onnistuvat.

Talviuniltaan on myös herännyt ainakin yksi pihan siileistä. Törmäsin siihen aamusella, kun kärräsin lehtiä marjapensaiden alle. Kovin siiliparka oli tuohduksissa yllättävästä tapaamisesta, mutta suostui sentään hieman vilkaisemaan minua. Taas kerran sain manata kännykkäni pientä muistia. Samalla kun jututin siiliä, poistin kiireesti joutavia kuvia puhelimesta, että saisin otettua kuvia. Ihana otos meni aivan sivu suun: siili nakotti hetken suoraan silmiini, mutta kun kuvaaminen olisi ollut taas mahdollista, se pinkaisi pakoon. Tämän parempaa kuvaa en siis saanut otettua.


Sääennusteiden rohkaisemana istutimme jo tomaatit kasvihuoneeseen. Koskaan ennen en ole ollut kasvihuonepuuhissa näin aikaisin, mutta kun luvissa on lämpimämpää, kuin viime vuoden kesäkuussa konsanaan, ryhdymme sunnuntaina tuumasta toimeen. Tosin viime yönä heräsin klo 5. tarkastamaan lämpömittarin, joka kauhistukseksein näytti -0,4. Kiireesti piti mennä laittamaan kasvariin muutama kynttilä palamaan. Onneksi tomaateille ei kuitenkaan käynyt mitään.  Ensi yö taitaa olla vielä vähän viileämpi, mutta sitten on selvästi lämpimämpää. Kasvari on nyt tupaten täynnä kaikenlaista kasvatettavaa. Pikkuhiljaa nekin siirtyvät omille paikoilleen. Amppeleihin laitoin tänään hajuhernettä ja köynnöskrassia. Ne kukkivat sitten vasta heinäkuusta eteenpäin.


Tänään laitoin myös esikasvatukseen kurpitsat, kaalin ja myös maissia, vaikka viime keväänä vannoin, etten sitä enää koskaan kasvata. Saas nähdä, kunka tänä kesänä suu pannaan.

Koko talven olen taas kerännyt munankuoria. Tänään murskasin ne ja ripottelin murut kukkapenkkiin sekä laatikkopuutarhaan. Yritin saada kuoret todella hienoksi kahden kiven välissä. Kivikautiset työkalut toimivatkin melko hyvin.


Laatikkopuutarha odottelee vielä hetken maan lämpenemistä ja tietenkin hevonpeetä ja täydennysmultaa. Sitten voinkin aloitella kylvöpuuhia.


Ensimmäinen kunnon puuhapäivä pihalla on takana. Kylläpäs on mukavaa!

8 kommenttia:

 1. Kylläpäs kevät ja lämpö on saanut puutarhurin pörräämään:) Ihanalta näyttää kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä oikein hyrisen,kun sää suosi ja ehdin vaikka mitä.

   Poista
 2. Ihanaa katsella muidenkin touhuja, samanlaisia aatoksia täälläkin. Yöpakkasten vahtaaminen täälläkin käynnissä, mutta sähköpuhallin ja-patterit ovat valmiusasennossa. Sinulla on kasvarissa tosi hyvät altaat tomskuille, ne tarvitsevatkin syvyyttä - minulla tahtoo loppukesästä juuret nousta pinnalle. Ihanat ja helppohoitoiset nuo kasvatuslaatikot. ei tarvitse konttailla pitkin maata, minullakin lavakauluksia kokeilussa eka kertaa. Saa nähdä jääkö pysyväksi. Ihania kevättouhuiluja sinullekin, kyllä tosiaan kevät on niin mukavaa aikaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi yönä taitaa olla hieman viileää. Yleensä olen selvinnyt hallaöistä kynttilöiden lämmön avulla. Jos tosi kylmä uhkaa, niin sitten pitää viritellä sähkölämmitin. Isäntä teki viime keväänä nuo laatikot. Sisäpuolella on multasäkkejä pidättämässä kosteutta. Kasvulaatikot ovat nyt kolmatta kasvukautta ja olen kyllä niihin tyytyväinen.

   Poista
 3. Sielläkin on esikasvatettu vaikka mitä. Kynttilä on hyvä lämmitin kasvihuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaista on pitänyt laittaa. Joskus ajattelen, että hölmön hommaa, mutta joka kevät innostun. Onneksi esikasvatus on vapaaehtoista. Jos joskus ei kerkeä, niin aina voi ostaa valmiit taimet. Kynttilät lämmittävät ainakin tuollaisen kennokasvarin ihan hyvin. Syksyllä melkein joka yö saa laittaa kynttilälämmityksen.

   Poista
 4. Arvaisiko jo viedä muutaman tomaatin kasvariin? Viime yönä oli vajaa puoli astetta miinuksen puolella. Meillä on lamppuöljylämmitin, eikä se ole kovin tehokas.
  Olen laittanut munankuoret suoraan kompostiin, mutta tuossa onkin ideaa kerätä ne erikseen. Kiitos vinkistä.
  Siili on mukava puutarhakaveri. Pariin vuoteen en ole meidän pihassa nähnyt. Ennen niitä oli useampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu olin rohkea,enkä välittänyt vanhoista ohjeista ( vasta 10.6.jälkeen) Viime vuoden kesäkuu oli niin kylmä ja ajattelin, että nythän on luvattu paljon lämpimämpää,kuin silloin. Hyvin tarkenivat tomaatit viime kesänäkin, vaikka kukkivat kyllä myöhään. Olen aina luottanut kynttilöihin kasvihuoneen lämmityksessä. Eihän niiden tarvitse, kuin pitää lämpö plussan puolella.
   Siilit ovat kyllä niin suloisia. Tapasin kaverin illansuussa monta kertaa.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.