Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

perjantai 5. kesäkuuta 2015

Tuulelta suojaan

Kummalisen tuulinen kesäkuun alku. Varmaan kaikki ihmettelevät jatkuvia suunnaltaan vaihtelevia tuulia. On ollut etelätuulta, itätuulta ja länsituulta. Aivan kylmintä pohjois/luodetuulta ole vielä onneksi ollut, sillä sitten olisi tiedossa lunta ja pakkasta. Pihahommiinkin pitää kaivella lämpimiä vaatteita varastojen uumenista. Eilen tein pihahommia pipo päässä! Keskiviikkona myrsky pyyhälsi yli näiltäkin main, ei kuitenkaan ehkä niin kovana, kuin muualla, ja sen jälkeen tuuli on puhaltanut kylmältä mereltä.

Pihallamme kasvaa tammi. Sen ovat edelliset asukkaat istuttaneet ehkä 80-luvulla. Tammi ei ole vielä kauhean suuri, mutta pituutta sillä on lähes 10 metriä. Puu haarautuu lähteltä tyveä ja siinä on kaksi runkoa, mutta toinen niistä on kasvanut korkeammaksi. Tammi on kaunis puu, mutta lehdet siihen tulevat aina myöhemmin, kuin muihin ja vastaavasti ne karisevatkin myöhemmin.


Tammen alla on huvimaja. Siellä on mukava istuskella ja levähtää pihatouhujen välillä. Se on meidän kahvittelu- ja illanistujaispaikka, jossa voi viettää ihania yhteisiä hetkiä perheen kanssa. Huvimaja on edellisten asukkaitten tekemä ja sen tuunauksesta olen kertonut täällä (klik) 


 Huvimajassa istuessa on mukava kuunnella musiikkia. Siirsin sinne keittiöstä uusvanhan putkiradion, josta on mukava kuunnella 80-luvun hittejä (oi kultainen nuoruus) ja muutakin mielialaan sopivaa musiikkia.


Huvimajaan voi myös viedä kasvit esikasvatukseen tai tuulensuojaan. Sinne sain vietyä kasvussaan olevat daaliat ja pelargoniat ennen keskiviikon myrskyä. Yksi daalioista oli ennättänyt taittua tuulessa ja se oli hieman huonossa hapessa, niin katkaisin sen ja laitoin latvan samaan sinkkiämpäriin juurimukulan kanssa. Katsotaanpa, mitä sille tapahtuu. 


Kaikki kasvit eivät päässeet tuulensuojaan. Maissini, joista muutama postaus sitten kerroin, näyttävät nyt kovin murheellisilta. Tuuli ei ole ollut niille suopea. Vielä hetken annan niille armoa ja ne saavat mahdollisuuden toipua, mutta ehkä maissinkasvattajan urani on päättynyt ja yritän pysytellä ihan peruskasveissa, joista sato on mahdollinen näillä korkeuksilla (V vyöhyke)  Ehkä tuohon tuli tilaa kaaleille, jotka on vielä hankkimatta.


Kuluneella viikolla on eräs haaveeni toteutunut. Olen saanut laatikkopuutarhaani köynnöskaaren!
Raudoitusverkosta leikattu suikale on upotettu laatikon reunalautaan ja tarkoituksena on, että kesäkurpitsa lähtee köynnöstämään sitä pitkin. Verkon terävät piikit on taivutettu niin, että ne eivät voi aiheuttaa vaaraa kaaren alta kävelevälle. Keväällä löysin köynnöstävän kesäkurpitsalajikkeen, Black forest F1 siemeniä. (Tosin kalliita siemeniä, pussissa 6 siementä ja hinta 5 €)  Kurpitsojen esikasvatus onnistui hyvin ja niiden kasvu laatikossa näyttää jo lupaavalta. Kurpitsat olen istuttanut molempiin laatikkoihin aivan kaaren alun tuntumaan. Nyt odotan innolla, miltä köynnöskaari näyttää kuukauden kuluttua.


Viikonloppu on edessä, se on täynnä touhua ja pihapuuhaa, mutta edelleen odottelen ihanan lämpimiä kesäsäitä, joita ennusteet eivät vieläkään näytä lupaavan tänne. Nautitaan kuitenkin kesästä ja auringosta ja minä nautin edessä olevasta lomaviikosta! 

2 kommenttia:

 1. Tuulista on tosiaan ollut niin tämän alkaneen kesäkuun kuin jo toukokuussakin useina päivinä. Tänään onneksi aamupäivä oli miltei kesäinen, mutta ei makeaa mahan täydeltä ja niinpä pari tuntia sitten tuli sade.
  Hieno idea tuo köynnöskaari kasvimaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamupäivällo oli täälläkin mukava pihapuuhien sää: Tyyntä, lämmintä ja vähän aurkonkoakin. Huomiseksi on vaihteeksi taas luvissa myrskyä näihin maisemiin :( En kyllä tykkää yhtään. Toivottavasti kesäkurpitsa lähtee köynnöstämään kaarta pitkin ja idea kurpitsakaaresta toteutuu. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.