Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

tiistai 31. toukokuuta 2016

Suojassa häkin sisällä

Taannoin heitin täällä ideakilpailun, jossa tarkoituksena oli saada vinkkejä suuren lintuhäkin somistamiseksi. Kiitos kaikille ideointiin osallistuneille. Kaikissa vinkeissä ehdotettiin jotain roikkuvaa amppelikukkaa tai köynnöstä. Minna heitti ihanan ajatuksen keijupuutarhasta sammalineen häkin alaosaan. Gitta tarttui myös keijuideaan ja ehdotti keijunmekkoa häkin sisälle.

Olihan minulla toki jo hajanaisia ajatuksia häkin suhteen ennen ideoiden pyytämistäkin, mutta on välillä hauska tuuletella omia ajatuksia, kun saa vinkkejä toisilta. Maria Luomulaaksosta olisi kovasti mielinyt lintuja häkin sisälle, mikä olisi ollutkin hauskaa, mutta nyt päädyin pitämään linnut häkin ulkopuolella, sillä roikkuvaksi laitoin tylsästi amppelimansikkaa. Pienen budjetin puutarhassa amppelimansikat ostetaan tietenkin taimina ja ne istutetaan kotona vanhoihin amppeleihin. Mansikoista leikataan myös rönsyt ja laitetaan nekin samaan multaan. Nyt jokaisessa amppelissa on kaksi ostotainta ja rönsyt lisäksi. Pieniä mansikanalkuja onkin jo kasvamassa, mutta eihän tästä talven mansikoita kerätä.


Häkin pohjalle tuli vanha perunalaatikko, johon istutin keijunmekon. Sille seuraksi laitoin paratiisikukan, joka tuli vastaan puutarhaosastolla. Aivan uusi tuttavuus minulle. Lisäksi ostin pieniä lobelian taimia, jotka toivottavasti rehevöityvät ja täyttävät multapinnan kokonaan. Häkin pohjalle meni myös kellarissa talvehtinut hortensia, joka ei oiken ole suostunut kasvamaan, vihertää kylläkin.


Paratiisikukan nuput eivät ole vielä kunnolla auenneet, joten se näyttää melko vaatimattomalta juuri nyt. Kaupassa sentään näin sen kukkivana, joten siksi valitsin sen. Sopiihan se myös keijunmekon väreihin. 
 

Pohjalle laitoin vielä jotakin, josta sainkin oikeastaan idean häkin käytölle seuraavalle kesälle. Olin kylvänyt lehtikaalia niin reilusti, että taimia oli vielä jäljellä. Laatikossa kasvaa nyt myös kuusi lehtikaalta. Ensi kesänä taidan laittaa häkin laatikkopuutarhaan ja lehtikaalit sinne suojaan jäniksiltä.

Toistaiseksi juuri valmiiksi istutettu häkki näyttää hieman tylsältä. Ehkä kalterit ovat liian tiheät ja kasvit eivät näy kunnolla. Toivottavasti keijunmekko kasvaa rehevästi ja kietoo häkin kukkaverhoon. Pitäisikö vielä käydä puutarhalla kyselemässä toista keijunmekkoa?Häkki saa olla kesän lipputangon juurella, se taitaa olla pihan aurinkoisin paikka. Toivottavasti mansikat kypsyvät siinä makoisiksi.Kiitos vielä kerran
Minna Mama`s garden blogista
Between Rikkaruohoelämää blogista, 
Maatuska Selätön puutarhuri blogista
Maria  Luomulaakso blogista 
Saara Arto ja Saara blogista
Gitta Puutarha on kotini blogista

Kiva kun laitoitte ideat jakoon. Ehkä vielä myöhemmin palaan tuonne mansikkakeijujen häkille täällä blogissa.

11 kommenttia:

 1. Tuohan on loistava paikka amppelimansikoille, pitää linnut ulkopuolella. Minä ostin pinkkikukkaisia amppelimansikan pistokkaita. No, valkoiset kukat näyttää olevan, saas nähdä mitä on mansikat. Eikä vielä rönsyn rönsyä. Oiskohan taimitarhalla menneet mansikan taimet sekaisin. Mikä pettymys minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi. Toivottavassti sentään saat maistuvia mansikoita, vaikka kukat olivatkin väärän värisiä.

   Poista
 2. Ihan paras idea, pitää linnut varmasti erossa mansikoista. Jos sisälle lintuja joskus mielii niin itse olen kerännyt vanhan koukeroisen kohtalonköynnöksen oksille tekolintuja joiden jaloissa on rautalangat tai nipsut kiinnitystä varten. P.s Ehkäpä toinen keijunmekko tasapainottaisi asetelmaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen keijunmekko oli itsellänikin ajatuksissa ja harmittelin, kun puutarhalta en tullut ottaneeksi kahta. Sunnuntaina läksin ostamaan toista, mutta olin liian myöhään liikkeellä, sillä se oli mennyt kiinni klo 16. Sitten ajelin Prismaan. Pitää vielä käydä vilkaisemassa, saisinko sittenkin toisen keijunmekon, vai joko kaikki menivät. Hieman pelottaa, että mansikoita mielivät linnut istuvat häkin päällä ja ruikkivat niihin. Toivottavasti niin ei käy.

   Poista
 3. Yhdyn edellisiin, sillä mansikoilla on nyt suojaisa paikka. Lintuhäkistä tulee kesän myötä hieno, kun kasvit runsastuvat. Ja häkki itsessään on jo tosi kaunis koriste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman mietityttää, kuinka monta mansikkaa saankaan. Luulen, että marjoille tulee huikea kilohinta:) Toivottavasti saan muutaman makumarjan tuolta häkistä.

   Poista
 4. Tulipas kiva kasvikaappi! Mistä onnistuitkaan hankkimaan häkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! Hieman itseäni huvittaa tuon häkin tarina. Syksyllä meillä hajosi pyykkikone ja uutta ei opiskelijabudjetilla oikein tehnyt mieli hankkia. Tori.fi stä löytyi käytetty pyykkäri sopuhintaan ja haimme sen peräkärryn kanssa. Talossa asui vanha vaari, joka oli muuttamassa pois. Huomasin pihalla tuon häkin ja kyselin, että oliko vaarilla ollut lintuja siinä. Hän kertoi, että oli käyttänyt häkkiä kasvihuoneena ja laittanut muovin päälle. Samaan hengenvetoon hän tuumi, että pitäisi tilata lava, että saisi häkin metallijätteeseen. Siihen tuumasin, että kyllä me se voidaan ottaa, ettei tarvitse lavaa sen takia tilata. Hyvin mahtui peräkärrylle sekä pyykkikone, että häkki.

   Poista
  2. Kiva historia lintuhäkillä!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi. Nyt häkissä on toinenkin keijunmekko. Toivottavasti ne verhoavat häkin yltympäriinsä.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.