Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Laatikkopuutarhan ihanuus

Blogin luetuin postaus liittyy laatikkopuutarhan perustamiseen. Kun googlaa sanan laatikkopuutarha, blogiteksti on aivan linkkilistan alkupäässä. Viikottain blogistani etsitään tietoa laatikkopuutarha-hakusanalla. En ole ihan varma, miksi rupesin käyttämään laatikkopuutarha-sanaa. Luultavasti se löytyi jostakin lehtiartikkelista. Voisihan niitä sanoa kasvu-tai viljelylaatikoiksi yhtä lailla.

Ensimmäisen kerran törmäsin viljelylaatikoihin Jamie Oliverin kokkiohjelmassa, jossa hän kasvatti kasveja omassa puutarhassaan laatikoissa. Silloin minulla oli ihan kelpo kasvimaa, joten idea ei tuolloin ottanut tulta. Mutta muutto uusiin maisemiin ja uuteen pihaan palautti mieliin laatikkopuutarha-ajatuksen. Ensimmäisenä kesänä kamppailu kasvimaan ohdakkeitten kanssa turhautti. Takapiha oli silloin sekavaa pensaitten ja ruohottuneiden kukkapenkkien sekamelskaa, joka kaipasi uudistusta tavalla tai toisella, niin laatikoitten paikkakin oli jo selvä.

Takapiha syksyllä 2013

Maisema on tuosta jo kovasti muuttunut ja meikäläinen hentomieli huokailee edelleen noitten kultapallojen perään. Tosin pitihän niitä istuttaa siirrettävien kasvien reservaattiin, josta ne taas siirtyvät lopullisille paikoilleen.

Laatikkopuutarha heinäkuussa 2014

Laatikkopuutarhassa meillä on 6 laatikkoa, joista kaksi on 60 cm syvää ja 4 on hieman matalampia. Laatikoitten väli on 115 cm leveä. Se on riittävän leveä kottikärryä ajatellen. Joskus tuntuu, että laatikot voisivat olla lähempänä toisiaan, mutta mm. kompostin ajaminen laatikkoon on helppoa, kun kärryn voi työntää juuri sinne, minne tarvitaan. Laatikot ovat isännän kädenjälkeä ja minä käsittelin ne tervan ja pellavaöljyn seoksella sisältä ja ulkoa. Mullaksi laitoimme Biolanin mustaa multaa, turvetta sekä hieman hiekkaa. Jokaisen laatikon pohjalla on myös kompostia.

Nyt toisena keväänä laatikkopuutarhan multa oli mukava sekoitella ennen kylvöjä. Siinä ei ollut rikkaruohojen juuria. Jokaiseen laatikkoon laitoin myös hevosen lantaa sekä turvesäkillisen lisämaata, koska talven aikana multa oli painunut. Rikkaruohon siemenet ovat harmiksen jo löytäneet laatikoitten muhevan mullan ja muutaman ohdakkeen alun olen jo kitkenyt.

Laatikoissa kasvaa monenlaisia kasveja. Peruna sentään kylvettiin oikealle pottumaalle. Sipulit laitoin kuitenkin kasvimaalle ja suurimman osan porkkanasta, Härkäpapukin on nyt kasvimaalla, kun se viime kesänä kasvoi laatikossa. Nyt laatikkoihin on kylvetty salaattia yrttejä, pinaattia, porkkanaa, retiisiä, hernettä ja papua. Esikasvatetut kurpitsat ovat myös nyt laatikoissa. Puutarhalta hain kaalin taimia, jotka istutin eilen. Jokaiseen laatikkoon olen myös laittanut kukkia: kehäkukkaa, unikkoa, ruiskukkaa, krassia sekä pientä samettikukkaa.


Elokuussa 2014

Olohuoneen ikkunasta näkyvä laatikkopuutarha on hyvän sadon lisäksi myös ilo silmälle. Nyt kun kaikki kylvötyöt on tehty, jää laatikkopuutarhan ympäristön kunnostukselle aikaa. Ehkä saan myös pari laatikkoa lisää. Kuinka iloinen olenkaan, kun saan hoitaa kasveja helposti. Maan kääntäminen on kevyttä, rikkaruohoja ei ole. Jos on harvennettavaa, se käy käden käänteessä reunalaudalla istuen. Kastelemiseen menee kyllä aikaa, mutta näillä sateilla ei sitäkään tarvitse paljon tehdä.

Sataa taas, mutta niinhän se on, että mikä sataa ennen juhannusta, sataa laariin.




8 kommenttia:

  1. Oispa mullakin tuollaiset laatikot kasvatukseen! Nyt alkaa näyttää siltä että minulla kasvimaakylvöt jää tekemättä tältä kesää. Tänään on tullut taas vettä reippaaasti koko päivän ja kasvimaa on märkää lällyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laatikoissa ei sade tosiaan haittaa. Sade ja ainainen tuuli kyllä harmittavat. Toivottavasti sade loppuu ja kasvimaasi kuivahtaa, niin jotain ehtisit laittaa kasvamaan. Täällä on satanut 20 mm vuorokaudessa.

      Poista
  2. Laatikkopuutarha onkin hyvä ja osuva nimi. Olen puhunut kasvimaalaatikoista ja milloin mistäkin, mutta nyt löytyi käyttökelpoinen sana. Kiitos!
    Meidän laatikoiden välit ovat hiukan liian ahtaat kottikärryille, mutta toisaalta taas voi istuksia viereisen laatikon reunalla toista huoltaessaan. Selälle tämä laatikkosysteemi on armollinen. Käytön harsoa laatikoiden päällä niin pitkään, kuin mahdollista. Se vähentää tuholaisia ja rikkaruohoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puustahan ne laatikot on tehty :D, vaikka siellä ei puita kasvakaan. Minun pitäisi vielä kehitellä sellainen harsokaarisysteemi. Minun piti ottaa harso pois, kun se heilui tuulissa niin, että valkosipulit kärsivät, etenkin kun satoi ja tuuli yhtä aikaa ja harsoon tuli painoa.

      Poista
  3. Hienot laatikot! Minulla on vanhoista ikkunoista tehdyt suojat laatikoiden päällä. Meillä on vain kolme laatikkoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laatikot ovat isännän disainia, itse en olisi osannut noin hienoja toivoakaan. Ikkunat varmaan toimivat hyvin laatikoiden päällä.

      Poista
  4. miten isäntä on ratkaissut alimman kerroksen suojaamista. onko bitumia, sepeliä tms alimman puurivin alla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy tunnustaa, että puu on ihan tuota suodatinkangasta vasten, mutta laatikot on tehty niin, että alimman laudan vaihtaminen käy helposti. http://vaahterassa.blogspot.fi/2014/06/laatikkopuutarhan-kuulumisia.html näkee tarkemmin, kuinka laatikot ovat suodatinkankaan päällä.

      Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.