Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

maanantai 30. toukokuuta 2016

Omenapuun kukkiessa

Vuodet eivät ole veljeksiä. Onneksi! Tänä keväänä ja alkukesästä sää on suosinut ja kaikki kasvaa vinhaa vauhtia. Vuosi sitten tuskailin lämmön ja valon puutetta, mutta nyt aurinko on paistanut ja lämpö ehti myös meille. Kyllä tuntuu jo niin kesältä täälläkin.

Näin keväällä blogin kirjoittaminen näin pohjoisemman Suomen näkökulmasta on vähän tylsää. Kaikki Etelä-Suomen bloggarit kuvaavat kukivia pihojaan ja lukijat ihastelevat kevään kukkaloistoa, sitten kun samat kukat myöhemmin kukkivat täällä, ei enää tee mieli laittaakaan kuvia blogiin, kun ne on jo niin nähty. Toisaalta kuka tässä joutaa blogia kirjoittamaan, kun kädet on kyynärpäitä myöten mullassa jatkuvasti. Kuvaamaankaan en meinaa ehtiä, sillä silloinhan joutuisin pesemään kädet ja taas puuhat seisahtuisivat.

Meillä on kaksi omenapuuta. Toinen kukkii juuri nyt aivan valtavasti, mutta toisessa taitaa olla vain viisi kukkaa. Mistäköhän moinen mahtaa johtua? Omenapuun kukinta on kyllä yksi kevään upeimmista näyistä.
Illansuussa puuhailin kukkapenkissä omenapuun alla. Voisiko ollakaan parempaa työpaikkaa! Yläpuolella tuoksuva, kukkiva puu, täynnä surinaa ja pörinää. Onneksi pölyttäjiä on vielä runsaasti. Tosin kimalaisia voisi olla enemmänkin.


Laatikkopuutarhan olen kylvänyt pikkuhiljaa kevään kuluessa ja tänään tein viimeiset kylvöt sinne. Aurinko ja tuuli kuivattavat laatikkojen multaa ja parina iltana olenkin pitänyt melkoisia kasteluseremonioita. Jokaiseen laatikkoon pitää kaataa vähintään kaksi kannullista vettä. Satoakin alkaa olla luvissa: Retiisi ja salaatti kasvavat huimaa vauhtia.


Olen joutunut ottamaan järeät aseet lintujen torjunnan avuksi. Laitoin vanhaa kompostia takempiin laatikoihin ja vaikka kaivoin sen syvälle mullan alle, niin naakat ja harakat vainusivat sen ja tulivat saaliin jaolle. Onneksi en vielä ollut ehtinyt istuttaa tai kylvää mitään niihin. Heti kylvöjen jälkeen peitin laatikot harsolla, mutta harsoja on nokittu puhki. Varastosta kaivelin pöllön, joka on aikoinaan hankittu turvaamaan viinimarjasatoa. Sen pelottava vaikutus taitaa kuitenkin olla melko vähäinen.


Kylvötyöt ja istutukset ovat siis pääosin tehty. Jotain pientä pitää kuitenkin vielä istutella sillä perennapenkit huutavat talven jäljeltä tyhjyyttään.


Opintovapaa on nyt sitten käytetty. Huominen on vielä jäljellä, mutta sitten työt kutsuvat. Hassua, muut jäävät lomalle, mutta minä menen töihin.

8 kommenttia:

 1. Toivottavasti opintovapaasi oli antoisa. Mukavaa työhön paluuta! Upeaa omenapuun kukintaa teillä. Meillä ei omenapuut enää kuki, nyt odotellaan syreenien aukeamista. Upea tuo sinun laatikkopuutarhasi. Mukavaa viimeistä toukokuun päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opintovapaa oli todella antoisa, sainhan täydennyskoulutuksen ansiosta uuden ammattinimikkeen ja toivottavasti saan vielä sen mukaisen työpaikan. Laatikkopuutarha on kyllä ihan ehdoton juttu ja odotan kovasti rehevää kasvua. Onneksi viimeisenä lomapäivänä paistaa aurinko ja lämpöä riittää. Toivottavasti lämpö hellii sinuakin:)

   Poista
 2. Minulla orava kaivoi kylvämäni auringonkukan siemenet esille ja söi ne. Samoin sipulit on aina nokittu/kaivettu esiin. Kerran harakat söivät jopa krassin siemenet. Eläimet puuhailevat...

  Hyvää töihin paluuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun luonto on lähellä, vaikka joskus se hieman harmittaa. Pitää ajatella, että harakka on onnenlintu, niinkuin kiinalaisilla:)

   Poista
 3. Nyt on kyllä lämpö meitä hellinyt! Työ vaan haittaa tätä puutarhaharrastusta :) Pihalla olisi vaikka mitä puuhaa, mutta töiden jälkeen ehtii vain pintaa raapaista. Onneksi edes sen verran. Omppupuiden kukintaa olen minäkin ihaillut. Meillä on kaksi ja molemmissa nyt kovasti kukkia. Lisäksi koristeomput aloittelevat kukintaansa ihanin vaaleanpunaisin kukin. Ei tämän parempaa voikaan olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meidän kelpaa! Onneksi minulla oli toukokuussa muutamia päiviä ihan vain pihahommia varten ja nyt on hyvä mennä töihin, kun pihahommat on hyvällä mallilla.

   Poista
 4. Voi, voi tämä on pitkän pitkän maamme ihanuutta. Omenanpuiden kukinnasta saa nauttia blogien välityksellä pidempään ja on jännittävää seurailla eri vaiheita, eri paikkakunnilla. Hyötytarhasi on erityisen ihastuttavan näköinen =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jori! Omenapuiden kukinta menee ohi todella nopeasti. Onneksi kuvat jäävät muistoiksi.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.